Login | FAQs | About UTHM Portal
Laman Utama
417 unit pangsapuri dibina tampung penempatan 5000 pelajar Cetak Emel
Hear this article
417 unit pangsapuri bakal dibina bagi menampung keperluan penempatan pelajar Universiti Tun Hussein Onn Malaysia (UTHM) yang semakin meningkat jumlah penuntutnya.

Pembinaan kolej kediaman secara berkelompok di Parit Raja, Mukim Sri Gading Batu Pahat itu dijangka dapat menampung sehingga 5000 siswa. Naib Canselor UTHM, Profesor Dato’ Dr. Mohd Noh Dalimin berkata UTHM sememangnya mengalami masalah kekurangan penempatan pelajar, hanya 42 peratus dari jumlah keseluruhan 16127 penuntut tinggal di asrama manakala selebihnya tinggal di ruma sewa sekitar universiti.

“Bagaimanapun pembinaan pangsapuri yang dijangka siap pertengahan tahun depan itu masih tidak dapat menyelesaikan sepenuhnya masalah kekurangan penempatan pelajar tetapi pihak kami berharap  kolej kediaman baharu ini dapat meningkatkan lagi jumlah penuntut yang tinggal di asrama,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap di Majlis Pecah Tanah Projek Pembangunan Kolej Kediaman Berkelompok yang disempurnakan oleh Ahli Parlimen Sri Gading, Datuk Ab Aziz Kaprawi pada 19 Oktober lalu.
 
Sementara itu, Datuk Ab Aziz Kaprawi berkata pembinaan kolej kediaman terbabit dilihat dapat membantu meningkatkan kegiatan ekonomi di Pekan Parit Raja sekali gus berupaya meningkatkan lagi taraf pendapatan penduduk.

Pembinaan pangsapuri yang diuruskan oleh UTHM Holdings Sdn Bhd bersama UTEN Holdings Sdn Bhd itu membabitkan kos sebanyak RM115 juta dan setiap unit mempunyai tiga bilik tidur yang dilengkapi dengan enam katil dua tingkat, ruang belajar,ruang makan dan ruang menyidai pakaian. 

Kemudahan lain adalah seperti kafeteria, dobi, pusat internet, kedai serbaneka dan surau selain pembinaannya turut menitik beratkan aspek keselamatan. Penempatan kediaman ini amat strategik memandangkan lokasinya terletak berhampiran kampus dan juga Pekan Parit Raja.

Turut hadir di upacara pecah tanah tersebut, ADUN Parit Raja, Puan Seri Hajjah Azizah Zakaria, Ahli Lembaga Pengarah UTHM, Mejar Jeneral (B) Dato’ Ismail Ahmad Khan; Timbalan Naib Canselor (Akademik dan Antarabangsa), Profesor Dr. Hashim Saim; Timbalan Naib Canselor (Hal Ehwal Pelajar dan Alumni), Profesor Ir. Dr. Amir Hashim Mohd Kassim; Pengarah Urusan UTHM Holdings Sdn. Bhd, Tuan Haji Abu Bakar Hussain; Penasihat UTEN Holdings Sdn Bhd, Tuan TEE eng Seng  serta Pegawai-pegawai Kanan UTHM.
 
150 peserta sertai Kejohanan Badminton Jemputan Piala Bendahari UTHM Cetak Emel
Hear this article
Seramai 150 peserta dan pegawai sukan sekitar negeri Johor menyertai Kejohanan Badminton Jemputan Piala Bendahari Universiti Tun Hussein Onn Malaysia (UTHM)  bersempena Majlis Konvokesyen UTHM Kali Ke-14 pada 10 Oktober lalu.

Kejohanan ini merupakan anjuran Pasukan Badminton UTHM dan Pusat Sukan  universiti, dengan mempertandingkan sebanyak dua kategori iaitu Badminton Berpasukan Lelaki dan Badminton Berpasukan Wanita. 

Kejohanan yang melibatkan lapan pasukan ini diadakan bertujuan untuk menggalakkan aktiviti sukan dalam kalangan komuniti setempat terutamanya dalam sukan badminton. Selain itu kejohanan ini juga dianjurkan bagi mengeratkan lagi hubungan persahabatan di samping mewujudkan persaingan secara sihat dalam bidang sukan.

Lagenda Badminton Negara, Datuk Dr. Misbun Dato’ Haji Sidek yang juga merupakan Penerima Anugerah Ijazah Kehormat Doktor Falsafah Pembangunan Insan semasa berlangsungnya majlis konvokesyen baru-baru ini telah menyempurnakan acara penyampaian hadiah pada kemuncak kejohanan tersebut. Nasib menyebelahi Pasukan Badminton Batu Pahat apabila berjaya memenangi tempat pertama kategori berpasukan lelaki dan wanita.

Turut hadir, Bendahari UTHM, Tuan Haji. Misro Jerut dan Pengurus Pusat Sukan UTHM, Encik Azli Puddin.
Terakhir dikemaskini ( Selasa, 28 Oktober 2014 )
 
Jawatan Kosong (Pentadbiran) Cetak Emel
Hear this article

 
  

Terakhir dikemaskini ( Rabu, 29 Oktober 2014 )
 
UTHM perkukuh Jalinan Kerjasama Malaysia-Indonesia melalui Kebudayaan Cetak Emel
Hear this article
Ketua Delegasi Universitas Gadjah Mada (UGM) Indonesia, Profesor Dr. Suratman menyerahkan alat muzik ‘Angklung’ kepada Naib Canselor Universiti Tun Hussein Onn Malaysia (UTHM), Profesor Dato’ Dr. Mohd. Noh Dalimin ketika mengadakan lawatan selama empat hari ke kampus ini pada 10 hingga 13 Oktober lalu.

Penyerahan alat muzik tersebut adalah sebagai simbolik kepada hubungan kerjasama yang sedia terjalin antara kedua-dua institusi ini terutama dalam bidang kebudayaan. Kunjungan delegasi yang terdiri daripada isteri-isteri pegawai UGM atau lebih dikenali sebagai kumpulan DERMAWAN ini mencatat sejarah tersendiri apabila mereka mengadakan persembahan tarian dan persembahan angklung pada Majlis Perasmian Pesta Konvokesyen UTHM kali ke-14 (FESKON2014).
  
Kunjungan pertama delegasi DERMAWAN ini telah memberi ruang kepada pelajar-pelajar UTHM mempelajari budaya masyarakat di Indonesia sekaligus mengeratkan lagi hubungan dua buah negara ini melalui bidang kebudayaan. Pelbagai aktiviti telah diatur sepanjang lawatan tersebut antaranya Bengkel Tarian, Bengkel Alat Muzik Angklung serta Bengkel Kursus Kerja Nyata (KKN). Bengkel-bengkel ini mendapat penyertaan daripada pelajar-pelajar kokurikulum kursus Senitari Tradisi dan Kreatif, Muzik Moden dan Khidmat Komuniti.

Profesor Dato’ Dr. Mohd Noh melahirkan rasa terima kasihnya kepada delegasi UGM kerana memilih UTHM sebagai destinasi untuk berkongsi ilmu dan pengetahuan. Beliau dalam ucapannya berharap kunjungan ini akan disusuli dengan pelbagai program yang dirancang secara bersama, demi mengeratkan lagi hubungan antara dua buah universiti ini.
Terakhir dikemaskini ( Ahad, 26 Oktober 2014 )
 
Notis Ujian Bertulis MUET Cetak Emel
Hear this article
Terakhir dikemaskini ( Khamis, 23 Oktober 2014 )
 
<< Mula < Sebelum 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Selepas > Akhir >>

Keputusan 1 - 9 dari 837
W3C Disability Access Decrease Font Size Increase Font Size
default purple colour blue colour green colour

Last Update

Last update:
29 Oktober 2014 14:23
© Universiti Tun Hussein Onn Malaysia 2009. Hak cipta terpelihara.

Laman ini tertakluk kepada Penafian, Dasar Privasi, Dasar Keselamatan & Notis Hak cipta yang dinyatakan.

Laman web ini sesuai dilayari menggunakan Internet Explorer "Compatibilty View activated" dan Mozilla Firefox dengan paparan resolusi 1024x768.