Login | FAQs | About UTHM Portal
Laman Utama
“Sebaran Kasih 2014” bukti Keprihatinan Warga UTHM Cetak Emel
Hear this article
Bagi melaksanakan tanggungjawab sosial terhadap masyarakat, Fakulti Kejuruteraan Mekanikal dan Pembuatan (FKMP), Universiti Tun Hussein Onn Malaysia (UTHM) melalui Program “Sebaran Kasih 2014” telah menghulurkan beberapa sumbangan kepada masyarakat sekitar negeri Johor, Kedah dan Pahang bermula 11 Mei hingga 23 Julai lalu.

Program “Sebaran Kasih 2014” dengan kerjasama Kelab Rekreasi dan Kebajikan Staf FKMP (MECHCLUB), Pejabat Penolong Naib Canselor (Hubungan Industri dan Masyarakat) dan Persatuan Pensyarah dan Pengajar UTHM (PERKASA) ini merupakan program kali kedua dianjurkan setelah mendapat sambutan yang menggalakkan pada tahun sebelumnya. Program ini diadakan bertujuan untuk mendekati, membantu dan mengurangkan beban golongan yang kurang berkemampuan serta memerlukan bantuan dan sokongan orang ramai.

Seawal bulan Mei lagi urus setia program iaitu FKMP Bikers mula berkonvoi ke beberapa tempat seperti ke Rumah Anak Yatim Nur Hidayah Baling, Kedah dan Rumah Anak Yatim Kuala Lipis, Pahang bagi meninjau dan mengenal pasti bentuk sumbangan yang diperlukan oleh komuniti sasaran.

Bertemakan "Kasih Ramadhan dan Inisiatif Wakaf", program Sebaran Kasih turut dilaksanakan di beberapa kawasan sekitar Batu Pahat. Aktiviti ziarah dan pengagihan beberapa bentuk sumbangan yang melibatkan hampir 60 buah rumah serta 10 masjid dan surau sekitar Parit Raja, Ayer Hitam, Parit Yaani, Parit Besar, Bindu dan Pancor turut diadakan. Aktiviti ziarah yang diketuai Dekan FKMP, Profesor Madya Dr. Yusri Yusof ini diadakan setiap hari Khamis, empat minggu berturut-turut sepanjang bulan Ramadan. Turut diadakan aktiviti “Yok Monjong”  iaitu aktiviti mengagihkan makanan, wang sumbangan dan keperluan harian kepada golongan fakir miskin, kurang berkemampuan dan mangsa bencana.

Kemuncak program ini menyaksikan penganjuran majlis Iftar Perdana yang melibatkan hampir 700 golongan fakir, warga emas, ibu tunggal, Orang Kelainan Upaya (OKU), pelajar kurang berkemampuan, anak yatim, serta mualaf sekitar daerah Batu Pahat. Majlis yang diadakan pada 17 Julai baru-baru ini telah disempurnakan oleh Profesor Dr. Wahid Razzaly, Timbalan Naib Canselor (Penyelidikan dan Inovasi) selaku wakil rasmi Naib Canselor UTHM.

UTHM sentiasa berusaha menganjurkan aktiviti yang boleh memberi manfaat kepada seluruh warga universiti serta masyarakat sekitarnya. Penekanan terhadap keperluan melaksanakan tanggungjawab sosial turut diterapkan dalam kalangan staf dan para pelajarnya. Setiap tahun UTHM akan merancang dan melaksanakan seberapa banyak aktiviti sosial yang membabitkan  masyarakat. Usaha ini diharap dapat membawa kebaikan antara satu sama lain di samping dapat merapatkan lagi hubungan baik yang sedia terjalin.
 
 
Terakhir dikemaskini ( Khamis, 24 Julai 2014 )
 
Lawatan Kerja Pengarah Jabatan Pertahanan Awam Negeri Johor (PPANJ) Ke UTHM Cetak Emel
Hear this article
Pengarah Jabatan Pertahanan Awam Negeri Johor (PPANJ), Kol (PA) Mat Zin bertemu Naib Canselor Universiti Tun Hussein Onn Malaysia (UTHM), Profesor Dato’ Dr. Mohd Noh Dalimin dalam satu lawatan kerja yang diadakan pada 10 Julai baru-baru ini.

Kunjungan tersebut bertujuan untuk mengeratkan lagi hubungan baik antara JPAM negeri  Johor dengan pihak pengurusan SISPA UTHM. Dalam lawatan tersebut, PPANJ turut melawat Pejabat SISPA UTHM dan beliau diberi penerangan berkaitan perkembangan SISPA UTHM dari masa ke semasa.Pertemuan tersebut juga membincangkan beberapa perkara berkaitan projek kerjasama yang dirancang oleh kedua-dua pihak.

Komandan SISPA UTHM, PPj. Kehormat (PA) Profesor Dr. Wahid Razzaly turut mengambil peluang tersebut menyatakan hasrat SISPA UTHM untuk menganjurkan program yang berimpak besar dan bertaraf antarabangsa, yang mana program tersebut akan melibatan pihak Kementerian Dalam Negeri dengan kerjasama  JPAM. 

Turut hadir dalam lawatan tersebut, Timbalan Pengarah JPAM Johor,Timbalan Komandan dan pegawai-pegawai Bersekutu SISPA UTHM serta pegawai-pegawai JPAM daerah Batu Pahat.
Terakhir dikemaskini ( Khamis, 24 Julai 2014 )
 
Pelajar UTHM Terpilih Misi Sukarelawan Ke Vietnam Cetak Emel
Hear this article

Mohamad Zhairul Iqumal Jumari, pelajar tahun dua Pusat Pengajian Diploma, Universiti Tun Hussein Onn Malaysia (UTHM) telah terpilih menyertai Misi Sukarelawan Siswa Yayasan Sukarelawan Malaysia (YSS) Green Summer Volunteer Campaign di Vietnam pada 13 Julai hingga 10 Ogos 2014 yang melibatkan Daerah Nha Be dan Wilayah Long An di Vietnam. 

Green Summer Volunteer Campaign adalah salah satu daripada lima kempen utama digerakkan oleh Ho Chi Minh City Youth Union dan Persatuan Pelajar Vietnam bertujuan memupuk semangat kesukarelawan dalam kalangan rakyat negara itu. Malaysia adalah negara tunggal di luar Vietnam yang diundang untuk turut terlibat dalam misi tahunan berkenaan. 

Muhamad Zhairul Iqumal sebelum ini pernah menyertai Misi Sukarelawan YSS ke Batang Lupar, Sarawak bersama tiga orang pelajar UTHM yang lain pada 23 Mac sehingga 5 April 2014.

Datuk Zuraidah Atan, Pengerusi YSS melalui Berita Harian bertarikh 7 Julai 2014 berkata Misi kali ini lebih mencabar kekuatan fizikal dan mental kerana mereka akan menjalani ibadat puasa dan menyambut Aidilfitri di negara berkenaan. 

“Selama sebulan di negara itu, peserta perlu menetap bersama keluarga angkat dan menjadi Duta Kecil Malaysia di sana. Selain menjalin dan mengeratkan hubungan persahabatan serta jaringan dengan masyarakat di sana, peserta turut berpeluang mempelajari adat serta amalan masyarakat Vietnam yang menjadikan kerja sukarelawan sebagai satu budaya,” katanya.

Sebelum menyertai misi tersebut, Mohamad Zhairul Iqumal perlu mengikuti Pre-Departure Training selama tiga hari di Akademik Kepimpinan Pengajian Tinggi (AKEPT), Bandar Enstek, Negeri Sembilan yang diadakan pada 9 hingga 11 Julai 2014. 

Peluang Mohamad Zhairul Iqumal Jumari mengikuti misi sukarelawan ke Vietnam ini diharap dapat menggalakkan lagi budaya sukarelawan dalam kalangan pelajar UTHM dalam membantu masyarakat di peringkat komuniti, daerah, negeri, negara dan di peringkat antarabangsa.

 

Terakhir dikemaskini ( Rabu, 16 Julai 2014 )
 
Peraduan Cerpen AADK Cetak Emel
Hear this article
 
4th World Congress on Technical Vocational Education and Training (WoCTVET) 2014 Cetak Emel
Hear this article
4th World Congress on Technical Vocational Education and Training (WoCTVET) is an international conference, organized by the Faculty of Technical and Vocational Education, Universiti Tun Hussein Onn Malaysia. The theme for WoCTVET 2014 is "TVET Capacity Development: Career & Life Skills for 21st Century". This biennially conference serves as a multi-disciplinary forum for the discussion and exchange of information on  research development and applications on all topics related Technical Vocational Education and Training (TVET).

The world congress aims to serve as a platform for discussion, dissemination and sharing of contemporary research and scientific knowledge and information in the field of teacher education for TVET. 

Further info please visit our official page at http://fptv.uthm.edu.my/woctvet2014/
Terakhir dikemaskini ( Selasa, 15 Julai 2014 )
 
<< Mula < Sebelum 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Selepas > Akhir >>

Keputusan 1 - 9 dari 834
W3C Disability Access Decrease Font Size Increase Font Size
default purple colour blue colour green colour

Last Update

Last update:
24 Julai 2014 11:01
© Universiti Tun Hussein Onn Malaysia 2009. Hak cipta terpelihara.

Laman ini tertakluk kepada Penafian, Dasar Privasi, Dasar Keselamatan & Notis Hak cipta yang dinyatakan.

Laman web ini sesuai dilayari menggunakan Internet Explorer "Compatibilty View activated" dan Mozilla Firefox dengan paparan resolusi 1024x768.