Login | FAQs | About UTHM Portal
Laman Utama
UTHM bawa pulang 13 pingat di Karnival MASUM 2015 Cetak Emel
Hear this article
  
 s4.png
s1.png    s2.png
 
s5.png     s3.png  

13 pingat berjaya dibawa pulang oleh Kontinjen Universiti Tun Hussein Onn Malaysia (UTHM)  ketika menyertai Karnival Majlis Sukan Universiti Malaysia (MASUM) 2015 yang berlangsung pada 27 Julai hingga 7 Ogos lalu bertempat Universiti Teknologi Malaysia (UTM).

UTHM telah mempertaruhkan kontingen dengan kekuatan  189 atlit dan 23 pegawai menerusi 11 acara sukan yang dipertandingkan. Daripada 13 pingat tersebut, kontingen UTHM meraih dua emas, dua perak dan sembilan gangsa. Pingat emas telah disumbangkan melalui acara Karate 60kg Kumite oleh atlit Sugendran a/l  Suparamaniam diikuti kemenangan lain dengan memperoleh satu perak dan tiga gangsa melalui acara sukan yang sama. 
 
Sementara itu pasukan Pencak Silat juga turut menyumbangkan satu emas dan satu perak. Mohd Faizul Mustapa menyumbangkan emas melalui acara silat olahraga kelas J. Enam lagi pingat gangsa diperoleh menerusi sukan taekwondo, sepak takraw , sofbol lelaki dan wanita.

Karnival Sukan MASUM ini merupakan platform terbaik atlit dari universiti awam (UA) untuk bersaing di peringkat universiti dan sebagai persiapan untuk menghadapi sukan institusi pengajian tinggi (SUKIPT) 2016. Penglibatan atlit ini sekaligus berjaya merealisasikan misi Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) untuk melahirkan ‘the thinking athlete’. 
 
Kor Sispa UTHM raih Naib Johan Cabaran Explorace Cetak Emel
Hear this article
Kor Sispa UTHM raih Naib Johan Cabaran Explorace di Majlis Pentauliahan dan Perhimpunan Kor Sispa IPT 2015

Kor SISPA UTHM meraih gelaran Naib Johan daripada keseluruhan 12 institut pengajian tinggi (IPT) yang bertanding dalam cabaran Explorace yang diadakan sempena Majlis Pentauliahan dan Perhimpunan Kor Siswa Siswi Pertahanan Awam (Kor SISPA) peringkat kebangsaan kali ke-6 yang diadakan di Dewan Tuanku Syed Putra (DTSP), Universiti Sains Malaysia (USM).

Pentauliahan yang melibatkan seramai 624 orang pegawai kadet SISPA daripada IPT seluruh Negara ini telah disempurnakan oleh Datok Seri Shahidan Kasim,  Menteri di Jabatan Perdana Menteri.

Kontinjen Kor SISPA UTHM diketuai oleh Lt. Kol. Bersekutu (PA) Profesor Madya Sr Dr Wan Zahari Wan Yusoff melibatkan 74 pegawai kadet SISPA yang ditauliah dengan gelaran Leftenan Muda pertahanan Awam. 

Manakala keseluruhan peserta Explorace melibatkan 16 orang pelajar SISPA 1. Paling membanggakan apabila peserta Explorace kali ini dibimbing sepenuhnya oleh  Pegawai Muda kor SISPA berbanding sebelum ini melibatkan jurulatih dari luar. Turut hadir ke majlis perhimpunan dan pentauliahan ini adalah Ajutan Kor SISPA UTHM, Mejar Bersekutu (PA) Norza Iskandar Helmi Abdullah.

Hadir sama, YAS Pj (PA) Dato' Zaitun Ab Samad, Ketua Pengarah JPAM Malaysia,  PPj. Kehormat (PA) Prof Dato’ Dr. Omar Osman, Naib Canselor USM serta pegawai-pegawai kanan JPAM serta pegawai-pegawai kanan university terlibat.

Tahap disiplin yang tinggi yang ditunjukkan oleh para peserta dan semangat kesukarelawan yang padu dalam menghadapi cabaran Explorace meletakkan Kor SISPA UTHM antara pasukan yang terunggul dalam pertandingan kali ini.

Sekalung Tahniah diucapkan kepada Kor SISPA UTHM atas kejayaan yang cemerlang ini yang berjaya mengharumkan nama UTHM di peringkat negara.
Terakhir dikemaskini ( Isnin, 24 Ogos 2015 )
 
UTHM tuan rumah Perbarisan Tamat Latihan dan Pentauliahan Kor SUKSIS IPTA 2015 Cetak Emel
Hear this article
suksisuthm.gif   suksisuthm2.gif

Universiti Tun Hussein Onn Malaysia (UTHM) terpilih menjadi tuan rumah bagi Acara Perbarisan Tamat Latihan dan Pentauliahan Kor SUKSIS Institut Pengajian Tinggi Awam (IPTA) kali ke-11 yang berlangsung pada 16 Ogos lalu.

Acara Perbarisan Tamat Latihan dan Pentauliahan ini telah disempurnakan oleh Ketua Polis Negara, Inspektor Jeneral Tan Sri Dato’ Sri Khalid Abu Bakar. Seramai 1050 pelatih Kor SUKSIS IPTA telah ditauliahkan pada hari tersebut dengan gelaran Inspektor Sukarelawan Simpanan Polis. 59 orang daripada jumlah tersebut merupakan pelatih daripada UTHM yang berjaya menamatkan latihan mereka selama tiga tahun di institusi ini.
 
Pentauliahan tersebut juga menyaksikan acara penyampaian watikah kepada 20 pelatih terbaik setiap IPTA termasuk UTHM yang melonjakkan nama Mohd Shaharil Salim dari Fakulti Sains Komputer dan Teknologi Maklumat sebagai Pelatih Terbaik Kor SUKSIS UTHM.

Turut hadir Pengarah Jabatan Pencegahan Jenayah dan Keselamatan Komuniti Bukit Aman, Datuk Acryl Sani Abdullah Sani; Ketua Polis Negeri, Datuk Rusli Ahmad dan dan beberapa Naib Canselor IPTA termasuk Naib Canselor UTHM, Profesor Datuk Dr. Mohd Noh Dalimin.

Tan Sri Dato’ Sri Khalid dalam ucapannya mempelawa semua ahli KOR SUKSIS yang bakal memasuki alam pekerjaan untuk terus memberi sumbangan kepada Polis Diraja Malaysia (PDRM) dengan menyertai Sukarelawan Simpanan Polis (PVR). Menurut beliau, PDRM kini dalam usaha untuk menambahkan lagi perjawatan dalam perkhidmatan PVR bagi menampung keperluan dalam usaha mencegah dan memerangi jenayah.

“Saya percaya dengan latihan dan ilmu pengetahuan yang diperolehi selama ini, ahli-ahli KOR SUKSIS ini adalah antara calon terbaik bagi menyertai pasukan PDRM,” katanya. 
Beliau turut mengingatkan ahli KOR SUKSIS supaya menjauhkan diri dari segala bentuk gejala sosial serta tidak melanggar etika dan undang-undang Negara serta menjadi contoh ikutan kepada pelajar-pelajar lain dalam menjaga disiplin diri.

Untuk rekod, penubuhan Kor Suksis di IPT adalah hasil cetusan idea Mantan Perdana Menteri, Dato’ Seri Abdullah Ahmad Badawi yang ketika itu menjawat Timbalan Perdana Menteri merangkap Menteri Dalam Negeri semasa lawatan beliau di Univerisiti Utara Malaysia (UUM) Sintok, Kedah pada 4 Febuari 1999.

Manakala pada 24 Jun 2006, Ketua Polis Negara ketika itu Tan Sri Mohd Bakri Omar telah merasmikan secara serentak Penubuhan Badan Beruniform Kor Suksis  IPTA seluruh Malaysia di Universiti Teknologi Mara ( UiTM ) Shah Alam.

Terakhir dikemaskini ( Selasa, 18 Ogos 2015 )
 
UTHM pamer semangat patriotisme sempena sambutan Kemerdekaan Negara ke-58 Cetak Emel
Hear this article
merdekauthm.gif

Bagi mempamerkan semangat patriotisme dalam kalangan warga Universiti Tun Hussein Onn Malaysia (UTHM), satu program Kayuhan Kemerdekaan yang diketuai Naib Canselor, Profesor Datuk Dr. Mohd Noh Dalimin telah diadakan pada 17 Ogos lalu bertempat di persekitaran kampus.

Program kayuhan basikal anjuran bersama Pejabat Pendaftar dan Kelab Kebajikan Staf Pejabat Canselori (Kasturi) yang melibatkan Pimpinan Universiti dan ahli kelab ini diadakan bersempena majlis pelancaran sambutan bulan kemerdekaan yang ke-58 peringkat universiti.

Kayuhan sepanjang enam kilometer mengelilingi kampus itu bertujuan untuk mengedarkan bendera Malaysia kepada Pusat-pusat tanggungjawab di UTHM untuk dikibarkan sepanjang bulan kemerdekaan ini. 

Sementara itu satu majlis pelancaran turut diadakan pada hari yang sama bertujuan untuk menyemarakkan sambutan Bulan Kemerdekaan Negara ke-58, di samping sebagai salah satu inisiatif untuk memupuk dan menyemai semangat patriotisme dan cintakan negara dalam kalangan warga universiti.

Semasa majlis berlangsung, Naib Canselor menyerahkan bendera Malaysia kepada Pendaftar sebagai simbolik Pelancaran Bulan Kemerdekaan ke 58 dan turut melekatkan bendera Malaysia pada Kenderaan UTHM bersama Pimpinan Universiti yang lain. 

Sambutan yang bermula pada 17 Ogos hingga 16 September ini akan dipenuhi dengan aktiviti-aktiviti seperti Majlis Bacaan Yasin dan Tahlil, kibaran jalur gemilang di setiap kenderaan milik warga universiti, penyertaan perbarisan kemerdekaan peringkat negeri, tayangan video dokumentari dan filem-filem patriotik serta majlis penutup bulan kemerdekaan yang dijadual berlangsung pada pertengahan September akan datang.

Terakhir dikemaskini ( Selasa, 18 Ogos 2015 )
 
PALAPES UTHM sertai Istiadat Pentauliahan DiRaja PALAPES Universiti Awam ke-34 Cetak Emel
Hear this article

palapes_uthm.gif
PALAPES Universiti Tun Hussein Onn Malaysia (UTHM) telah menyertai perbarisan sempena Istiadat Pentauliahan DiRaja PALAPES Universiti Awam kali ke-34 yang berlangsung pada 15 Ogos lalu bertempat di Universiti Putra Malaysia (UPM).

Istiadat tersebut menyaksikan seramai 1,628 Pegawai Kadet merangkumi 1,153 Pegawai Kadet Darat, 231 Pegawai Kadet Laut dan 244 Pegawai Kadet Udara telah ditauliahkan oleh DYMM Sultan Sharafuddin Idris Shah AlHaj Ibni Almarhum Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah AlHaj selaku Pegawai Muda dalam perkhidmatan Askar Wataniah yang berpangkat Leftenan Muda.

Majlis istiadat ini turut dihadiri oleh beberapa pegawai kanan Angkatan Tentera Malaysia (ATM) antaranya Panglima Angkatan Tentera,Tan Sri Zulkifeli Mohd Zin dan Panglima Tentera Darat Jeneral Datuk Raja Mohamed Affandi Raja Mohamed Noor. 

Perbarisan ini telah disertai oleh 18 Universiti Awam termasuk Akademi Laut Malaysia (ALAM) yang terdiri dari tiga cabang perkhidmatan iaitu Tentera Darat, Tentera Laut dan Tentera Udara. Majlis Istiadat ini mempunyai dua upacara rasmi iaitu perbarisan dan juga Majlis Kurniaan Watikah Tauliah oleh Tuanku Sultan yang berlangsung di Pusat Kebudayaan dan Kesenian Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah (PKKSSAAS), UPM.

PALAPES UTHM turut diberi penghormatan dengan kehadiran Kol (K) Profesor Datuk Dr Mohd Noh Dalimin selaku Komandan PALAPES UTHM, LT Kol (K) Profesor Dr. Hashim Saim selaku Timbalan Komandan dan Mej Mohamad Ali selaku Ketua Jurulatih (CI) PALAPES UTHM.

Dalam Perbarisan Istiadat Pentauliahan kali ini, PALAPES UTHM berada dalam detasmen ke 12 yang diketuai oleh Pegawai Kadet Terbaik Darat, Pegawai Rendah Muda Muhammad Syahiran Abd Sukor dari PALAPES Unversiti Putra Malaysia. 

Bagi detasmen PALAPES UTHM pula, Pegawai Kadet Terbaik UTHM, Pegawai Rendah Muda Muhammad Syafiq Muzarpar telah diamanahkan mengetuai perbarisan PALAPES UTHM dengan kekuatan seramai 74 orang anggota. Detasmen PALAPES UTHM telah berjaya meraih tempat ke-7 dalam perbarisan keseluruhan kali ini. 

Terakhir dikemaskini ( Selasa, 18 Ogos 2015 )
 
<< Mula < Sebelum 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Selepas > Akhir >>

Keputusan 1 - 9 dari 931
W3C Disability Access Decrease Font Size Increase Font Size
default purple colour blue colour green colour

Last Update

Last update:
30 Ogos 2015 06:42
© Universiti Tun Hussein Onn Malaysia 2009. Hak cipta terpelihara.

Laman ini tertakluk kepada Penafian, Dasar Privasi, Dasar Keselamatan & Notis Hak cipta yang dinyatakan.

Laman web ini sesuai dilayari menggunakan Internet Explorer "Compatibilty View activated" dan Mozilla Firefox dengan paparan resolusi 1024x768.