Login | FAQs | About UTHM Portal
Laman Utama
Iklan Permohonan Jawatan Felo Kolej Kediaman Cetak Emel
Hear this article

Kepada staf UTHM yang berkelayakan dan berminat untuk menyumbang bakti dalam hal-hal berkaitan dengan kebajikan serta pembangunan sahsiah pelajar adalah dipelawa untuk memohon jawatan Felo Kolej Kediaman.

Syarat-Syarat Kelayakan Felo Kolej Kediaman :

 

  1. Terbuka kepada warga UTHM sahaja
  2.  Sekurang-kurangnya mempunyai Ijazah Sarjana Muda (daripada mana-mana IPTA/IPTS & mana-mana jurusan/program pengajian)
  3.  Mesti tidak di dalam tempoh cuti belajar atau sedang dalam tempoh pengajian
  4.  Mesti mempunyai minat yang tinggi dalam membentuk sahsiah pelajar dan berkaitan perkembangan pelajar
  5. Sedia berkhidmat dalam setiap masa
  6.  Felo Kolej Kediaman juga boleh terdiri daripada :

 

Ø  Kakitangan akademik UTHM

Ø  Atau bukan akademik UTHM (Gred 41 dan ke atas atau Gred 41 ke bawah tetapi mempunyai Ijazah Sarjana Muda)

Faedah-Faedah Yang Diperolehi :

·         Rumah kediaman bersama kemudahan asas meliputi perabot,elektrik dan air

·         Elaun Pentadbiran (RM 300.00/sebulan) – Hanya untuk Felo Pelajar Tanpa Asrama sahaja

·         Elaun telefon (RM 80.00/sebulan)

·         Bantuan Pembelian telefon bimbit (setiap 2 tahun/kadar bantuan mengikut gred jawatan hakiki)

Tarikh Tutup Permohonan :    31 MEI 2015 (AHAD)

Borang Permohonan :

·         Sila dapatkan borang permohonan seperti [di lampiran]

·         Sila datang terus ke Pejabat Pusat Perumahan dan Pengangkutan Pelajar (P2P), UTHM

 

Sekian. Terima kasih.             

 

Pusat Perumahan dan Pengangkutan Pelajar (P2P)

Universiti Tun Hussein Onn Malaysia

86400 Parit Raja, Batu Pahat

Johor Darul Ta’zim

Tel  : 07-453 7562

Terakhir dikemaskini ( Rabu, 22 April 2015 )
 
Iklan Permohonan Jawatan Pembantu Felo Kolej Kediaman Cetak Emel
Hear this article

 

Kepada pelajar Pasca Ijazah UTHM yang berkelayakan dan berminat untuk menyumbang bakti dalam hal-hal berkaitan dengan kebajikan serta pembangunan sahsiah pelajar  adalah dipelawa untuk memohon jawatan Pembantu Felo Kolej Kediaman.  

 

 

Syarat-Syarat Kelayakan Pembantu Felo Kolej Kediaman :

 

  • Terbuka kepada pelajar Pasca Ijazah (Sarjana dan PHD) UTHM sahaja
  • Mesti mempunyai minat yang tinggi dalam bersama Pengetua dan Felo Kolej Kediaman untuk membentuk sahsiah pelajar dan berkaitan perkembangan pelajar
  • Sedia berkhidmat dalam setiap masa

 

   

Faedah-Faedah Yang Diperolehi :

- Disediakan penginapan mengikut Kolej Kediaman

·         - Dikecualikan dari bayaran yuran penginapan 

 

Tarikh Tutup Permohonan :                   31 MEI 2015 (AHAD)

 

Borang Permohonan :

 

·         Sila dapatkan borang permohonan seperti  [di lampiran]

·       Sila datang terus ke Pejabat Pusat Perumahan dan Pengangkutan Pelajar (P2P), UTHM

                                                                                          

Sekian. Terima kasih.

 
 

Pusat Perumahan dan Pengangkutan Pelajar (P2P)

Universiti Tun Hussein Onn Malaysia

86400 Parit Raja, Batu Pahat

Johor Darul Ta’zim

Tel : 07-453 7571

Terakhir dikemaskini ( Rabu, 22 April 2015 )
 
UTHM raih Anugerah di UTM Bridge Competition Cetak Emel
Hear this article

untitled-5.jpg
Universiti Tun Hussein Onn Malaysia (UTHM) berjaya merangkul tiga anugerah di UTM Bridge Model Competition 2015 yang berlangsung pada 5 hingga 8 April lalu bertempat di Universiti Teknologi Malaysia, Skudai, Johor Baharu.

Enam pensyarah dan 20 orang pelajar Fakulti Kejuruteraan Awam dan Alam Sekitar (FKAAS) yang terdiri daripada empat kumpulan iaitu UTHM COMRADE, UTHM’s BUDDYZ, SOURTHERN TIGER BUDDIES dan UTHM GREEN WOOD telah menyertai program ini.
Pasukan Sourthern Tiger Buddies berjaya merangkul gelaran juara diikuti pasukan UTHM Comrade di tempat ketiga melalui kategori Pameran Terbaik (Institut Pengajian Tinggi). Sementara itu UTHM’s Buddyz pula berjaya meraih Anugerah Kategori Khas iaitu “The Most Coolest Interview Group-IPT”.
UTM Bridge Model Competition 2015 diadakan bertujuan melahirkan generasi pelajar yang berdaya saing dan berfikiran kreatif serta inovatif seiring dengan saranan kerajaan dalam meningkatkan mutu pendidikan negara.
 
uthmcomp2.jpg
 
Pertandingan yang melibatkan dua sesi iaitu pembinaan struktur jambatan dan sesi pengujian struktur jambatan telah menuntut setiap peserta menggunakan 20 batang kayu balsa untuk membina struktur jambatan yang mengambil masa selama 9 jam. Selesai pembinaan, struktur diperiksa oleh penganjur dan tagging dilakukan bagi proses kelayakan diikuti dengan persiapan pameran dan landscaping.
uthmcom2.jpg
Sesi penghakiman kali kedua dan sesi temuduga dijalankan pada 8 April telah meletakkan UTHM sebagai pemenang kepada beberapa kategori anugerah yang dipertandingkan.  
 
Jutaan Terima kasih diucapkan kepada semua yang terlibat samada secara langsung dan tidak langsung sepanjang pertandingan ini berlangsung. 
 
uthmcomp3.jpg
Sokongan padu yang telah diberikan sangat membantu di dalam meraih kejayaan tersebut khususnya daripada pegawai dan pensyarah pengiring yang terlibat: Dr Shahiron Shahidan, Dr Shahrul niza, Dr Zainorizuan, Dr Noorwirdawati, Dr Siti Radziah dan Dr Mohd Arif Nazri.

 
UTHM ketengah bidang kesenian - 10 Universiti Awam sertai Pertandingan Tarian Cetak Emel
Hear this article

Batu Pahat - 10 universiti awam menyertai  Pertandingan Tarian Negeri-Negeri Semenanjung dan Sabah Sarawak peringkat Majlis Kebudayaan Universiti-Universiti Malaysia (MAKUM) yang berlangsung pada 4 hingga 5 April lalu di Universiti Tun Hussein Onn Malaysia (UTHM).

Pertandingan tarian yang dikendalikan oleh Unit Kebudayaan, Pusat Pembangunan dan Pengembangan Pelajar, UTHM merupakan program dibawah Majlis Kebudayaan Universiti – Universiti Malaysia dengan kerjasama Kementerian Pelancongan dan Kebudayaan Malaysia. 

10 universiti awam yang terlibat termasuklah Universiti Teknologi MARA (UiTM), Universiti Malaysia Sarawak (UniMAS), Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM), Universiti Malaysia Perlis, Universiti Teknologi Malaysia, Universiti Utara Malaysia (UUM), Universiti Putra Malaysia, Universiti Sains Islam Malaysia (USIM) dan Universiti Sains Malaysia (USM).

Universiti Malaysia Sarawak (UniMAS) telah menjuarai pertandingan ini, diikuti Universiti Putra Malaysia (UPM) mendapat Naib Juara dan Universiti Sains Malaysia (USM) mendapat tempat ketiga. Manakala UTHM selaku tuan rumah telah meraih Anugerah khas juri (kumpulan harapan terbaik) bagi kategori tarian dari negeri Semenanjung Malaysia.
Pertandingan ini melibatkan hampir 20 jenis tarian yang berasal dari negeri – negeri di Malaysia   antaranya Zapin, Joget, Inang, wau bulan, kuda pasu, mangunatip dan ngajat. Majlis Penutup dan penyampaian hadiah yang diadakan pada 5 April lalu telah disempurnakan oleh Penolong Naib Canselor (Pembangunan, Pengurusan Fasiliti dan ICT), Profesor Dr. Ahmad Tarmizi  Abd. Karim. 

Penganjuran pertandingan tarian yang melibatkan negeri – negeri Semenanjung dan Sabah Sarawak seumpama ini bertujuan mengangkat kesenian dan kebudayaan setiap negeri bagi memastikan khazanah budaya ini terpelihara dan diwarisi generasi akan datang.

Walaupun UTHM berdiri sebagai sebuah universiti teknikal, institusi ini tetap menyahut cabaran menganjurkan pertandingan kebudayaan seumpama ini bagi mengetengahkan bidang kesenian selain mengasah kemahiran insaniah pelajar melalui bidang tarian.
Terakhir dikemaskini ( Isnin, 20 April 2015 )
 
1200 pelajar sertai Program Jejak Menara Peringkat Negeri Johor Tahun 2015 Cetak Emel
Hear this article

 

 

1200 pelajar menyertai Program Jejak Menara 2015 Peringkat Negeri Johor Tahun anjuran bersama Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia(YADIM) dan Universiti Tun Hussein Onn Malaysia (UTHM) yang telah diadakan pada 11 April lalu bertempat di kampus induk.

 

Program tersebut telah berjaya menarik penyertaan pelajar peringkat Sijil Pelajaran Malaysia (SPM), Sijil Tinggi Pelajaran Malaysia (STPM) dan Sijil Tinggi Agama Malaysia di seluruh negeri Johor Darul Takzim. Penganjurannya bertujuan memberi pendedahan kepada peserta akan realiti kehidupan akademik di universiti di samping membentuk jati diri dalam mengharungi kehidupan pasca sekolah. 

 

Penolong Naib Canselor (Hubungan Industri dan Masyarakat), Dato’ Dr. Abdul Razak Omar telah menyempurnakan majlis pelancaran program tersebut. Hadir sama, Ahli Lembaga Pelaburan YADIM, Dato’ Khairul Anwar Rahmat serta wakil Jabatan Pendidikan Negeri Johor, Encik Mahmood Kassim. 

 

Turut diadakan, taklimat prospek melanjutkan pengajian di UTHM oleh Hj. Mohd Kamal Jaafar dari Pusat Pengajian Diploma serta Sesi Motivasi dan Perkongsian Pengalaman bersama selebriti ikon Jejak Menara 2015 iaitu Zul Renova dan Saudari Aimi Sofia. 

 

Program turut dijayakan dengan penglibatan seramai 60 orang pelajar UTHM yang bertindak sebagai fasilitator program Jelajah Kampus pada hari tersebut. Program Jejak Menara Peringkat Negeri Johor Tahun 2015 ini merupakan satu dari beberapa siri Jejak Menara 2015 peringkat kebangsaan anjuran YADIM yang telah diadakan sepanjang bulan April ini di 14 institut pengajian tinggi awam terpilih dengan mensasarkan belia lepasan SPM dan STPM/STAM 2014 seluruh Malaysia.

 
<< Mula < Sebelum 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Selepas > Akhir >>

Keputusan 1 - 9 dari 884
W3C Disability Access Decrease Font Size Increase Font Size
default purple colour blue colour green colour

Last Update

Last update:
22 April 2015 15:23
© Universiti Tun Hussein Onn Malaysia 2009. Hak cipta terpelihara.

Laman ini tertakluk kepada Penafian, Dasar Privasi, Dasar Keselamatan & Notis Hak cipta yang dinyatakan.

Laman web ini sesuai dilayari menggunakan Internet Explorer "Compatibilty View activated" dan Mozilla Firefox dengan paparan resolusi 1024x768.