Login | FAQs | About UTHM Portal
Laman Utama
UTHM jalin kerjasama dengan Universitas Telkom, Bandung Cetak Emel
Hear this article
moa uthm dan telkom university.jpg

Universiti Tun Hussein Onn Malaysia (UTHM) menjalinkan hubungan kerjasama dengan Universitas Telkom, Bandung, Indonesia dalam beberapa bidang bagi membolehkan kedua-dua institusi ini mendapat manfaat secara bersama. 

Naib Canselor UTHM, Profesor Datuk Dr. Mohd  Noh Dalimin bersama delegasinya baru-baru ini mengunjungi Universitas Telkom (Tel-U) dalam lawatan kerja selama dua hari ke Bandung, Indonesia pada 14 hingga 15 Jun lalu.

Tujuan kunjungan dibuat adalah untuk melihat perkembangan industri kreatif di Indonesia di samping bertukar ilmu pengetahuan dan pengalaman mengenai pengurusan universiti. Untuk rekod, UTHM telah menandatangani satu Memorandum Persefahaman (MOA) bersama Tel-U pada 4 Jun lalu yang melibatkan beberapa rancangan kerjasama khususnya dalam bidang penyelidikan, penulisan jurnal dan pertukaran pelajar. Justeru, kunjungan ke institusi itu juga adalah bagi memenuhi salah satu agenda MOA yang telah dibuat.

Lawatan kerja ke Universitas Telkom melibatkan dua fakulti iaitu Fakultas Rekayasa Industri (FRI) dan juga Fakultas Industri Kreatif (FIK) selain turut melawat Pejabat Rektorat Tel-U. Turut serta dalam lawatan tersebut Dekan Fakulti Sains Komputer dan Teknologi Maklumat (FSKTM), Profesor Madya Dr. Nazri Mohd Nawi dan Pengarah Pejabat Antarabangsa, Profesor Ir. Dr. Abdul Aziz Abdul Samad.

Universitas Telkom atau singkatannya Tel-U adalah sebuah institut perguruan tinggi swasta yang terletak di selatan Kota Bandung, Jawa Barat. Tel-U merupakan gabungan dari empat institusi yang berada di bawah badan penyelenggara Yayasan Pendidikan Telkom (YPT) iaitu Institut Teknologi Telkom (IT Telkom), Institut Manajemen Telkom (IM Telkom), Politeknik Telkom, dan Sekolah Tinggi Seni Rupa dan Desain Indonesia Telkom (STISI Telkom).

Mengikut perancangan, Tel-U juga akan  menghantar enam orang stafnya selepas ini untuk melanjutkan pelajaran ke UTHM di peringkat Doktor Falsafah (PhD). Mereka bakal ditempatkan di FSKTM dan juga Fakulti Kejuruteraan Mekanikal dan Pembuatan (FKMP).

Wakil Dekan Fakultas Rekayasa Industri, Rahmat Saidudin ketika ditemubual berkata Tel-U memilih UTHM sebagai destinasi untuk stafnya menyambung pelajaran adalah kerana UTHM merupakan salah satu institusi yang sangat dikenali di samping mempunyai kualiti pengajaran dan pembelajaran yang sangat baik. 

Satu perkongsian ilmu yang diadakan semasa pertemuan tersebut turut menyaksikan Profesor Datuk Mohd Noh menyampaikan syarahan bertajuk “Peningkatan Kualiti Universiti Serantau : Malaysia” dan juga “The Future Of Higher Education: How Technology Will Shape Learning.”  

Sementara itu Profesor Datuk Mohd Noh turut dibawa melawat ke tapak Pameran Tugasan Akhir Pelajar FIK bertemakan “21 Hulu 17 Hilir,” yang mempamerkan 17 karya filem, animasi dan juga persembahan grafik. Turut hadir wakil Rektor 1 Tel-U, Dr. Ir. Heroe Wijanto dan Dekan FRI, Dr. Ir. Dida Dyah Damayanti.

Dalam lawatan kerja tersebut, Profesor Datuk Dr. Mohd Noh juga mengadakan pertemuan dengan  Gabenor Jawa Barat, H. Ahmad Heryawan di kediaman rasminya pada 15 Jun lalu. Beberapa perkara telah diutarakan dalam pertemuan itu termasuk hasrat Mohd Noh untuk menjemput beliau ke Majlis Konvokesyen ke-15 UTHM yang akan berlangsung pada Ogos nanti. Manakala H. Ahmad pula menyatakan cadangannya untuk menghantar pelajar tahfiz Al-Quran untuk mengikuti pengajian peringkat PhD di UTHM.

Kunjungan seperti ini diharap dapat mengeratkan lagi hubungan kerjasama antara kedua-dua universiti khususnya dan juga kedua-dua negara amnya.
Terakhir dikemaskini ( Isnin, 29 Jun 2015 )
 
Kelab Staf UTHM anjur Pertandingan Tenpin Boling – erat hubungan staf Cetak Emel
Hear this article
Batu Pahat – Bagi mengeratkan hubungan antara kelab dan persatuan staf Universiti Tun Hussein Onn Malaysia (UTHM), satu Pertandingan Tenpin Boling Piala Pengerusi Kelab Staf UTHM telah diadakan bertempat di Pacific Bowl, Batu Pahat Mall pada 1 Jun lalu.

Pertandingan Tenpin Boling yang dianjurkan oleh Kelab Staf UTHM ini melibatkan penyertaan dari Ahli Jawatankuasa Kelab Staf UTHM serta persatuan staf iaitu PERKASA, PENTAS, KEKAS, SUTERA dan PAP-PRO.

Pertandingan ini dibahagikan secara berkumpulan dan setiap persatuan perlu menghantar dua wakil pasukan manakala bagi kategori VIP pula, pertandingan adalah secara individu. Turut serta Profesor Dr. Hashim Saim selaku Pengerusi Kelab Staf UTHM, Profesor Dr. Rosziati  Ibrahim dan juga Profesor Madya Dr Ahmad Esa.Terdapat 12 pasukan yang telah berentap untuk merebut Piala Pusingan Pengerusi Kelab Staf UTHM. 

Profesor Dr. Hashim  memulakan balingan pertama sebagai simbolik perasmian program tersebut. Sesi penyampaian hadiah pula menyaksikan Setiausaha Kelab Staf UTHM,Puan Farah Deena Md Rapee menyampaikan hadiah kepada para pemenang kategori individu manakala  Profesor Dr. Hashim pula bagi kategori berkumpulan.

Bagi kategori individu, juara disandang oleh Profesor Dr. Rosziati Ibrahim manakala bagi kategori berkumpulan, tempat ketiga disandang oleh Pasukan PERKASA. Naib juara disandang oleh Pasukan KEKAS dan juara keseluruhan disandang oleh Pasukan PAP-PRO. Juara telah membawa pulang hadiah berupa piala individu, hamper dan juga piala pusingan.

Kejayaan penganjuran program ini merupakan hasil usaha serta komitmen dari semua pasukan dan ahli jawatankuasa pelaksana. Semoga program ini dapat diteruskan pada tahun-tahun yang akan datang dan menjadi salah satu medium rekreasi selain mengeratkan lagi hubungan silaturrahim antara persatuan-persatuan staf dalam Universiti. 
 
FPTP bantu golongan miskin tegar sempena kedatangan Ramadan Cetak Emel
Hear this article

khidmat masyarakat fptp.jpg
 
Batu Pahat, 22 Jun – Bersempena menyambut kedatangan bulan Ramadan 1436 Hijrah, Jabatan Pengurusan dan Teknologi (JPT), Fakulti Pengurusan Teknologi dan Perniagaan, Universiti Tun Hussein Onn Malaysia (UTHM) menzahirkan keprihatinan masing-masing dengan menganjurkan Program Khidmat Masyarakat Bantuan Miskin Tegar pada 16 dan 17 Jun 2015 yang lalu. 

Seramai 22 orang STAF JPT dan seorang pelajar telah terlibat di dalam program ini dan juga merupakan penyumbang utama termasuk Dekan FPTP, Profesor Madya Sr Dr. David Martin @ Daud Juanil. Jumlah sumbangan yang berjaya dikumpul adalah sebanyak RM2128.00.

Program ini diadakan bertujuan untuk memberi bantuan kepada penduduk miskin tegar sekitar Parit Raja, Tongkang Pecah dan Batu Pahat berupa barangan keperluan dapur, selain ingin meringan beban kemiskinan yang ditanggung oleh penduduk miskin tegar agar mereka dapat melaksanakan ibadah puasa dalam keadaan yang selesa. 

Pelaksanaan program ini juga bagi merai dan memberikan sedikit kegembiraan kepada penduduk miskin tegar untuk bersama-sama menyambut kedatangan bulan Ramadhan serta melahirkan hubungan yang baik dan muafakat dalam kalangan staf dan juga masyarakat setempat.

Program ini juga adalah untuk memenuhi amanah dan wasiat salah seorang staf JPT yang telah kembali ke rahmatullah pada 11 Mei 2015 yang lalu iaitu Tuan Haji Abdul Ghafar bin Abdul Rahman. Sebanyak 10 buah keluarga sasaran yang menetap di kawasan Parit Raja, Tongkang Pecah dan Batu Pahat telah dikenal pasti sebagai keluarga miskin tegar. Setiap satu keluarga telah menerima sebakul barang-barang berupa makanan seperti beras, gula, susu, garam, kopi, biskut, bawang, kurma dan kuih raya. 

Staf JPT telah dibentuk kepada lima kumpulan formasi untuk melaksanakan misi bantuan ini. Setiap kumpulan diberikan alamat kediaman dua buah keluarga miskin tegar dan dibentuk untuk memudahkan pergerakan dan pemberian sumbangan. Walau, bagaimanapun, pada tarikh yang ditetapkan, staf JPT telah bersetuju untuk bergerak secara serentak dan berkonvoi kereta. Keadaan ini telah mewujudkan suasana yang lebih meriah dan meningkat ukhwah kemesraan dan kerja berpasukan dalam kalangan staf JPT. 

Adalah diharapkan program ini dapat memberi manfaat kepada semua staf dan pelajar JPT khususnya dan juga staf FPTP serta seluruh warga UTHM. Pihak JPT mengucapkan ribuan terima kasih kepada semua penyumbang dan berharap dapat meneruskan aktiviti ini sebagai aktiviti tahunan bersempena menyambut kedatangan bulan Ramadan pada tahun-tahun akan datang.

Terakhir dikemaskini ( Rabu, 24 Jun 2015 )
 
Atlet UTHM wakili Malaysia ke World University Games 2015 Gwangju, Korea Cetak Emel
Hear this article


Pusat Sukan Universiti Tun Hussein Onn Malaysia (UTHM) sekali lagi berjaya membuktikan keupayaan melahirkan jaguh sukan bertaraf dunia apabila atlet mendayung, Mohd Zulfadli Rozali, mahasiswa Doktor Falsafah Fakulti Pendidikan Teknikal dan Vokasional terpilih mewakili Malaysia ke World University Games 2015 Gwangju, Korea pada 3 hingga 14 Julai 2015 ini.

Pada temasya kali ini, Mohd Zulfadli akan bertanding bagi acara Men Lightweight Single Scull (LM1X).Temasya ini dianjurkan oleh International University Sports Federation (FISU) melibatkan seramai 20,000 atlet dan pegawai daripada 170 negara dengan mempertandingkan sebanyak 21 acara sukan. Antaranya Gimnastik Artistik, Olahraga, Bola Keranjang, Terjun, Lawan Pedang, Bola Sepak, Judo, Gimrama, Renang, Ping Pong, Tenis, Bola Tampar, Polo Air, Memanah, Badminton, Baseball, Golf, Bola Baling, Rowing, Menembak dan Taekwondo. 

Semoga dengan pencapaian cemerlang ini akan menaikkan nama UTHM selaku pusat pembangunan sukan di tanah air dengan kerjasama dari pihak pengurusan tertinggi UTHM, persatuan sukan  dan penggiat-penggiat sukan khususnya di UTHM sendiri akan dapat membantu membangunkan sukan di Malaysia.

 
1st International Conference on Character Education – ICCE 2015 Cetak Emel
Hear this article
Date : August 08-09, 2015

Location : Vista Hotel Batam
 
Further info please visit http://icce.web.id
icceindonesia.jpg
 
Terakhir dikemaskini ( Rabu, 17 Jun 2015 )
 
<< Mula < Sebelum 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Selepas > Akhir >>

Keputusan 1 - 9 dari 917
W3C Disability Access Decrease Font Size Increase Font Size
default purple colour blue colour green colour

Last Update

Last update:
30 June 2015 05:58
© Universiti Tun Hussein Onn Malaysia 2009. Hak cipta terpelihara.

Laman ini tertakluk kepada Penafian, Dasar Privasi, Dasar Keselamatan & Notis Hak cipta yang dinyatakan.

Laman web ini sesuai dilayari menggunakan Internet Explorer "Compatibilty View activated" dan Mozilla Firefox dengan paparan resolusi 1024x768.