Login | FAQs | About UTHM Portal
Laman Utama
Tuanku Canselor disembah maklum perkembangan terkini UTHM Cetak Emel
Hear this article
JOHOR BAHRU, 27 JANUARI - Sebagai Canselor Universiti Tun Hussein Onn Malaysia (UTHM), Duli Yang Maha Mulia Sultan Ibrahim Ibni Almarhum Sultan Iskandar sentiasa disembah maklum mengenai perkembangan terkini universiti.

 Dalam sesi menghadap hari ini, Naib Canselor, Profesor Dato’ Dr. Mohd Noh Dalimin telah mengambil kesempatan memaklumkan pelbagai perkembangan terkini universiti termasuklah kejayaan UTHM mendapat pengiktirafan lima bintang untuk kriteria pengajaran, fasiliti dan juga inovasi di dalam Audit Quacquarelli Symonds (QS) Star Rating yang diumumkan pada 16 Disember 2014 lalu. 

QS Intelligence Unit adalah sebuah organisasi audit berprestij yang berpusat di London dan terkenal sebagai salah satu organisasi pengauditan universiti melalui QS World Ranking. Keputusan audit ini sekali gus membuktikan keupayaan UTHM untuk bergerak setanding dengan universiti ternama lain di dalam dan luar negara serta membuktikan keupayaan UTHM untuk menjadi sebuah universiti bertaraf dunia di masa akan datang. 

Kejayaan UTHM untuk mendapat status tiga bintang bagi markah keseluruhan untuk lapan kriteria yang diaudit iaitu; penyelidikan, kebolehpasaran perkerjaan, pengajaran, fasiliti, pengantarabangsaan, inovasi, tarikan (engagement) serta kejuruteraan dan teknologi merupakan satu kejayaan yang sangat membanggakan jika dilihat dari sudut usia penubuhan Universiti ini yang baru menjangkau dua dekad.

Baginda berbangga dengan pencapaian UTHM ini dan menasihatkan seluruh warga universiti untuk bekerja dengan lebih cekap dan efisien demi menjadikan UTHM sebuah universiti yang lebih disegani. Untuk rekod, Sultan Ibrahim dimasyhurkan sebagai Canselor UTHM pada Konvokesyen pertama Kolej Universiti Teknologi Tun Hussein Onn (KUiTTHO) yang berlangsung pada 19 Ogos 2002.
 
Tahun 2015 ini merupakan tahun ke-13 baginda menaungi Universiti ini sebagai Canselor. Sepanjang tempoh itu, pelbagai kejayaan dan penambahbaikan telah berjaya direkodkan oleh universiti ini. Turut hadir dalam sesi menghadap ini adalah Pendaftar UTHM, Abdul Halim Abdul Rahman dan Ketua Bahagian Komunikasi Korporat, Shafry Salim.
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
Terakhir dikemaskini ( Rabu, 28 Januari 2015 )
 
80 Sukarelawan RELASIS dan SUKSIS sertai Misi Bantuan Pasca Banjir di Pekan, Pahang Cetak Emel
Hear this article

Batu Pahat – Bagi meneruskan usaha membantu mangsa banjir, pelajar Briged RELA Siswa Siswi (RELASIS) bersama Kor Sukarelawan Siswa/Siswi (SUKSIS) Universiti Tun Hussein Onn Malaysia (UTHM) telah menyertai Misi Bantuan Pasca Banjir di Pekan, Pahang pada 16 hingga 18 Januari lalu.

Misi yang melibatkan 80 sukarelawan kali ini menfokuskan kepada kerja-kerja pengasingan dan pengagihan barang-barang bantuan serta pembersihan kawasan sekolah, masjid dan klinik di daerah itu yang rosak teruk akibat banjir. 

Misi yang turut disertai oleh anggota RELA daerah Pekan ini melibatkan beberapa lokasi seperti Sekolah Kebangsaan Temai, Masjid Jamek Mukim Temai, dan Klinik Desa Kampung Temai Tengah.

Selain kerja-kerja pembersihan, pasukan sukarelawan turut membantu mengasing dan mengagihkan barang-barang bantuan serta memberi khidmat nasihat dan sokongan moral kepada mangsa bagi meringankan beban yang ditanggung. 

Guru Besar Sekolah Kebangsaan Temai, Encik Mohd Imeran Ibrahim berkata beliau pada awalnya mendapat arahan daripada Pengarah Kementerian Pelajaran Malaysia supaya menunda jadual persekolahan kepada satu tarikh lain sehingga bangunan sekolah yang terjejas kembali seperti sedia kala. 

“Pihak kami amat berterima kasih kepada semua badan kerajaan, bukan kerajaan serta syarikat swasta yang turun membantu sehingga sekolah ini mampu memulakan sesi persekolahan seperti biasa mengikut jadual yang telah ditetapkan,” katanya.

Misi bantuan pasca banjir yang melibatkan sukarelawan RELASIS dan SUKSIS ini bukan sahaja dapat membantu mangsa banjir, malah telah merapatkan lagi hubungan antara pasukan sukarelawan yang lain terutamanya dengan RELA daerah Pekan. Bantuan kemanusiaan ini akan diteruskan dari masa ke semasa sehingga keadaan kembali pulih.  
 
Permohonan Kemasukan Ke IPTA/ Politeknik Premier/ Poli. Konvensional / Metro/Kolej Komuniti & ILKA Cetak Emel
Hear this article
 
Terakhir dikemaskini ( Isnin, 19 Januari 2015 )
 
Tarikh Semakan Permohonan Kemasukan Pelajar Semester II Sesi 2014/2015 Cetak Emel
Hear this article

 

  SEMAKAN KEPUTUSAN   

 

Terakhir dikemaskini ( Khamis, 22 Januari 2015 )
 
Pelajar Antarabangsa UTHM sertai Misi Bantuan Pasca Banjir Cetak Emel
Hear this article
Atas dasar tanggungjawab sosial tanpa mengira agama, bangsa dan negara, sekumpulan pelajar antarabangsa Universiti Tun Hussein Onn Malaysia (UTHM) terpanggil untuk menyertai misi bantuan pasca banjir UTHM ke Gua Musang, Kelantan pada 8 hingga 11 Januari lalu.

Kumpulan pelajar yang berasal dari Indonesia, Nigeria, Yaman dan Libya tersebut adalah antara ratusan sukarelawan UTHM yang terlibat dengan misi pembersihan kawasan sekolah di daerah itu yang lumpuh akibat banjir baru-baru ini.

Walaupun berbeza bahasa, pelajar-pelajar tersebut cepat membiasakan diri berinteraksi dengan penduduk setempat sekali gus menunjukkan kesungguhan masing-masing dalam melakukan aktiviti gotong royong tersebut. 

Abu Bakar Siddiq Usman, Pelajar Ijazah Doktor Falsafah daripada Fakulti Pengurusan Teknologi dan Perniagaan yang menyertai misi tersebut berkata bencana tersebut bukan sahaja menyebabkan kerosakan dan kehilangan harta benda, malah turut mengganggu emosi mangsa sehingga memberi tekanan dalam kehidupan seharian mereka.

“Misi kami ke sana bukan sahaja ingin menyumbang tenaga dan mengedarkan barangan keperluan,tetapi juga ingin memberi sokongan moral kepada mangsa terlibat agar mereka dapat menjalani kembali kehidupan seperti biasa,” katanya.

Menurut Abu Bakar lagi, ini adalah kali pertama beliau dan rakan-rakannya melihat kemusnahan yang  teruk kesan daripada bencana ini. Seluruh kawasan sekolah, kediaman penduduk dan bangunan awam dipenuhi dengan lumpur tebal. Keadaan menjadi lebih sukar apabila penduduk menghadapi masalah kekurangan air bersih dan terputus bekalan tenaga elektrik .

Sepanjang empat hari berada di sana, beliau kagum melihat keperihatinan rakyat Malaysia yang tidak putus menghulurkan bantuan walaupun dalam keadaan hujan renyai-renyai dan air yang masih belum surut di beberapa kawasan.

“Bila melihat badan-badan kerajaan dan bukan kerajaan serta syarikat swasta dari serata negeri hadir membawa misi yang sama, ianya menguatkan lagi semangat kami untuk bekerja keras membantu mengurangkan beban mangsa,” katanya lagi.

Selain pembersihan kawasan sekolah, mereka juga turut terlibat dalam aktiviti pembersihan kediaman salah seorang pelajar UTHM yg terjejas teruk akibat banjir. Selain itu, mereka turut menyertai kumpulan sukarelawan mengedarkan sumbangan berbentuk barang keperluan termasuklah makanan dan juga bekalan gas dari rumah ke rumah mangsa. 

UTHM mula menghantar bantuan kemanusiaan sejak 28 Disember lalu ke beberapa kawasan di negeri Pahang dan Kelantan seperti Kuala Lipis, Temerloh, Jerantut dan juga Hospital Universiti Sains Malaysia, Kubang Kerian. Terkini, UTHM baru sahaja menghantar 38 orang tenaga pakarnya ke Gua Musang bagi membantu kerja-kerja teknikal di sana. Bantuan kemanusiaan ini akan diteruskan dari masa ke semasa sehingga keadaan kembali pulih.  
 
 
 
 
Terakhir dikemaskini ( Khamis, 15 Januari 2015 )
 
<< Mula < Sebelum 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Selepas > Akhir >>

Keputusan 1 - 9 dari 870
W3C Disability Access Decrease Font Size Increase Font Size
default purple colour blue colour green colour

Last Update

Last update:
29 Januari 2015 14:08
© Universiti Tun Hussein Onn Malaysia 2009. Hak cipta terpelihara.

Laman ini tertakluk kepada Penafian, Dasar Privasi, Dasar Keselamatan & Notis Hak cipta yang dinyatakan.

Laman web ini sesuai dilayari menggunakan Internet Explorer "Compatibilty View activated" dan Mozilla Firefox dengan paparan resolusi 1024x768.