Login | FAQs | About UTHM Portal
Laman Utama
UTHM anjur Kejohanan Hoki - 50 pasukan berentap Cetak Emel
Hear this article
Batu Pahat – Kelab Hoki Universiti Tun Hussein Onn Malaysia (UTHM) telah menganjurkan Kejohanan Hoki 6 Sebelah Bawah 11 Tahun (lelaki & perempuan) Piala Tenaga Nasional Berhad (TNB) pada 13 dan 14 Oktober lalu bersempena Konvokesyen UTHM kali ke-17.

Penganjuran edisi pertama dengan kerjasama Tenaga Nasional Berhad (TNB), Persatuan Hoki Johor (PHJ) dan Pusat Sukan UTHM ini telah mendapat sambutan yang begitu menggalakkan dengan penglibatan 50 pasukan yang terdiri daripada 600 orang pelajar sekolah rendah, 50 orang pengurus pasukan dan 300 orang penonton. Kehadiran Ibu bapa juga turut menambah lagi kemeriahan kejohanan.

Pasukan ‘Stascian A’ telah menjadi Johan bagi kategori ‘Lelaki - Gold Pool’ manakala Naib Johan adalah pasukan ‘Tranquerah HC’ dan tempat Ketiga adalah pasukan ‘Staz boys.’ Bagi kategori ‘Perempuan - Gold Pool’ pula Johan adalah pasukan ‘SKOS’ manakala Naib Johan pasukan ‘Bemban Tigress’ dan tempat Ketiga adalah pasukan ‘PHDK Prodigy.’

Johan bagi kategori ‘Gold Pool – Lelaki’ menerima Piala Iringan TNB dan wang kemenangan sebanyak RM500.00 manakala kategori ‘Gold Pool – Perempuan’ menerima Piala Iringan TNB dan wang kemenangan sebanyak RM400.00. Muhammad Nabil Irfan Mohd Yusof dan Meira Ellyeisya Osman telah dinobatkan sebagai penjaring gol terbanyak edisi kali ini. Hadiah disampaikan oleh Encik Amran Jantan, wakil daripada TNB selaku penaja rasmi kejohanan.

Penganjuran kejohanan ini merupakan satu pentas arena sukan hoki untuk menjejaki bakat - bakat baru di peringkat sekolah rendah.
Turut hadir Encik Lailin Abu Hassan, penolong jurulatih pasukan hoki perempuan kebangsaaan, Encik Lailin Abu Hassan; Setiausaha Persatuan Hoki Johor (PHJ), Encik Shahabuddin Royani dan Ketua Unit Sukan Jabatan Pendidikan Negeri Johor, Encik Shahrul Izwan A.Rahman. Penutupan kejohanan pada hari tersebut  turut menyemarakkan sambutan Hari Sukan Negara.
 
 
Terakhir dikemaskini ( Ahad, 22 Oktober 2017 )
 
Hariz dan Tan Tee How terima Anugerah Di-Raja Cetak Emel
Hear this article

Muhammad Hariz Mohd Sharif dan Tan Tee How menerima Anugerah Di-Raja (Pingat Jaya Cemerlang) semasa berlangsungnya sidang satu, Istiadat Konvokesyen Universiti Tun Hussein Onn Malaysia (UTHM) ke-17 yang diadakan pada 14 Oktober 2017.

Muhammad Hariz,24 lepasan Diploma Kejuruteraan Elektrik dari UTHM juga merupakan atlet sukan Rowing Universiti. Beliau adalah graduan Ijazah Sarjana Muda Kejuruteraan Elektrik Kuasa dari Fakulti Kejuruteraan Elektrik dan Elektronik (FKEE).
 
Tan Tee How, 24 pula merupakan graduan Ijazah Sarjana Muda Kejuruteraan Awam dari Fakulti Kejuruteraan Awam dan Alam Sekitar (FKAAS). Graduan ini mempunyai rekod akademik yang cemerlang dan turut aktif dalam bidang kokurikulum.
 
Puteri Najihah Adnan,24 telah menerima dua anugerah serentak pada Majlis Konvokesyen UTHM ke-17. Penerima Anugerah Sultan Ibrahim dan Anugerah Naib Canselor ini melahirkan rasa syukur, penghargaan dan terima kasih atas penganugerahan yang telah diterimanya.Menurutnya pembahagian masa yang bijak menjadi rahsia kejayaannya pada hari ini.
 
pwenerima_anugerah_diraja.jpg
 
 
Anak pilu terima ijazah ibu Cetak Emel
Hear this article

Mathuumitha a/p Ragawan, 19 pilu menerima Ijazah mendiang ibunya, Parameswari, 54 graduan Sarjana Muda Pendidikan (Sekolah Rendah) dengan kepujian yang baru sahaja menghembuskan nafas terakhir pada 2 September lalu akibat komplikasi jantung.

Penyerahan ijazah tersebut telah disempurnakan oleh Naib Canselor UTHM, Profesor Dr. Wahid Razzaly, disaksikan oleh Pengarah Urusan, Akademi Profesional KOSAS, Dato’ Dr. Ir. Haji Abdul Rashid Maidin yang juga Ahli Lembaga Pengarah UTHM semasa berlangsungnya sidang kelima Istiadat Konvokesyen Universiti Tun Hussein Onn Malaysia KE-17.

Menurut suami kepada mendiang, Ragawan, 55 dia tidak menyangka isterinya pergi secara tiba-tiba kerana mendiang sebelum ini seorang yang sihat, aktif dan cekap dalam menguruskan rumahtangga dan kerjaya sebagai seorang guru.

“Mendiang yang mengajar di Sekolah Jenis Kebangsaan (T) Ladang Tebrau, Johor Bahru seorang yang sangat tegas dan komited dengan kerjayanya dan seingat saya ibu tidak pernah mengambil cuti sakit sepanjang bekerja ,” kata anak sulung Pavitra Sharma,23.

Sementara itu anak keduanya Hari Haran,21 juga tidak dapat menahan sebak kerana sangat merasai kehilangan ibunya yang disifatkan sebagai seorang yang penyayang dan prihatin terhadap kebajikan anak-anak.

konvokesyen uthm

 

 
Sultan Johor sempurnakan sidang pertama Istiadat Konvokesyen Ke-17 UTHM Cetak Emel
Hear this article

Sultan Johor, Duli Yang Maha Mulia Sultan Ibrahim IbniAlmarhum Sultan Iskandar selaku Canselor Universiti Tun Hussein Onn Malaysia (UTHM) merakamkan ucapan tahniah kepada graduan yang Berjaya menamatkan pengajian masing-masing ketika bertitah dalam siding pertama Istiadat Konvokesyen yang berlangsung di Dewan Sultan Ibrahim pada 14 Oktober.

Tuanku Canselor mengingatkan graduan agar tidak mensia-siakan masa dan tenaga yang ada dan tidak terlalu memilih pekerjaan selain berusaha dengan lebih gigih untuk menambahkan lagi pengalaman bekerja.

“Mulakan bekerja dari bawah, bukan memilih hendak terus duduk di atas ijazah yang saudara saudari ada kerana ianya tidak akan menjanjikan pekerjaan yang baik atau pendapatan yang lumayan jika tidak disertakan dengan usaha yang bersungguh-sungguh” titah baginda.

Istiadat Konvokesyen kali ke-17 ini menyaksikan seramai 4272 orang siswazah menerima sijil masing-masing merangkumi pelbagai peringkat pengajian iaitu Ijazah Doktor Falsafah (81), Sarjana (341), Sarjana Muda (3260) dan Diploma (590).Beberapa anugerah seperti Anugerah DiRaja (Pingat Jaya Cemerlang), Anugerah Canselor, Anugerah Sultan Ibrahim, Anugerah Tan Sri Dato’ Paduka HjhAishah Ghani, Anugerah Hadiah Buku Yayasan UTHM,  Anugerah Projek Sarjana Muda Terbaik, Anugerah Khas Alumni UTHM (kategori Pelajar), Anugerah Board of Engineers Malaysia (BEM) dan Anugerah UTHM Holdings turut diberikan kepada graduan terpilih.

Sidang dewan juga menyaksikan penganugerahan Ijazah KehormatDoktorFalsafah (KejuruteraanElektrik) kepada pakar dalam bidang Internet of Things (IoT) iaitu Dr. Mazlan bin Abbas bagi menghargai penglibatan dan sumbangan beliau dalam dunia pendidikan tinggi, industri, komuniti dan kepimpinan teknologi dan inovasi.

Sementara, KetuaSetiausaha Negara, Tan Sri Dr. Ali Hamsa yang juga Pro-Canselor UTHM menyempurnakan sidang kedua Majlis Konvokesyen yang telah berlangsung pada jam 2.00 petang, hari yang sama.

Dengan berlangsungnya istiadat konvokesyen kali ke-17 ini maka jumlah alumni UTHM akan mencatatkan penambahan menjadikan bilangannya sebanyak 34 973 alumni.
 
istiadatuthm.jpg
Terakhir dikemaskini ( Isnin, 16 Oktober 2017 )
 
Istiadat Konvokesyen UTHM Ke-17 (Sidang 1) Cetak Emel
Hear this article
Terakhir dikemaskini ( Sabtu, 14 Oktober 2017 )
 
<< Mula < Sebelum 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Selepas > Akhir >>

Keputusan 1 - 9 dari 1218
logo-25-tahun-menegak_95.jpg
Technically Above The Rest
W3C Disability Access Decrease Font Size Increase Font Size
default purple colour blue colour green colour
© Universiti Tun Hussein Onn Malaysia 2009. Hak cipta terpelihara.

Laman ini tertakluk kepada Penafian, Dasar Privasi, Dasar Keselamatan & Notis Hak cipta yang dinyatakan.

Laman web ini sesuai dilayari menggunakan Internet Explorer "Compatibilty View activated" dan Mozilla Firefox dengan paparan resolusi 1024x768.