Login | FAQs | About UTHM Portal
Laman Utama
Kor SISPA UTHM Ketiga keseluruhan Kemahiran di Majlis Pentaulihan & Perhimpunan Kor SISPA IPTA 2016 Cetak Emel
Hear this article
Kor SISPA Universiti Tun Hussein Onn Malaysia (UTHM) mendapat tempat ketiga daripada keseluruhan 14 buah IPT yang bertanding dalam cabaran kemahiran Kawad Kaki dan simulasi CD Skill yang diadakan sempena Majlis Pentauliahan dan Perhimpunan Kor SISPA kali ke 7 di Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI), Kampus Sultan Azlan Shah, Perak pada 20 Ogos lalu.

Pentauliahan yang bermula pada 17 hingga 21 Ogos lalu ini melibatkan seramai  895 kadet Kor Sispa dari 12 buah universiti awam dan enam institusi pengajian tinggi swasta. Majlis ini disempurnakan oleh Dato' Seri Dr. Shahidan Kassim,  Menteri di Jabatan Perdana Menteri di Majlis Perbarisan Tamat Latihan Pegawai Kadet Sispa sempena Majlis Pentauliahan dan Perhimpunan Kor Siswa Siswi Pertahanan Awam (Kor SISPA) ini pada 21 Ogos lalu.  Beliau dalam sidang media turut mengumumkan bahawa pada 1 September akan datang JPAM akan diwartakan sebagai Angkatan Pertahanan‎ Awam Malaysia atau nama pendeknya APM.

Turut diadakan upacara penyampaian hadiah Pegawai Kadet Sispa Terbaik, Lt.Muda (PA) Mohamad Saifullah Bin Tk dari Fakulti Pendidikan Teknikal Dan Vokasional, UTHM bersama lapan IPT yang memenuhi syarat.

Sementara itu YAS KPj. (PA) Datuk Haji Ogu Salim Omar, Ketua Pengarah JPAM Malaysia pula berharap agar Pegawai Muda yang ditauliahkan  dapat melibatkan diri dalam aktiviti untuk kesinambungan daripada pentauliahan agar terus bersama dalam memperkasakan APM berdasarkan ilmu yang telah diperolehi supaya dapat  memberikan perkhidmatan kepada orang awam.

Kontinjen Kor Sispa UTHM diketuai oleh Mej. Bersekutu (PA) Norza Iskandar Helmi Abdullah melibatkan 49 pegawai kadet SISPA yang ditauliah dengan gelaran Leftenan Muda pertahanan Awam. Manakala keseluruhan peserta kemahiran Kawad kaki seramai 31 peserta dan Simulasi CD Skill seramai 9 orang.

 PPj. Kehormat (PA) Prof. Dr. Wahid Razzaly, Komandan kor Sispa UTHM turut hadir memeriahkan majlis pentauliahan. Hadir sama ke majlis perasmian kali ini adalah Profesor Dato' Dr. Zakaria Kasa,Naib Canselor UPSI; PPj. Kehormat (PA) Profesor Dato' Dr. Noraini Idris, Komandan Kor Sispa UPSI; Komandan-Komandan Kor Sispa, pegawai-pegawai kanan JPAM serta pegawai-pegawai kanan universiti.

Persediaan dan usaha keras selama empat hari yang diberikan oleh kontijen sebelum pertandingan ini banyak membantu dalam membentuk dan memantapkan penyertaan Kor Sispa UTHM pada tahun ini. Sokongan dan bantuan yang berterusan daripada Pegawai Bersekutu, Pegawai Penyelaras, Pegawai Muda, Jurulatih, Pejabat Negeri Pertahanan Awam Johor dan Pejabat Daerah Pertahanan Awam Batu Pahat juga telah menambahkan lagi semangat pasukan untuk terus mengekalkan kecemerlangan.

Tahap disiplin yang tinggi yang ditunjukkan oleh para peserta dan semangat kesukarelawan yang padu dalam menghadapi cabaran kemahiran seramai 40 peserta meletakkan Sispa UTHM antara pasukan yang terunggul dalam pertandingan kali ini.
 
Atlit UTHM wakili Pasukan Bolasepak Wanita Senior Malaysia ke Kejuaraan AFF 2016, Myanmar Cetak Emel
Hear this article
Atlit UTHM Nurul Hamira Yusma Yusri telah berjaya menyarung jersi skuad kebangsaan bola sepak wanita  ke Kejuaraan AFF yang berlangsung pada 26 Julai hingga 4 Ogos lalu di Mandalay, Myanmar.
Kejayaan Nurul Hamira mewakili skuad wanita senior kebangsaan telah mencapai sasaran Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) untuk melahirkan 30% atlit negara adalah dari atlit universiti yang digelar ‘The Thinking Athlete’.

Kejohanan yang disertai 8 buah negara itu merupakan kejohanan tahunan berprestij anjuran Asean Football Federation (AFF). Dalam kejohanan tersebut Malaysia menamatkan cabaran kumpulan B ditempat ketiga di belakang Vietnam dan Australia B20. Lebih membanggakan, Nurul Hamira merupakan satu-satunya pelajar universiti yang terpilih dalam skuad kebangsaan yang rata-ratanya dibarisi pemain daripada skuad negeri. Selain itu, Nurul Hamira juga bakal beraksi di temasya Sukan SEA 2017 yang akan berlangsung di Kuala Lumpur tahun hadapan.

Semoga penglibatan beliau akan terus mencetus inspirasi dalam kalangan atlit UTHM dan penuntut universiti yang lain untuk berusaha lebih gigih dalam mendapatkan sesuatu. Pusat Sukan dan pihak universiti mengucapkan tahniah di atas pencapaian atlit ini.
 
 
Terakhir dikemaskini ( Khamis, 18 Ogos 2016 )
 
FKMP, UTHM anjur ICME 2016 tarik penyertaan 6 negara Cetak Emel
Hear this article
Sebanyak 6 negara yang melibatkan 100 peserta telah menyertai  The 7th International Conference on Mechanical and Manufacturing Engineering (ICME 2016) anjuran Fakulti Kejuruteraan Mekanikal dan Pembuatan (FKMP), Universiti Tun Hussein Onn Malaysia (UTHM) yang diadakan pada 1 hingga 3 Ogos lalu bertempat di Hotel Eastparc, Jogjakarta, Indonesia.

Enam negara yang terlibat ialah Malaysia, Indonesia, Netherlands, Saudi Arabia, Taiwan dan Nigeria negara dengan bilangan 147 kertas kerja yang telah dihantar ke lima buah jurnal yang sekurang-kurangnya berindex SCOPUS dan juga jurnal yang berimpak.
 
Jurnal tersebut adalah International Journal of Automotive and Mechanical Engineering (IJAME), Journal of Mechanical Engineering & Sciences (JMES), Journal of Medical Imaging and Health Informatics (JMIHI), World Journal of Engineering (WJE), International Journal of Mechanical And Mechatronics Engineering (IJMME), yang merangkumi 21 bidang penyelidikan antaranya ialah teknologi tenaga, rekabentuk kejuruteraan, bahan bioaktif, kejuruteraan automotif, sistem dan rekabentuk pesawat  terbang, serta akustik, bunyi dan getaran. Sebanyak 5 buah kertas kerja telah berjaya diterbitkan di dalam IJMME pada Ogos 2016. 

Persidangan yang telah diterajui sejak tahun 2008 ini merupakan penganjuran kali ke-7 dan pada kali ini penganjurannya mendapat kerjasama daripada dua universiti di Indonesia iaitu Universitas Gadjah Mada (UGM) dan Universitas Muhammadiyah Surakarta (UMS).
 
Persidangan yang berlangsung selama tiga hari ini turut diselitkan bersama dengan dua persidangan lain anjuran dua universiti terbabit iaitu persidangan The 6th International Annual Engineering Seminar (InAES 2016) anjuran UGM, Indonesia dan The International Conference on Science, Technology and Humanity (ISETH) anjuran UMS, Indonesia. Perasmian ketiga-tiga persidangan ini telah disempurnakan oleh Profesor Ir. Panut Mulyono, Dekan Fakultsa Teknik, UGM.
 
Turut diadakan, acara menandatangani perjanjian persefahaman (MoU) antara UTHM dan UMS yang ditandatangani oleh Naib Canselor dan Rektor kedua-dua universiti. Perjanjian ini bertujuan mengeratkan lagi hubungan baik antara kedua-dua universiti dalam hal-hal akademik demi kebaikan bersama.
 
ICME2016 memberi platform kepada para penyelidik untuk berkongsi ilmu, idea dan hasil kajian kepada para penyelidik yang lain selain menjalin hubungan kerjasama dan rangkaian serantau antara penyelidik dari luar negara.
 
ICME2016 yang bertemakan “Sustainable Energy Towards Global Synergy”ini juga dapat memberikanpendidikan secara tidak langsung kepada para saintis dan akademia untuk memperkasakan kelestarian tenaga untuk kegunaan sejagat,” kata Profesor Datuk Dr. Mohd Noh Dalimin ketika menjadi Pengucap Utama di persidangan tersebut.
 
Pengucap Utama lain yang turut terlibat ialah Profesor Taufik dari Universiti California Polytechnic State University, San Luis Obispo, USA; Profesor XiaoQi Chen dari University of Canterbury, New Zealand; Profesor Andy Kickpatrick dari Griffith Unievrsity, Australia; Profesor Chan Basaruddin dari Universitas Indonesia, Indonesia; dan Profesor Bambang Setiaji dari Universitas Muhammadiyah Surakarta, Indonesia. 

Penganjuran ICME 2016 ini diharapkan dapatmemperkenalkan UTHM kepada penyelidik luar dan mempamerkan imej yang baik kepada peserta luar negara melalui perbincangan ilmiah berkenaan penyelidikan berkaitan yang dijalankan di Malaysia seterusnya dapat mempromosikan keupayaan pakar dari UTHM dalam bidang kejuruteraan mekanikal dan pembuatan khususnya dan kelestarian tenaga pada amnya.
 
Naib Canselor sempurnakan Majlis Pelancaran Bulan Kemerdekaan 2016 UTHM Cetak Emel
Hear this article
Naib Canselor Universiti Tun Hussein Onn Malaysia (UTHM), Profesor Datuk Dr. Mohd. Noh Dalimin telah menyempurnakan Majlis Pelancaran Bulan Kemerdekaan 2016 peringkat universiti yang diadakan di perkarangan Perpustakaan Tunku Tun Aminah pada 16 Ogos baru-baru ini.
 
Majlis pelancaran yang dihadiri pegawai-pegawai kanan dan staf UTHM itu dimeriahkan dengan simbolik perasmian yang melibatkan acara meletakkan papan tanda “Sehati Sejiwa” pada replika bendera Malaysia.
 
Turut berlangsung ialah penyampaian bendera kepada semua Timbalan-Timbalan Naib Canselor, Penolong-Penolong Naib Canselor, Pendaftar, Bendahari dan Ketua Pustakawan serta pemasangan bendera di kenderaan rasmi Pegawai Kanan Universiti.
 
Majlis tersebut juga menyaksikan Profesor Datuk Dr. Mohd Noh menyampaikan beberapa amanat utama kepada semua staf yang hadir mewakili Pusat Tanggungjawab (PTj) masing-masing.   
 
Sambutan Bulan Kemerdekaan 2016 peringkat universiti ini akan berlangsung selama sebulan iaitu dari 16 Ogos sehingga 16 September akan datang. Pelbagai pengisian dirancang sepanjang tempoh itu antaranya Majlis Bacaan Yasin dan Tahlil, Deklamasi Puisi Kemerdekaan, kibaran jalur gemilang di setiap kenderaan milik warga universiti, penyertaan perbarisan kemerdekaan peringkat negeri serta majlis penutup bulan kemerdekaan yang dijadual berlangsung pada pertengahan September akan datang.  
 
 
 
Hasil projek KIK UTHM dapat penarafan Emas di Konvensyen KIK UA, 2016 Cetak Emel
Hear this article

Hasil projek dua pasukan dari Universiti Tun Hussein Onn Malaysia (UTHM) telah berjaya mendapat penarafan Emas dalam Konvensyen Kumpulan Kreatif dan Inovatif (KIK) peringkat Universiti Awam kali ke-12, 2016 yang telah berlangsung pada 2 hingga 4 ogos lalu bertempat di Universiti Malaysia Terengganu (UMT).

UTHM telah diwakili oleh dua Kumpulan KIK Pusat Tanggungjawab (PTj)  iaitu Kumpulan Q-PPD daripada Pusat Pengajian Diploma (PPD) untuk kategori Pengurusan dengan membentangkan tajuk projek “Sesi Perundingan Pengiraan GPA/CPA Mengambil Masa Yang Lama”, manakala Kumpulan Renaissance daripada Pusat Kesihatan Universiti (PKU) bagi kategori Teknikal dengan tajuk projek “Pengambilan Darah Mengambil Masa Yang Lama”.

Hasil dari projek kedua-dua kumpulan ini iaitu ‘UTHM GPA/CPA Calculators (UCPAs)’ dan ‘E-zy Vein Kit’, yang berjaya mendapat penarafan Emas ini membawa makna yang tersendiri kepada PTj masing-masing kerana projek sebegini memberi ruang dan peluang untuk diadaptasikan kepada persekitaran kerja yang lebih mantap, terancang dan efisien.

 

Terakhir dikemaskini ( Ahad, 14 Ogos 2016 )
 
<< Mula < Sebelum 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Selepas > Akhir >>

Keputusan 1 - 9 dari 1059
Technically Above The Rest
W3C Disability Access Decrease Font Size Increase Font Size
default purple colour blue colour green colour

Last Update

Last update:
23 Ogos 2016 14:48
© Universiti Tun Hussein Onn Malaysia 2009. Hak cipta terpelihara.

Laman ini tertakluk kepada Penafian, Dasar Privasi, Dasar Keselamatan & Notis Hak cipta yang dinyatakan.

Laman web ini sesuai dilayari menggunakan Internet Explorer "Compatibilty View activated" dan Mozilla Firefox dengan paparan resolusi 1024x768.