Login | FAQs | About UTHM Portal
Laman Utama
Permohonan Kemasukan ke Program Pasca Siswazah (Mode Penyelidikan SAHAJA) Semester II Sesi 2014/2015 Cetak Emel
Hear this article

Permohonan Kemasukan ke Program Pasca Siswazah (Mode Penyelidikan SAHAJA) Semester II Sesi 2014/2015 (Ambilan Jun)

  Klik untuk lihat iklan.

Terakhir dikemaskini ( Khamis, 05 Mac 2015 )
 
Penarafan Webometrics Kedudukan UTHM terus melonjak Cetak Emel
Hear this article

Kedudukan Universiti Tun Hussein Onn Malaysia (UTHM) dalam penarafan Webometrics Januari 2015 terus melonjak naik ke tempat ketujuh daripada 90 buah institut pengajian tinggi (IPT) Malaysia  berbanding di kedudukan ke 12 pada tahun lalu.

Pencapaian ini seterusnya telah meletakkan UTHM di ranking ke 1002 daripada 25000 IPT di peringkat dunia.  Peningkatan dari kedudukan 2055 pada tahun lalu ke 1002 pada tahun ini membuktikan bahawa UTHM sentiasa berusaha gigih melakukan penambahbaikan dalam perkhidmatan, perkongsian dan penerbitan maklumat secara global untuk memenuhi keperluan penggunanya.

Untuk rekod, bermula di kedudukan ke 4491 pada Januari 2009, kedudukan UTHM di peringkat dunia terus meningkat tahun demi tahun sehinggalah sekarang. Penarafan Webometrics merupakan sistem penarafan akademik IPT  yang dijalankan sebanyak dua kali setahun oleh Cybermetric Lab iaitu sebuah kumpulan penyelidik terbesar dari Sepanyol. Penilaian yang dibuat dipecahkan kepada beberapa kriteria iaitu Presence, Impact, Openness dan Excellence.

Kriteria Presence dinilai berdasarkan  jumlah halaman yang diperolehi menerusi enjin carian Google, Impact pula dinilai melalui pautan masuk yang diterima dan diperolehi daripada Majestic SEO dan ahrefs. 

Manakala Opennes dinilai mengikut kepelbagaian jenis fail seperti .pdf, .doc, .docx, .ppt, .pptx yang terdapat di Google Scholar dan Excellence pula dinilai berdasarkan jumlah penulisan ilmiah yang diterbitkan oleh High Impact International Journals.
 
Penarafan Webometrics ini merupakan pengiktirafan dunia terhadap penulisan serta penerbitan ilmiah dan saintifik yang dihasilkan oleh sesebuah institusi. Info lanjut layari http://www.webometrics.info/en/asia/malaysia%20  .
 
 
Terakhir dikemaskini ( Khamis, 05 Mac 2015 )
 
Misi Bantuan Pasca Banjir - UTHM bantu warga Sekolah Maahad Mahmud Muhamadiah, Gua Musang, Kelantan Cetak Emel
Hear this article
Batu Pahat – Prihatin terhadap mangsa banjir di Pantai Timur, pasukan misi ke-lapan yang diketuai oleh Profesor Madya Nawawi Jusoh telah menyusun strategi bagi mengagihkan bantuan dan pemeriksaan kesihatan kepada para pelajar di Sekolah Maahad Mahmud Muhamadiah, Gua Musang, Kelantan pada 27 dan 28 Januari lalu. 

Sekolah ini merupakan antara puluhan sekolah yang mengalami kemusnahan fizikal yang teruk akibat dari bencana ini. Dengan kekuatan ahli  seramai 23 orang yang terdiri daripada urusetia peninjau dan urusetia peserta, pasukan ini bertungkus lumus mengumpul sumbangan berupa wang barangan dan wang sumbangan daripada staf UTHM dan orang luar.
  
Seramai 16 orang peserta terlibat mewakili pusat tanggungjawab masing-masing antaranya Profesor Madya Nawawi Jusoh dari Pusat Kokurikulum, Profesor Madya Dr. Haryati Shafii dari Fakulti Pengurusan Teknologi dan Perniagaan, Nurul Hafizah Mohd Hanafi dari Fakulti Kejuruteraan Elektrik dan Elektronik, Dr. Maizatullakmal Pathor Rahman dari Pusat Kesihatan Universiti bersama dua orang pemandu dan tiga pelajar postgraduate dari Fakulti Pendidikan Teknikal dan Vokasional.

Antara sumbangan yang diagihkan kepada para pelajar adalah seperti peralatan sekolah, set solat merangkumi sejadah, kopiah, Kitab dan Kamus Al-Quran berserta terjemahan, selimut, pakaian wanita, air mineral, ubat-ubatan dan sebagainya. 

Sementara itu, staf PKU pula turut memberi khidmat pemeriksaan kesihatan seperti pemeriksaan tekanan darah, gula dan gigi kepada kumpulan guru dan pekerja sekolah yang terlibat.
 
Pihak sekolah berterima kasih atas perkhidmatan tersebut dan berharap bantuan seumpamanya dapat disalurkan dari masa ke semasa bagi memastikan para pelajar khususnya mangsa banjir dapat mengikuti pembelajaran dalam suasana yang sihat dan bermotivasi.

Untuk rekod, UTHM sebelum ini juga pernah melakukan kerja-kerja pembersihan awal di sekolah tersebut yang melibatkan 100 orang sukarelawan bermula 6 Februari lalu.
Terakhir dikemaskini ( Rabu, 04 Mac 2015 )
 
Misi Bantuan Banjir-111 Sukarelawan UTHM bantu warga SK Pasir Tumbuh, Gua Musang Cetak Emel
Hear this article
Misi Bantuan Banjir - 111 Sukarelawan UTHM bantu warga SK Pasir Tumbuh, Gua Musang

Bagi meneruskan usaha membantu mangsa banjir, Pejabat Hal Ehwal Pelajar, Pusat Kesihatan Universiti dan Bahagian Fasiliti Harta Bina bersama sukarelawan yang diketuai oleh Majlis Perwakilan Pelajar (MPP) dan pelajar Siswa Siswi Pertahanan Awam (SISPA) Universiti Tun Hussein Onn Malaysia (UTHM) telah menganjurkan Misi Bantuan Pasca Banjir di Gua Musang, Kelantan pada 26 hingga 28 Februari lalu.

Misi yang melibatkan 111 sukarelawan kali ini menfokuskan bantuan di Sekolah Kebangsaan Pasir Tumbuh Gua Musang yang rosak teruk akibat banjir melibatkan kerja-kerja mengecat bilik darjah, surau dan blok pra sekolah serta pembersihan lumpur kuaters guru. 

Misi ini turut mendapat kerjasama yang baik dari guru-guru Sekolah Kebangsaan Pasir Tumbuh, Pejabat Pendidikan Daerah (PPD) daerah Gua Musang dan juga anggota Jabatan Pertahanan Awam (JPAM) daerah Gua Musang.

Di samping itu, ia juga melibatkan aktiviti pemulihan semula bekalan kuasa elektrik di samping kerja-kerja menukar lampu dan kipas yang rosak. Turut diadakan ialah pemeriksaan kesihatan oleh doktor perubatan Pusat Kesihatan Universiti (PKU) melibatkan semua pelajar dari darjah 1 hingga darjah 6. Pihak PKU juga turut mengadakan pemeriksaan kesihatan melibatkan penduduk Kampung Pasir Tumbuh. Khidmat sukarelawan tersebut mendapat sambutan yang sangat baik daripada penduduk kampung.   

Misi bantuan pasca banjir yang melibatkan sukarelawan yang diketuai oleh MPP dan SISPA ini juga sedikit sebanyak membantu meringankan beban guru Sekolah Kebangsaan Pasir Tumbuh dengan memulihkan bilik darjah di aras bawah yang berkeperluan segera melibatkan murid Tahun 1 dan Pra Sekolah. 

Bantuan kemanusiaan seumpama ini diharapkan akan dapat diteruskan di masa yang akan datang.
Terakhir dikemaskini ( Rabu, 04 Mac 2015 )
 
International Conference on Electrical and Electronic Engineering (IC3E 3015) Cetak Emel
Hear this article

Introduction

The International Conference on Electrical and Electronic Engineering 2015 (IC3E 2015) is an international forum for researchers, academics and practitioners to present their work, to formulate new challenges and to discuss the state-of-the-art in electrical and electronics engineering. The 2015 conference will be held from 10-11 August 2015 in Melaka, Malaysia.

For further information please visit us at http://fkee.uthm.edu.my/ic3e/

Terakhir dikemaskini ( Rabu, 04 Mac 2015 )
 
<< Mula < Sebelum 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Selepas > Akhir >>

Keputusan 1 - 9 dari 876
W3C Disability Access Decrease Font Size Increase Font Size
default purple colour blue colour green colour

Last Update

Last update:
05 March 2015 18:58
© Universiti Tun Hussein Onn Malaysia 2009. Hak cipta terpelihara.

Laman ini tertakluk kepada Penafian, Dasar Privasi, Dasar Keselamatan & Notis Hak cipta yang dinyatakan.

Laman web ini sesuai dilayari menggunakan Internet Explorer "Compatibilty View activated" dan Mozilla Firefox dengan paparan resolusi 1024x768.