Login | FAQs | About UTHM Portal
Laman Utama
UTHM bolot 10 pingat di Malaysia Technology Expo 2017 - raih anugerah Best of the Best Cetak Emel
Hear this article

Kumpulan penyelidik Universiti Tun Hussein Onn Malysia (UTHM) telah meraih tiga pingat emas, tiga pingat perak, empat pingat gangsa, Anugerah Khas dan Anugerah Best of the Best di Malaysia Technology Expo 2017 yang berlangsung pada 16 hingga 18 Februari baru-baru ini.

Untuk MTE 2017 ini, UTHM telah menghantar 10 penyertaan yang kesemuanya berjaya membawa pulang pingat masing-masing.Lebih membanggakan lagi penyelidik UTHM iaitu Dr. Nickholas Anting Anak Guntur telah memperoleh Anugerah Khas dan Best of the Best Award MTE 2017 melalui produk "MOVAL Drain System."

MTE 2017 yang telah disempurnakan oleh Dato’ Norhalim Yunus dari Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI) adalah merupakan penganjuran kali ke 17. Pertandingan kali ini telah dibahagikan kepada tiga kategori iaitu Invention & Innovation Awards 2017, Malaysia International Design Expo & Awards (mIDEAS) 2017dan Asian Youth Innovation Awards & Expo 2017. Lebih dari 300 penyertaan telah bertanding pada kali ini termasuk penyertaan dari luar negara antaranya Indonesia, Croatia dan Taiwan.

Penyertaan UTHM ke MTE 2017 merupakan langkah terbaik bagi para penyelidik untuk mendapat pengiktirafan mempromosi serta mengkomersilkan teknologi dan inovasi terbaharu yang dihasilkan  oleh pereka cipta dan penyelidik di peringkat antarabangsa dan pasaran global. Penyertaan MTE 2017 ini diharapkan dapat menjadi batu loncatan kepada penyelidik universiti untuk mengkomersilkan teknologi-teknologi yang dihasilkan serta mendapat pengiktirafan dan akan terus berjaya lagi di masa hadapan.

 

Terakhir dikemaskini ( Ahad, 19 Februari 2017 )
 
Jawatan Kosong (Penolong Pengurus - Bahagian Kewangan dan Akaun) di UTHM Holdings Sdn. Bhd. Cetak Emel
Hear this article
Terakhir dikemaskini ( Ahad, 12 Februari 2017 )
 
UTHM terima 730 pelajar baharu program Ijazah Sarjana Muda Cetak Emel
Hear this article
Universiti Tun Hussein Onn Malaysia (UTHM) menerima seramai 730 orang pelajar baharu bagi program Ijazah Sarjana Muda semester II, sesi 2016/2017 pada hari pertama pendaftaran yang berlangsung pada hari ini, 5 Februari 2017.

Kesemua pelajar yang mendaftarkan diri akan mengikuti pelbagai kursus yang ditawarkan oleh enam fakulti iaitu Fakulti Kejuruteraan Awam dan Alam Sekitar (FKAAS), Fakulti Kejuruteraan Elektrik dan Elektronik (FKEE), Fakulti Kejuruteraan Mekanikal dan Pembuatan (FKMP), Fakulti Sains Komputer dan Teknologi Maklumat (FSKTM), Fakulti Pendidikan Teknikal dan Vokasional (FPTV) dan Fakulti Teknologi Kejuruteraan (FTK). Untuk pengambilan kali ini, FTK mencatatkan jumlah paling tinggi menerima pelajar baharu iaitu sebanyak 35 peratus daripada jumlah keseluruhan.

Bagaimanapun, jumlah pendaftaran pelajar terus meningkat sehingga tempoh rayuan berakhir. Pelajar-pelajar baharu tersebut menginap di kolej-kolej kediaman yang disediakan oleh pihak universiti dan mereka diwajibkan mengikuti Minggu Haluan Siswa (MHS) yang berlangsung selama seminggu bermula 5 hingga 9 Februari ini.

Dalam minggu orientasi tersebut, pera pelajar akan mengikuti beberapa sesi seperti Sesi Bersama Naib Canselor dan Kepimpinan Universiti, Sesi Bersama Hal Ehwal Pelajar dan Alumni (HEPA) dan Majlis Perwakilan Pelajar (MPP), Pendaftaran Kursus, Explorace dan Sukaneka, Program “Starting School” serta Program “IM4U Reachout.” Turut diadakan beberapa sesi taklimat seperti Taklimat Pengenalan Universiti, Taklimat Fakulti dan Bersama Penasihat Akademik, Taklimat PTPTN dan juga Taklimat Kokurikulum.

Kesemua acara yang diadakan ini bertujuan membantu pelajar-pelajar baharu tersebut mengenali universiti ini dengan lebih dekat di samping merapatkan lagi hubungan mereka dengan warga kerja UTHM.
 
Terakhir dikemaskini ( Isnin, 06 Februari 2017 )
 
Indonesia-Malaysia Higher Education Networking Event Cetak Emel
Hear this article
On the 13th January 2017, Universiti Tun Hussein Onn Malaysia (UTHM) hosted around 200 representatives of Asosiasi Perguruan Tinggi Swasta Indonesia (APTISI). The delegates were given a tour around the campus, visiting Tunku Tun Aminah Library, Sultan Ibrahim Mosque and the Anggerik Square. Upon arrival, the delegates were greeted by UTHM’s International Office team along with the former vice chancellor, Profesor Datuk Dr Mohd Noh Dalimin, who gave the welcoming speech. The Chairman of APTISI HM Dr Budi Djatmiko then gave a speech on behalf of the delegates.

The visit was part of a three-day “Indonesia-Malaysia Higher Education Networking Event” co-organized by UTHM, which includes networking programs, seminars and MoU signing ceremony in Batam, Indonesia. The MoU signing between UTHM and 174 private higher learning institutions under APTISI took place at the Grand I Hotel in Batam.

At the event, UTHM was represented by Profesor Yusri Yusof, Director of International Office and Profesor Ismail Abdul Rahman, Dean of Center for Graduate Studies for discussions with private higher learning institution from all over Indonesia and Batam community leaders. Profesor Yusri and Profesor Ismail was invited as speakers for seminar on internationalization along with HM. Dr Budi. Drs Hardi Selamat Hood, a member of the Indonesian Regional Representative Council (DPD), who is also the Honorary Fellow of UTHM International Alumni was present throughout the event and was actively involved in supporting the programs.

Also present at the event and at the MoU signing, were representatives from Institut Sains dan Teknologi Darul Takzim (INSTEDT). Throughout the event, the staffs from the Centre for Graduate Studies and the International Office were given the opportunity to promote the university and discuss collaboration opportunities with the delegates.

The delegates end their tour with a visit to the Netherlands Maritime Institute of Technology (NMIT) and surrounding areas of Edu-City Iskandar Johor. The Indonesia-Malaysia Higher Education Networking Event is seen as a momentous occasion which can only strengthen the internationalization effort at UTHM and marks a strong beginning to the year 2017.
 
 
Terakhir dikemaskini ( Selasa, 31 Januari 2017 )
 
Iklan Permohonan Jawatan Pembantu Felo Kolej Kediaman Universiti Tun Hussein Onn Malaysia Cetak Emel
Hear this article
Kepada pelajar Pasca Ijazah UTHM yang berkelayakan dan berminat untuk menyumbang bakti dalam hal-hal berkaitan dengan kebajikan serta pembangunan sahsiah pelajar  adalah dipelawa untuk memohon jawatan Pembantu Felo Kolej Kediaman.  

Syarat-Syarat Kelayakan Pembantu Felo Kolej Kediaman :

Terbuka kepada pelajar Pasca Ijazah (Sarjana dan PHD) UTHM sahaja.
Mesti mempunyai minat yang tinggi dalam bersama Pengetua dan Felo Kolej Kediaman untuk membentuk sahsiah pelajar dan berkaitan perkembangan pelajar.
Sedia berkhidmat dalam setiap masa.

Faedah-Faedah Yang Diperolehi :

Disediakan penginapan mengikut Kolej Kediaman.
Dikecualikan dari bayaran yuran penginapan.

Tarikh Tutup Permohonan : 28 FEBRUARI 2017 (SELASA)

Borang Permohonan :

Sila datang terus ke Pejabat Pusat Perumahan dan Pengangkutan Pelajar (P2P), UTHM atau klik disini.
Sekian. Terima kasih.
 

Pusat Perumahan dan Pengangkutan Pelajar (P2P)
Universiti Tun Hussein Onn Malaysia
86400 Parit Raja, Batu Pahat
Johor Darul Ta’zim
Tel : 07-453 8627

Terakhir dikemaskini ( Isnin, 23 Januari 2017 )
 
<< Mula < Sebelum 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Selepas > Akhir >>

Keputusan 1 - 9 dari 1115
Technically Above The Rest
W3C Disability Access Decrease Font Size Increase Font Size
default purple colour blue colour green colour

Last Update

Last update:
19 February 2017 13:41
© Universiti Tun Hussein Onn Malaysia 2009. Hak cipta terpelihara.

Laman ini tertakluk kepada Penafian, Dasar Privasi, Dasar Keselamatan & Notis Hak cipta yang dinyatakan.

Laman web ini sesuai dilayari menggunakan Internet Explorer "Compatibilty View activated" dan Mozilla Firefox dengan paparan resolusi 1024x768.