Login | FAQs | About UTHM Portal
Laman Utama
JRC dan UHSB temui Pengerusi LPU bentang pencapaian lima tahun Cetak Emel
Hear this article
Pusat Penyelidikan Jamilus (JRC), Fakulti Kejuruteraan Awam & Alam Sekitar (FKAAS), Universiti Tun Hussein Onn Malaysia (UTHM) telah mengadakan satu kunjungan hormat ke Pejabat Tan Sri Ir (Dr) Jamilus Md Hussin, Pengerusi Lembaga Pengarah Universiti di Wisma KLIA Holdings, Bandar Baru Bangi, Selangor pada 4 Januari baru-baru ini.

Kunjungan hormat tersebut diketuai oleh Timbalan Naib Canselor (Penyelidikan dan Innovasi), Profesor Dr Ruzairi Abd Rahim bersama Dekan FKAAS, Profesor Madya Dr Abdul Halid Abdullah; Timbalan Dekan (AA), Profesor Madya Dr Mohd Haziman Wan Ibrahim; Pengarah Urusan UHSB, Dr Nor Azizi Yusoff; Ketua Pusat Penyelidikan JRC, Dr Shahiron Shahidan dan Dr Nor Haslinda Abas ke Pejabat Tan Sri Ir (Dr) Jamilus Md Hussin di Wisma KLIA Holdings, Bandar Baru Bangi, Selangor.

Tujuan lawatan ini adalah sempena menyambut ulang tahun JRC ke-5 pada tahun 2017 serta membentangkan hasil pencapaian JRC selama lima tahun sejak penubuhannya. Dalam tempoh lima tahun penubuhan JRC, banyak pencapaian yang telah dicapai seperti peningkatan ketara dalam penerbitan, penyelidikan, inovasi, pengujian dan perundingan. Kejayaan ini membuktikan JRC bergerak pantas dan mampu bersaing dengan pusat kecermerlangan yang lain.

Semasa lawatan tersebut, Tan Sri Ir (Dr.) Jamilus turut mencadangkan kepada pengurusan Fakulti dan JRC untuk bergerak maju kehadapan di dalam bidang Industrialised Building System (IBS) dan Building Information Modeling (BIM) berbanding MTUN yang lain. Banyak potensi penyelidikan bagi IBS misalnya, yang mana antara yang ditekankan adalah penghasilan universal joint bagi menyelesaikan masalah atau isu kebocoran di bahagian joint (terutamanya di bahagian washroom) bagi struktur yang menggunakan komponen konkrit pratuang. Beliau menggalakkan ahli JRC menjalin hubungan dengan industri bagi mengenalpasti masalah yang dihadapi oleh industri untuk dijadikan projek penyelidikan.

Antaranya, banyak bahan konkrit yang tersedia ketika ini tidak ekonomikal, seperti pengunaan Glass Fibre Reinforced Concrete (GFRC) sebagai façade bangunan memerlukan kos yang tinggi. Selain itu, Tan Sri Ir (Dr.) Jamilus juga mencadangkan agar JRC bekerjasama dengan DOSH (JKKP) bagi cadangan penyelesaian terhadap isu keselamatan di sektor binaan melalui konsep design-for-safety (DfS) seperti yang dilaksanakan di Singapura.

Bagi pihak KLIA Premier Holdings, Tan Sri Ir (Dr.) Jamilus juga bersetuju untuk bekerjasama dengan JRC bagi pelaksanaan kursus jangka pendek iaitu seperti Project Management dan Railway Engineering bagi program specialist diploma di KLIA College . Secara kesuluruhannya, beliau amat berpuas hati dengan pencapaian JRC dan bersetuju dengan bidang-bidang atau kluster penyelidikan di bawah JRC. Harapan Tan Sri Ir (Dr.) Jamilus adalah untuk menjadikan JRC salah sebuah pusat penyelidikan yang cemerlang dan mampu bersaing bersama pusat penyelidikan dan kecemerlangan yang lain.

Pada perjumpaan yang sama, Pengarah Urusan UHSB turut membentangkan kemajuan program usahasama dengan kerajaan dan industri Jepun yang bakal mengadakan lawatan ke UTHM pada awal Mac 2017.  Selain daripada itu, beliau juga turut menekankan agar usaha proaktif perlu digerakkan bagi menghidupkan ekosistem penjanaan kewangan universiti melalui kerjasama erat antara UTHM dan anak syarikat universiti bagi memastikan kelangsungan operasi universiti dalam suasana ekonomi yang sangat mencabar ini.

Berdasarkan pencapaian terkini, JRC dan Fakulti Kejuruteraan Awam dan Alam Sekitar telah banyak menyumbangkan khidmat pakar dalam bentuk perundingan, pengujian kejuruteraan awam, seminar serta kursus-kursus profesional. Kecemerlangan ini diharap dapat diteruskan dalam membina kekuatan tenaga profesional universiti yang seterusnya mampu memberi sumbangan positif kepada negara.Secara keseluruhannya, perjumpaan ini telah membuka lembaran baru kepada inisiatif-inisiatif positif yang lebih tersusun antara JRC-UTHM-UHSB. Semoga ianya akan memberi impak positif kepada UTHM dan masyarakat setempat.
 
Pelajar cemerlang Program Pengurusan Teknologi (Pembinaan), FPTP terima anugerah Queen Elizabeth 2 Cetak Emel
Hear this article
Batu Pahat - Roy Hazli Abdullah, pelajar Fakulti Pengurusan Teknologi dan Perniagaan (FPTP)   telah menerima anugerah Queen Elizabeth 2, CIOB (UK) yang disampaikan oleh presiden CIOB dalam satu majlis yang diadakan di Dewan Al-Farabi, Masjid Sultan Ibrahim, Universiti Tun Hussein Onn Malaysia (UTHM) pada 27 November 2016 lalu.

Majlis anjuran Kelab Construction Management (CMC) dengan kerjasama Technology Management and Business Club (TMB) diadakan bertujuan untuk menyampaikan anugerah berprestij ini kepada graduan yang berjaya menamatkan pengajian program Pengurusan Teknologi (Pembinaan) di bawah FPTP oleh pihak Chartered Institute of Building (CIOB).

Anugerah Queen Elizabeth 2 adalah merupakan satu anugerah yang diberikan oleh pihak CIOB kepada graduan yang mengikuti program yang berkaitan dengan pembinaan di universiti-universiti seluruh dunia.

Anugerah ini diberikan kepada graduan yang menunjukkan prestasi yang cemerlang dalam pelbagai aspek yang mana ia dicalonkan oleh pihak universiti yang telah diiktiraf oleh pihak CIOB. Hadiah berupa mata wang sebanyak 500 pound atau dengan jumlah mata wang yang setara serta sijil pengiktirafan CIOB juga diberikan kepada penerima anugerah.

Majlis tersebut dihadiri oleh wakil FPTP, Timbalan Dekan Hal Ehwal Pelajar, Dr Md Asrul Nasid Masrom; Ketua Jabatan Pengurusan Pembinaan, Dr. Mohd Yamani Yahya; Ketua-ketua Panel Bidang, Dr. Norliana Sarpin dan Dr Sulzakimin Mohamed dan empat wakil CIOB Malaysia termasuk presidennya, Sr. Ong Bok Siong.

Roy Hazli yang kini sedang melanjutkan pengajian peringkat Doktor Falsafah (PhD) di UTHM berkata dalam usaha mengejar sesuatu kejayaan, seseorang pelajar itu perlu sentiasa yakin dengan keupayaan diri serta jelas tentang apa yang  diinginkan.

“Walau apapun kekecewaan atau kegagalan yang pernah kita tempuhi pada masa lalu, jangan sesekali biarkan ia menjadi penghalang untuk kita mengejar kejayaan pada masa akan datang.”

Kita tidak mampu untuk mengubah masa lalu tetapi kita mampu untuk mengubah masa depan di samping berusaha menjalinkan hubungan yang baik dengan Tuhan, ibubapa dan juga para pensyarah,” katanya.

Anugerah QE2 ini dilihat satu pengikhtirafan yang sangat tinggi kepada seluruh warga FPTP.  Ini kerana dengan adanya pengikhtirafan anugerah seperti ini, ia telah meletakkan nama UTHM setanding dengan universiti-universiti antarabangsa lain yang menawarkan program pembinaan seperti yang ditawarkan oleh FPTP, khususnya Program Pengurusan Teknologi (Pembinaan). Prestasi yang cemerlang ini diharap dapat diteruskan lagi oleh seluruh ahli akademik dan para pelajar demi meningkatkan lagi pencapaian sedia ada pada masa akan datang.

Terakhir dikemaskini ( Rabu, 18 Januari 2017 )
 
Pelajar FPTV anjur Program Mobility World Class Teachers di Yogyakarta, Indonesia Cetak Emel
Hear this article
Fakulti Pendidikan Teknikal dan Vokasional (FPTV), Universiti Tun Hussein Onn Malaysia (UTHM) telah berkolaborasi dengan Universitas Islam Sunan Kalijaga Yogyakarta (UIN) dan Universitas Islam Nusantara Bandung (UNINUS)  dalam menganjurkan program “The 1st Annual International Conference on Islamic Education for The 21st Century” di Yogyakarta, Indonesia.

Program Mobiliti World Class Teachers yang diadakan pada 16 hingga 21 Disember 2016 lalu merupakan anjuran daripada Kelab Pendidikan Teknikal dan Vokasional (KPTV), FPTV yang  disertai oleh 23 orang pelajar sarjana muda daripada pelbagai bidang bersama seorang pegawai pengiring, Dr. Mohd Erfy Ismail.

Program ini bertujuan untuk mengembangkan potensi dan juga pengetahuan mahasiswa yang bakal menjadi seorang guru. Koloborasi dua hala oleh tiga buah universiti ini telah memberi impak kepada peserta yang mana mereka bakal menjadi seorang guru yang mampu berdaya saing di peringkat antarabangsa dan mempunyai integriti yang tinggi. Selain itu, ia juga sebagai satu persediaan terhadap pemikiran yang jauh untuk menjadi guru bertaraf dunia.

Antara pengisian program ini ialah “The 1st Annual International Conference On Islamic Education For The 21st Century”. Seminar  ini menjemput daripada dua orang pengucap utama iaitu Professor Emeritus Dr. Jailani Md Yunos, pensyarah daripada  FPTV dan Dr. Ahmad Ariffi iaitu Dekan Fakultas Tarbiya UIN. Selain itu, acara forum juga dijalankan di mana panelnya terdiri daripada Dr. Ali Abdul Mun’im (Mesir), Sawyet Martin French (USA) dan Gerardette Philips (INDIA). Seminar ini banyak membincangkan tiga topik utama iaitu pendidikan pada abad ke- 21, inovasi dalam pembelajaran dan pengajaran serta teknologi dalam pendidikan.

Peserta program juga sempat mengadakan lawatan sambil belajar ke Universitas Negeri Yogyakarta (UNY) yang merupakan universiti teknikal yang mempunyai persamaan dalam jurusan bidang teknikal yang ditawarkan di FPTV, UTHM. Program ini telah banyak memberikan pengalaman kepada pelajar mengenai perlaksanaan sistem pendidikan antara dua negara iaitu Malaysia dan Indonesia, teknik pengajaran dan pembelajaran abad ke 21, perkongsian ilmu bersama mahasiswa berlainan universit di samping menjalinkan hubungan antarabangsa antara ketiga-tiga buah universiti ini. Selain itu, usaha dan kerjasama oleh ahli jawatankuasa program daripada mahasiswa UTHM dan UIN  telah memberi  kesan yang baik dari segi pertukaran budaya dan secara tidak langsung dapat melahirkan pemimpin yang berwawasan.

Bagi menjayakan program ini, Dr. Erni Munastiwi merupakan salah seorang pensyarah daripada Universitas Islam Sunan Kalijaga telah banyak memberikan sumbangan dan komitmen yang tinggi kepada mahasiswa UTHM dan UIN dalam menguruskan program di Yogyakarta selain pihak pengurusan Fakultas Teknik, UNY.

Jalinan kerjasama peringkat antarabangsa ini diharapkan terus berkekalan bagi melahirkan guru yang cemerlang, gemilang dan terbilang.
 
Semakan Keputusan Kemasukan ke UTHM Semester II Sesi Akademik 2016/2017 Cetak Emel
Hear this article

Dimaklumkan Calon Yang Memohon Program Sarjana Muda di Universiti Tun Hussein Onn boleh membuat Semakan Keputusan di https://wapps.uthm.edu.my/ppa/tawaran/ 

mulai 15 Januari 2016 jam 2.00 ptg sehingga 9 Februari 2017.

 

Waktu Operasi :

Ahad - Rabu : 8.00 pagi - 5.00 petang

Khamis         : 8.00 pagi - 3.30 petang

 Terima Kasih.

 
Video Amanat Menteri Pendidikan Tinggi 2017 Cetak Emel
Hear this article
Terakhir dikemaskini ( Ahad, 15 Januari 2017 )
 
<< Mula < Sebelum 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Selepas > Akhir >>

Keputusan 1 - 9 dari 1113
Technically Above The Rest
W3C Disability Access Decrease Font Size Increase Font Size
default purple colour blue colour green colour

Last Update

Last update:
18 January 2017 13:52
© Universiti Tun Hussein Onn Malaysia 2009. Hak cipta terpelihara.

Laman ini tertakluk kepada Penafian, Dasar Privasi, Dasar Keselamatan & Notis Hak cipta yang dinyatakan.

Laman web ini sesuai dilayari menggunakan Internet Explorer "Compatibilty View activated" dan Mozilla Firefox dengan paparan resolusi 1024x768.