Login | FAQs | About UTHM Portal
Laman Utama
Konvokesyen Ke-15 UTHM SIDANG 5 [Live] Cetak Emel
Hear this article
 
Konvokesyen Ke-15 UTHM SIDANG 4 [Live] Cetak Emel
Hear this article
 
Pusat Waras terima undangan kolaborasi penyelidikan bersama IST Cetak Emel
Hear this article
berita.png

Pusat Wayarles dan Sains Radio (WARAS) Fakulti Kejuruteraan Elektrik dan Elektronik, Universiti Tun Hussein Onn Malaysia (UTHM) telah menerima undangan daripada Institute of Space Technology (IST), Islamabad untuk mengadakan kerjasama dalam penganjuran kursus dan perundingan profesional.  
 
Selaras dengan hasrat Perjanjian Persefahaman (MoU) yang telah ditandatangani antara UTHM dan Institute of Space Technology, Islamabad pada 30 Ogos 2013, Ketua Pusat WARAS, Profesor Madya Dr. Muhammad Yusof Ismail telah diundang sebagai Penceramah Utama (Keynote Speaker) dalam persidangan antarabangsa 2015 International Conference on Aerospace Science and Engineering (ICASE 2015) yang dianjurkan oleh Institute of Space Technology di Islamabad pada 2 September lalu.

Dalam persidangan yang melibatkan penceramah jemputan daripada  Washington, U.S.A., Melbourne Australia, Italy, Canada, Arab Saudi dan Beijing, China, pelbagai perbincangan bersama telah diadakan bagi melihat potensi kerjasama penyelidikan pelbagai bidang bersama institusi-institusi tersebut.  

Disamping itu dalam program berasingan, Profesor Madya Dr. Muhammad Yusof turut terlibat dalam beberapa siri kursus profesional sebagai penyelidik jemputan dalam bidang teknologi rekabentuk antenna dan komunikasi wayarles melibatkan para penyelidik daripada pelbagai organisasi tempatan dan antarabangsa. 

Dalam pertemuan bersama Naib Canselor IST, Brig. Jen. Prof. Imran Rahman, beberapa pendekatan jangka panjang telah dibincangkan termasuk penglibatan penyelidik IST bagi mengikuti pengajian penyelidikan di peringkat pasca siswazah di UTHM sebagai salah satu strategi bagi meningkatkan penglibatan kluster pelbagai bidang melibatkan kumpulan penyelidik dari kedua-dua institusi. Pendekatan ini dilihat dapat melonjakkan penyertaan aktif kesemua enam kluster penyelidikan Pusat WARAS untuk terus konsisten menerokai peluang penyelidikan bersama. 

 
Kejohanan Pencak Silat Antarabangsa Piala Timbalan Perdana Menteri iktiraf kecemerlangan atlit IPT Cetak Emel
Hear this article

silat uthm
 
Kuantan: Pasukan Malaysia Elit dinobatkan juara keseluruhan Kejohanan Pencak Silat Antarabangsa Piala Timbalan Perdana Menteri Edisi Ke-6, 2015 yang berlangsung di Pusat Beli Belah Berjaya Megamall Kuantan pada 15 hingga 20 September lalu anjuran Kementerian Pendidikan Tinggi (KPT) Malaysia dengan kerjasama Universiti Tun Hussein Onn Malaysia (UTHM) dan Persekutuan Silat Kebangsaan (PESAKA) Malaysia.

Kejayaan Malaysia Elit itu diraih selepas memenangi lima daripada lapan emas dipertandingkan, manakala Malaysia Institut Pengajian Tinggi (IPT) yang meraih tiga emas, tiga perak dan dua gangsa muncul naib juara. Tempat ketiga dimenangi Vietnam dengan mengutip dua perak dan tiga gangsa.

Kategori Pesilat Terbaik Putra dan Putri Antarabangsa, masing-masing menjadi milik Muhammad Faizul M Nasir dari Malaysia Elit dan Siti Shazwana Ajak pula mewakili IPT Malaysia.

Turut sama menyertai kejohanan kali keenam itu Singapura, Brunei, Thailand, Indonesia, India, Korea Selatan dan Yaman.

Bagi kategori IPT tempatan, Politeknik Ungku Omar (PUO) muncul juara keseluruhan hasil kejayaan merangkul empat emas dan dua perak, diikuti Kolej Komuniti (KK) Pahang dengan empat emas, satu perak dan dua gangsa.

Tempat ketiga pula diraih Universiti Pertahanan Negara Malaysia (UPNM) yang meraih empat emas dan dua gangsa.

Bagi kategori Pesilat Terbaik Putra dan Putri IPT, masing-masing menjadi milik Muhamad Zarish Hakim yang mewakili KK Pahang dan Normanjalina Madon dari Universiti Malaya (UM).

Hadiah disampaikan Timbalan Presiden Persekutuan Kebangsaan PESAKA, Datuk Md Sohaimi Mohamed Shah. Hadir sama, Ketua Penolong Setiausaha Bahagian Sukan Kementerian Pendidikan Tinggi, Tony Azman Hassan.

 
 
UTHM lancar Program Bantuan Makanan Pelajar dan Penyerahan Wang Sara Hidup Cetak Emel
Hear this article

bantuanmakananuthm.png

 

Pejabat Hubungan Masyarakat, Universiti Tun Hussein Onn Malaysia (UTHM) dengan kerjasama Pusat Islam dan Pejabat Hal Ehwal Pelajar telah mengadakan Majlis Pelancaran Program Bantuan Makanan dan Sumbangan Wang Sara Hidup Pelajar pada 10 September lalu bertempat di Dewan Farabi, Masjid Sultan Ibrahim UTHM.

 

Majlis tersebut menyaksikan seramai 220 pelajar mendapat bantuan makanan dan sara hidup sepanjang menuntut di universiti ini. Bantuan ini adalah sebagai pendorong kepada mereka untuk meneruskan kecemerlangan dalam bidang akademik dan juga kokurikulum.

 

Majlis telah dihadiri oleh Naib Canselor, Profesor Datuk Mohd Noh Dalimin, Timbalan Naib Canselor (Hal Ehwal Pelajar dan Alumni), Profesor Madya Dr. Asri Selamat, Penolong Naib Canselor (Hubungan Industri dan Masyarakat), Profesor Dato’ Dr. Abdul Razak Hj. Omar dan pegawai-pegawai Universiti.

 

Menurut Profesor Dato’ Dr. Abdul Razak, idea pelaksanaan program ini telah disuarakan oleh Naib Canselor sebagai tanda keprihatinan universiti terhadap pelajar yang menghadapi masalah kewangan semasa pengajian di UTHM. 

 

Sementara itu, pihak Majlis Agama Islam Negeri Johor Cawangan Batu Pahat turut menyampai bantuan wang zakat asnaf fisabililah dan fakir miskin sebanyak RM30,000 kepada Pusat Islam bagi tujuan bantuan sara hidup tersebut.

 

Pelajar yang datang dari keluarga berpendapatan rendah bawah RM1,000.00 sebulan telah terpilih untuk menerima bantuan ini. Bantuan kewangan sebanyak RM300 hingga RM400 sebulan akan diberikan kepada pelajar yang layak pada setiap tahun pengajian. Manakala bantuan makanan pelajar pula diteruskan dari masa kesemasa bergantung kepada dana yang dijanakan oleh pihak Jawatankuasa Program.

Disediakan oleh ABD HAMID BIN YUSOF, Pejabat Hubungan Universiti Masyarakat, UTHM

Terakhir dikemaskini ( Isnin, 28 September 2015 )
 
<< Mula < Sebelum 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Selepas > Akhir >>

Keputusan 1 - 9 dari 945
W3C Disability Access Decrease Font Size Increase Font Size
default purple colour blue colour green colour

Last Update

Last update:
05 October 2015 06:29
© Universiti Tun Hussein Onn Malaysia 2009. Hak cipta terpelihara.

Laman ini tertakluk kepada Penafian, Dasar Privasi, Dasar Keselamatan & Notis Hak cipta yang dinyatakan.

Laman web ini sesuai dilayari menggunakan Internet Explorer "Compatibilty View activated" dan Mozilla Firefox dengan paparan resolusi 1024x768.