Login | FAQs | About UTHM Portal
Laman Utama
AKRAB UTHM Adakan Mesyuarat Agong Tahun 2014 Cetak Emel
Hear this article
Mesyuarat Agong Rakan Pembimbing Perkhidmatan Awam untuk tahun 2014 telah diadakan di Dewan 5 UTHM pada 26 Ogos 2014 dan telah dirasmikan oleh wakil Penyelaras AKRAB UTHM dari Bahagian Sumber Manusia Pejabat Pendaftar UTHM. Mesyuarat ini telah dijalankan serentak dengan Majlis Seindah Syawal Potluck Megaraya AKRAB UTHM 2014. Pada mesyuarat kali ini, pembubaran Majlis Tertinggi AKRAB UTHM sesi 2012/2014 telah diadakan dan mesyuarat juga telah melantik Majlis Tertinggi sesi 2014/2016 seperti berikut :

Presiden      :   Prof. Madya Tn. Hj. Sapon Bin Ibrahim ( Fakulti Pendidikan Teknikal & Vokasional ) 
Timbalan Presiden 1 :    En. Sahizan Bin Mohd Sagi ( Unit Audit Dalam )
Timbalan Presiden 2 :   Pn. Zalinah Bte Salehon ( Pusat Kokurikulum )
Setiausaha :   En. Hairul Azmir Bin Leman ( Pejabat Antarabangsa )
Timbalan Setiausaha :   Pn. Siti Hasnah Bte Hud ( Fakulti Kejuruteraan Awam dan Alam Sekitar )
Bendahari :   En. Nor Azuwan Bin AB Rahman ( Fakulti Kejuruteraan Elektrik & Elektronik )
Timbalan Bendahari :   Pn. Norsyalina Bte Idris ( Pejabat Pengurusan Pembangunan & Hartabina ) 

Ketua Biro & Pemeriksa Kira-kira :
1) En. Mohd Lathfi Bin Rohman ( Pusat Teknologi Maklumat )
2) En. Daud Bin Ahmad ( Fakulti Pendidikan Teknikal & Vokasional )
3) En. Zulkifli Bin Kairon ( Perpustakaan )
4) En. Mohd Idrus Bin Abd Samad ( Fakulti Pendidikan Teknikal & Vokasional )
5) Cik Ng Wee Fern ( Pejabat Naib Canselor )
6) En. Hashim Bin Hamdan  ( Pejabat Bendahari )
7) Pn. Nor Azlina Bte Hasan ( Pusat Kesihatan Universiti )

Ucapan syabas dan tahniah kepada barisan kepimpinan AKRAB UTHM sesi 2014/2016 yang baru. Semoga kepimpinan AKRAB UTHM yang baru ini dapat lebih mengembangkan lagi fungsi dan peranan AKRAB bagi membantu staf UTHM mencapai Visi dan Misi Universiti.

BERITA TELAH DISUNTING OLEH :

Mohd Lathfi Bin Rohman,
Ketua Biro Publisiti & Komunikasi,
Rakan Pembimbing Perkhidmatan Awam (AKRAB) , 
Universiti Tun Hussein Onn Malaysia
Samb : 7246

 
Kor SISPA UTHM menang Tempat Ketiga dalam Majlis Pentauliahan dan Perhimpunan Kebangsaan Kor SISPA Cetak Emel
Hear this article
Kor Siswa-Siswi Pertahanan Awam (Kor SISPA), Universiti Tun Hussein Onn Malaysia (UTHM) menang tempat Ketiga secara keseluruhan di dalam Majlis Pentauliahan dan Perhimpunan Kebangsaan Kor SISPA Kali Kelima bagi tahun 2014 yang diadakan di Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Bangi pada 16 hingga 19 Ogos lalu. 

Kontinjen Kor SISPA UTHM diwakili oleh 110 orang ahli yang terdiri daripada 63 Pegawai Kadet SISPA, 37 Pegawai Bakal Tauliah serta 10 orang pegawai dan jurulatih. Dengan menyertai kesemua acara yang dipertandingkan, Kor SISPA UTHM telah berjaya menjadi johan di dalam Pertandingan “Menyelamat” manakala “Melawan Kebakaran” di tempat keempat dan “Pertolongan Cemas” serta “Pertandingan Kawad Kaki” masing-masing di tempat kelima. 

Dalam perhimpunan yang disertai oleh 26 institut pengajian tinggi ini, seramai 37 Pegawai Kadet SISPA UTHM telah ditauliahkan pangkat Leftenan Muda (PA) di dalam Majlis Pentauliahan Pangkat. Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi telah menyempurnakan upacara pentauliahan tersebut yang melibatkan seramai 445 orang Pegawai Kadet SISPA IPT.

Persediaan dan usaha keras yang dilakukan serta komitmen tinggi yang diberikan oleh kontigen sebelum pertandingan ini banyak membantu dalam membentuk dan memantapkan penyertaan Kor SISPA UTHM pada tahun ini. Sokongan dan bantuan yang berterusan daripada Pejabat Negeri Pertahanan Awam Johor dan Pejabat Daerah Pertahanan Awam Batu Pahat juga telah menambahkan lagi semangat pasukan untuk terus mengekalkan kecemerlangan.

Tahniah dan syabas buat Kor SISPA UTHM.
 
 
Terakhir dikemaskini ( Rabu, 27 Ogos 2014 )
 
Projek Youth Environment Symbiosis (YES) raih Anugerah Projek Paling Popular Cetak Emel
Hear this article
Projek Youth Environment Symbiosis (YES) di bawah kendalian belia Kolej Kediaman Perwira, Universiti Tun Hussein Onn Malaysia (UTHM) telah berjaya meraih Anugerah Projek Paling Popular dalam “Your Action Project Competition” (YAPC) pada 8 Ogos lalu yang membawa pulang wang tunai berjumlah RM1,500.

Anugerah tersebut telah disampaikan oleh YAB Tan Sri Dato' Haji Muhyiddin Haji Mohd Yassin, Timbalan Perdana Menteri Malaysia bersempena Festival Makanan dan Kebudayaan ASEAN 2014 serta Rumah Terbuka Aidil Fitri Majlis Belia Malaysia bertempat di Taman Pudu Ulu Cheras, Kuala Lumpur. 

Menyedari peranan universiti yang seharusnya berupaya menjadi pemangkin kepada kecemerlangan komuniti yang lestari, Projek YES yang diketuai oleh Muhammad Shafiq Nizar dengan bimbingan Pengetua, Dr. Afandi Ahmad merupakan kesinambungan kejayaan kajian rintis yang telah dilaksanakan dalam kursus Kreativiti dan Inovasi (BEE31202) bersama kumpulan 29 orang pelajar, Fakulti Kejuruteraan Elektrik & Elektronik (FKEE). 

Dengan membawa jenama The Royal Creek – YES, konsep yang dicadangkan merupakan idea inovatif ke arah membentuk perubahan positif dalam komuniti tempatan. Dengan konsep “trash to cash”, idea ini mengembangkan sumber asas kain rentang terpakai sebagai faktor pengganda dalam pembangunan sosial, ekonomi dan alam sekitar. Lebih menarik lagi, dengan kekuatan penggeraknya yang juga merupakan para belia, impian menjadikan komuniti Parit Raja sebagai komuniti lestari contoh bukan lagi halangan.    

YAPC merupakan pertandingan yang dianjurkan oleh Majlis Belia Malaysia dan terbuka kepada seluruh belia di Malaysia. Projek YES telah berjaya melepasi beberapa halangan dan disenarai pendek untuk sesi penilaian dan temubual pada 10 Jun 2014.

Kejayaan ini diharapkan menjadi motivasi kepada seluruh belia KK Perwira khususnya dan warga UTHM amnya dalam usaha meningkatkan lagi kemahiran insaniah (KI) dalam diri mahasiswa serta membawa jenama cemerlang UTHM ke peringkat yang lebih tinggi. 
 
 
Terakhir dikemaskini ( Rabu, 27 Ogos 2014 )
 
UTHM jalin Kerjasama dengan UNHAS Cetak Emel
Hear this article
Bagi mengukuhkan hubungan kerjasama antara Universiti Tun Hussein Onn Malaysia (UTHM) dan Universitas Hasanuddin (UNHAS), satu majlis Menandatangani Perjanjian Persefahaman (MoU) telah diadakan di kampus Induk UNHAS, Makasar, Indonesia pada 13 Ogos baru-baru ini.

MoU yang telah ditandatangani oleh Naib Canselor UTHM, Profesor Dato’ Dr. Mohd Noh Dalimin dan Rektor UNHAS, Profesor Dr. Dwia Aries Tina itu adalah bertujuan untuk mewujudkan hubungan kerjasama antara kedua-dua buah universiti dalam bidang akademik dan penyelidikan.

MoU ini merupakan platform terbaik bagi UTHM dan UNHAS berkongsi pengetahuan, idea dan kepakaran serta kemudahan peralatan dan sumber di samping membuka ruang yang lebih luas kepada para penyelidik untuk menjalinkan sebarang kolaborasi. Bidang kerjasama lain termasuklah program pertukaran staf dan pelajar dan juga program latihan secara bersama di antara kedua-dua institusi serta aktiviti pengantarabangsaan akademik seperti Joint Degree Program dan Double Degree Program.

UTHM sebelum ini telah menjalin hubungan baik dengan UNHAS melalui fasa yang pertama dengan termeterainya Surat Hasrat (Letter of Intent) pada 13 Februari 2014 lalu di UNHAS. Seterusnya UNHAS telah mengadakan kunjungan ke UTHM pada 21 hingga 23 Jun lalu dengan membawa misi menyembah hasrat kepada DYMM Sultan Johor selaku Canselor UTHM untuk menganugerahkan Ijazah Kehormat (Honoris Causa). 
 
Pertemuan antara DYMM Tuanku Canselor dengan delegasi UNHAS yang diketuai oleh Rektornya di Segamat semasa Kembara Mahkota Johor 2014 telah mendapat perkenan atas penganugerahan Honoris Causa yang bakal diberikan. Rentetan kunjungan tersebut, kedua-dua institusi terus mengadakan pertemuan demi pertemuan bagi melaksanakan beberapa program yang telah dirancang.

Terakhir dikemaskini ( Selasa, 26 Ogos 2014 )
 
SISPA UTHM anjur Majlis Amanat Komandan dan Jamuan Raya Cetak Emel
Hear this article


Bagi mengeratkan lagi hubungan antara Warga Kor Siswa Siswi Pertahanan Awam (SISPA), Universiti Tun Hussein Onn Malaysia (UTHM) dengan Jabatan Pertahanan Awam Malaysia (JPAM),satu Majlis Jamuan Raya tahunan SISPA telah diadakan pada 7 Ogos lalu serentak dengan Majlis Penyampaian Amanat kepada peserta Kontigen.

Komandan SISPA UTHM, PPJ Kehormat Profesor Wahid Razzaly menyampaikan beberapa amanat dalam majlis  yang dihadiri oleh 10 orang Pegawai  Bersekutu SISPA UTHM, tiga jurulatih, empat  ASTP  serta 80 pelajar. Turut hadir, Lt. Kol. (PA) Rohaizat Hadli, Timbalan Pengarah JPAM Johor selaku wakil rasmi Pengarah JPAM Johor.

Beliau dalam ucapannya turut memaklumkan bahawa Majlis Perhimpunan dan Pentauliahan Kor Sispa Kali ke 5 akan berlangsung mulai 16 hingga 19 Ogos 2014 bertempat di Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM). Beliau turut merakamkan penghargaannya kepada peserta Kontigen Pertandingan Kemahiran dan Bakal Pegawai Tauliah yang selama ini bertungkus lumus mengikuti latihan serta sentiasa komited menyertai setiap pertandingan yang dianjurkan.

Bagaimanapun untuk perhimpunan dan Pentauliahan kali ini, beliau berharap Pegawai Bersekutu SISPA UTHM, jurulatih dan para peserta dapat berusaha dengan lebih keras lagi bagi meraih kejayaan setiap kategori yang dipertandingkan. 
 
<< Mula < Sebelum 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Selepas > Akhir >>

Keputusan 1 - 9 dari 836
W3C Disability Access Decrease Font Size Increase Font Size
default purple colour blue colour green colour

Last Update

Last update:
28 Ogos 2014 07:15
© Universiti Tun Hussein Onn Malaysia 2009. Hak cipta terpelihara.

Laman ini tertakluk kepada Penafian, Dasar Privasi, Dasar Keselamatan & Notis Hak cipta yang dinyatakan.

Laman web ini sesuai dilayari menggunakan Internet Explorer "Compatibilty View activated" dan Mozilla Firefox dengan paparan resolusi 1024x768.