Login | FAQs | About UTHM Portal
Laman Utama
2283 Pelajar Baharu Ikuti Minggu Haluan Siswa (MHS) Cetak Emel
Hear this article
Minggu Haluan Siswa (MHS) pelajar baharu program sarjana muda semester 1 sesi 2014/2015 melibatkan 2,283 orang pelajar baharu telah dijayakan mulai 1 hingga 6 September 2014. Pelbagai acara telah dilaksanakan antaranya ialah taklimat-taklimat berkaitan pengajian akademik hal ehwal pelajar di samping sesi-sesi penceramah jemputan dari agensi luar seperti Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Negara (PTPTN), Biro Tatanegara (BTN) dan Institut Wasatiyah Malaysia (IWM). 

Aktiviti kesukarelawan dan kerja berpasukan juga diadakan seperti aktiviti gotong royong di setiap kolej kediaman Merdeka Campus Race melibatkan pejabat-pejabat di bawah pentadbiran Hal Ehwal Pelajar dan Alumni (HEPA).  

Bagi mewakili Kepimpinan Kerajaan, Yang Berhormat Datuk Ab. Aziz bin Kaprawi, Timbalan Menteri Pengangkutan juga telah sudi memberikan amanat di dalam Majlis Bersama Kepimpinan Negara. Pelajar baharu juga bertuah kerana dapat bersama-sama bertemu dan mendengar amanat dari Pengerusi Lembaga Pengarah UTHM, YBhg. Tan Sri (Dr) Ir. Jamilus bin Md. Hussin, dan juga Naib Canselor UTHM, YBhg. Prof. Dato’ Dr. Mohd Noh Dalimin.

Kemuncak daripada program MHS ialah Majlis Penutup dan Malam Warisan Bangsa yang bertemakan Ekspirasi Anak Merdeka yang telah disempurnakan penutupannya oleh Naib Canselor UTHM, YBhg. Prof. Dato’ Dr. Mohd Noh Dalimin. Sebanyak 7 kumpulan persembahan mewakili 4 kolej kediaman iaitu Kolej Kediaman Tun Dr. Ismail, Kolej Kediaman Tun Fatimah, Kolej Kediaman Tun Syed Nasir dan Kolej Kediaman Perwira. Kolej Kediaman Tun Dr. Ismail telah berjaya memenangi tempat pertama di dalam persembahan Malam Warisan Bangsa membawa hadiah sebuah piala pusingan dan sebuah hamper. Pada majlis tersebut juga, telah diadakan penyerahan sumbangan Tabung Palestin hasil kutipan daripada staf UTHM, Sekretariat Pembantu MHS, ibubapa dan juga pelajar baharu UTHM sebanyak RM12,283.70 kepada Kelab Putera 1Malaysia yang diwakili Timbalan Presidennya Dato Mohd Farid bin Hassan. 

 


Disediakan oleh :
Pejabat Hal Ehwal Pelajar
 
Pasukan Hoki UTHM catat pencapaian terbaik di SUKUM Cetak Emel
Hear this article
Pasukan Hoki Universiti Tun Hussein Onn Malaysia (UTHM) meraih tempat ketiga dalam Kejohanan Hoki Sukan Staf antara Universiti Malaysia (SUKUM), sekaligus menjadikan kemenangan ini sebagai salah satu pencapaian terbaik acara sukan UTHM sepanjang tahun ini.
 
Menurut Presiden Mohd Zairil Zainal, Kelab Hoki UTHM sebelum ini menyasarkan kedudukan empat terbaik pada kejohanan kali ke-39 ini yang berlangsung di Universiti Teknologi Malaysia. Kejayaan merangkul tempat ketiga ini membuktikan program dan latihan yang dilakukan sebelum kejohanan sememangnya berkesan dalam usaha mencapai sasaran yang ditetapkan.

Pasukan Hoki Staf UTHM di bawah bimbingan Muhamad Najib Yaakup menamatkan saingan di tempat ketiga selepas tewas kepada Universiti Sains Malaysia (USM) di peringkat separuh akhir. 

Untuk rekod, Skuad Hoki UTHM sebelum ini pernah menjuarai Kejohanan Hoki Malaysian Technical University Network (MTUN) pada Jun 2014 yang berlangsung di Padang Hoki UTHM. Manakala, Pasukan Hoki Pelajar Lelaki UTHM pula pernah merangkul kejuaraan di Kejohanan Hoki Divisyen 2, Majlis Sukan Universiti Malaysia (MASUM) pada Mei 2014 yang berlangsung di Stadium Hoki Kuantan, Pahang.

Sementara itu Pengurus Pasukan Muhamad Faiz Omar berkata, pembangunan sukan hoki di UTHM perlu dipergiatkan dari peringkat awal lagi dengan menggalakkan lebih ramai pelajar dan staf menyertai sukan ini di samping memberi mereka ruang dan masa yang secukupnya untuk meningkatkan lagi kemahiran yang ada sebelum menyertai mana-mana pertandingan. 
Dengan terbentuknya satu komuniti besar Pasukan Hoki Staf Lelaki, Pelajar Lelaki dan Wanita UTHM ini, ianya akan dapat memudahkan lagi penganjuran sebarang aktiviti dan program berkaitan sukan hoki di sekitar Batu Pahat terutamanya di kawasan Parit Raja.

“Skuad hoki yang ada sekarang ini akan menjadi pelapis kepada pasukan senior pada masa akan datang. Kita akan memastikan segala sokongan dan bantuan dapat diberikan kepada Kelab Hoki UTHM untuk membentuk generasi baharu pemain-pemain hoki di UTHM,” katanya.

Penghujung tahun ini juga akan menyaksikan Pasukan Hoki Wanita UTHM akan mengambil bahagian dalam Kejohanan Hoki Wanita Divisyen 2, Majlis Sukan Universiti Malaysia (MASUM) 2014 yang akan berlangsung di Terengganu. Manakala Pasukan Hoki Pelajar Lelaki UTHM pula akan beraksi di Liga Hoki Divisyen 1 MASUM 2015. Latihan berterusan dan penerapan semangat kesukanan yang tinggi ini diharap dapat menjanjikan kejayaan kepada pasukan Hoki ini.
 
Mobiliti Berkredit Pelajar Kokurikulum Ke Universiti Gadjah Mada Indonesia (UGM) Cetak Emel
Hear this article
MOBILITI BERKREDIT PELAJAR KOKURIKULUM KE UNIVERSITI GADJAH MADA INDONESIA (UGM)
PADA 01HB HINGGA 18HB FEBRUARI 2015


Syarat Permohonan:
 
  1. Pelajar berdaftar yang sedang mengikuti program di peringkat Diploma, Sarjana Muda serta Ijazah Lanjutan secara sepenuh masa
  2. Bagi pelajar Diploma dan Sarjana Muda yang telah  menyelesaikan  sekurang-kurangnya satu semester pengajian manakala bagi pelajar Ijazah Lanjutan, pelajar boleh dipertimbangkan untuk mengikuti program ini pada semester pertama pengajian tertakluk kepada kebenaran dari Dekan Fakulti/Pusat.
  3. Pelajar mempunyai pencapaian akademik yang baik dengan memperolehi PNGK terkini sekurang-kurangnya 3.0.
  4. Pelajar tidak pernah dikenakan sebarang tindakan tatatertib sehingga permohonan ini dikemukakan.
  5. Pelajar telah mengambil satu kredit kursus kokurikulum 
  6. Memiliki Pasport antarabangsa 
Muat Turun Borang

1) Borang Permohonan <klik di sini>

20 Borang Pemindahan Kredit <klik di sini>

 
***Nota tambahan

Nama Kursus yang akan diikuti di UGM : Kuliah Kerja Nyata 
 
Tarikh tutup permohonan 24hb SEPTEMBER  2014 .
         Borang yang telah dilengkapkan hendaklah dihantar ke PUsat Kokurikulum U.P: Pn. Sarebah binti Warman

Pelajar akan ditemubual 
Terakhir dikemaskini ( Selasa, 09 September 2014 )
 
Empat Sekolah sertai Program “Jalinan UTHM Bersama Sekolah Kluster” Cetak Emel
Hear this article
Empat buah sekolah kluster sekitar negeri Johor telah menyertai program “Jalinan UTHM Bersama Sekolah Kluster” anjuran Fakulti Sains, Teknologi dan Pembangunan Insan (FSTPi), Universiti Tun Hussein Onn Malaysia (UTHM) pada 25 Ogos lalu.

Program khidmat masyarakat dengan kerjasama Pejabat Hubungan Universiti dan Masyarakat, UTHM ini melibatkan penyertaan seramai 80 pelajar tingkatan empat beserta lapan guru pengiring dari Sekolah Menengah Kebangsaan (A) Segamat, Sekolah Menengah Kebangsaan (A) Bandar Penawar, Sekolah Menengah (P) Sultan Abu Bakar, Muar, dan Sekolah Menengah Kebangsaan Bandar Putra, Kulaijaya. 

Program anjuran FSTPi ini merupakan salah satu bentuk sumbangan UTHM kepada masyarakat sekitar selaras dengan fungsi penubuhannya iaitu untuk menyediakan pelbagai aktiviti bercorak kemasyarakatan demi melahirkan individu yang lebih berilmu dan berakhlak mulia.

Penganjuran program ini juga bertujuan untuk memberi lebih pendedahan dan peluang kepada staf fakulti untuk lebih mendekati masyarakat sekeliling. Di samping itu, ia juga bertujuan untuk mempromosi UTHM kepada masyarakat luar terutama kepada para pelajar dari sekolah kluster yang akan melanjutkan pelajaran ke peringkat sarjana muda. 

Program diisi dengan aktiviti ceramah yang bertajuk “Aplikasi Matematik dalam Kehidupan Seharian”, “pembelajaran kepada pengenalan perisian matematik Matcad dan Maple” dan aktiviti berkumpulan bertajuk “Program Regrasi Matematik”. Pelajar turut dibawa melawat ke makmal-makmal Matematik untuk membolehkan mereka mempelajari sesuatu yang baru sekali gus berupaya menarik minat mereka terhadap subjek matematik ini. 

Majlis perasmian penutup telah disempurnakan oleh Penolong Naib Canselor (Hubungan Industri dan Masyarakat) Profesor Dato’ Dr. Abdul Razak Hj. Omar. Turut hadir, Ketua Pejabat Hubungan Universiti dan Masyarakat, Encik Rosmahalil Azrol Abdullah; Timbalan Dekan (Pengajian Umum), Puan Robijah Kamarulzaman; Ketua Jabatan Matematik dan Statistik, Dr. Nor Shamsidah Amir Hamzah dan Ketua Program, Dr. Maselan Ali serta staf-staf akademik dan sokongan dari Jabatan Matematik dan Statistik.
 
Kajian berkaitan demam kuning raih kejayan dalam IMDC 2014 Cetak Emel
Hear this article

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   

Hampir 65 peratus bayi di Malaysia berisiko mengalami jaundis atau lebih dikenali sebagai demam kuning. Pada masa ini, teknik kuantifikasi dan pengesahan penyakit ini adalah bersifat invasif, iaitu menyakitkan dan tidak mesra bayi. Sehubungan dengan itu, dengan iltizam untuk memberikan sumbangan kepada masyarakat, kaedah kuantifikasi bilirubin yang tidak invasif bagi mengesan jaundis dipilih sebagai domain kajian projek sarjana muda (PSM) Saudara Zulfadhli Bin Osman, pelajar tahun akhir, Fakulti Kejuruteraan Elektrik dan Elektronik (FKEE). Di bawah seliaan Dr Afandi Bin Ahmad, projek ini juga melibatkan kolaborasi dengan pakar kanak-kanak di Hospital Sultanah Nora Ismail (HSNI), Dr Azizan Bin Aziz.

Kajian ini telah dipilih antara 35 projek terbaik dalam pusingan akhir IMDC 2014 yang berlangsung pada 28 Ogos 2014. Kajian ini telah berjaya meraih kedudukan naib johan untuk trek MathWorks dengan membawa pulang hadiah wang tunai RM 3,000 dan perisian MATLAB & Simulink Student Edition. Untuk rekod, pertandingan ini yang dianjurkan oleh DreamCatcher adalah terbuka kepada projek tahun akhir di seluruh Malaysia dan dinilai oleh pihak industri. 

Kejayaan ini secara langsung menunjukkan kualiti PSM yang dijalankan di FKEE adalah diiktiraf dan cemerlang, serta sewajarnya menjadi inspirasi kepada para pelajar yang bakal menjalankan PSM untuk menghasilkan kualiti projek yang membanggakan. 

 

 

Terakhir dikemaskini ( Isnin, 08 September 2014 )
 
<< Mula < Sebelum 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Selepas > Akhir >>

Keputusan 1 - 9 dari 842
W3C Disability Access Decrease Font Size Increase Font Size
default purple colour blue colour green colour

Last Update

Last update:
22 September 2014 13:02
© Universiti Tun Hussein Onn Malaysia 2009. Hak cipta terpelihara.

Laman ini tertakluk kepada Penafian, Dasar Privasi, Dasar Keselamatan & Notis Hak cipta yang dinyatakan.

Laman web ini sesuai dilayari menggunakan Internet Explorer "Compatibilty View activated" dan Mozilla Firefox dengan paparan resolusi 1024x768.