Login | FAQs | About UTHM Portal
Laman Utama
Kelanasiswa UTHM raih Juara Keseluruhan dan Johan Kategori Wanita Terbaik di Baden Powell Award 2015 Cetak Emel
Hear this article
Kelanasiswa Universiti Tun Hussein Onn Malaysia (UTHM) berjaya merangkul Anugerah Johan Keseluruhan dan Johan Kategori Peserta Wanita Terbaik dalam Istiadat Pembarisan dan Penganugerahan Baden Powell Award 2015 kali ke-2 yang diadakan pada 11 hingga 14 November lalu bertempat di Universiti Teknologi Malaysia (UTM), Skudai Johor. 
 
Johan Keseluruhan Baden Powell Award (BPA) telah diraih oleh Nur Syafiqah Azan manakala Johan Kategori Peserta Wanita Terbaik pula diraih oleh Siti Norafiqah Adnan. 
Penganugerahan Baden Powell Award ini merupakan lencana paling tertinggi di dalam pengakap bertaraf antarabangsa. Penilaian Baden Powell Award yang merangkumi aspek keahlian, kemahiran, kepimpinan, pengembaraan serta perkhidmatan menuntut calon BPA untuk lulus kesemua aspek tersebut.

Kumpulan Latihan Kelanasiswa Malaysia (KLKM) UTHM yang menghantar calon BPA seramai 13 orang ini adalah dibawah kepimpinan Profesor Madya Dr. Hj. Mustaffa Hj. Ibrahim, Timbalan Dekan Fakulti Kejuruteraan Mekanikal dan Pembuatan merangkap Pesuruhjaya Daerah KLKM UTHM serta dibantu oleh Encik Norasri Ismail, Encik Abdul Hadi Zainal dan Encik Hanafi Omar, Penolong Pesuruhjaya Daerah KLKM UTHM. Manakala pasukan calon Baden Powell Award UTHM pula diketuai oleh Muhammad Fauzani Abd. Aziz.        

Untuk rekod, UTHM merupakan universiti yang mempunyai pemegang Baden Powell Award paling ramai berbanding dengan institut pengajian tinggi yang lain dengan jumlahnya kini mencecah 38 orang. Ini merupakan satu kejayaan yang besar dan boleh dijadikan sebagai pencetus semangat kepada ahli-ahli Kumpulan Latihan Kelanasiswa Malaysia (KLKM) UTHM yang lain untuk terus komited. Kejayaan seperti ini diharapkan dapat menambahkan lagi jumlah pemegang Anugerah Baden Powell Award pada masa akan datang.
 
Persatuan Silat Seni Gayung UTHM anjur Kursus Asas Bela Diri Cetak Emel
Hear this article
Di atas dasar keprihatinan terhadap isu jenayah yang semakin membimbangkan, Persatuan Silat Seni Gayung Malaysia, Universiti Tun Hussein Onn Malaysia (UTHM) telah menganjurkan Kursus Asas Bela Diri (ABADI) 2015 pada 21 November lalu bertempat di Dewan Persidangan, Pejabat Pengurusan Penyelidikan, Inovasi, Pengkomersilan dan Perundingan (ORICC), UTHM.
 
Kursus Asas Bela Diri ini bertujuan untuk memberi pendedahan kepada orang awam mengenai teknik asas bela diri yang mudah, ringkas dan mantap untuk diaplikasikan. Seramai 45 orang peserta yang terdiri daripada pelajar UTHM, pelajar Universiti Teknologi Malaysia dan masyarakat setempat telah menyertai kursus selama satu hari ini. Menariknya kursus ABADI ini turut menerima penyertaan daripada peserta termuda yang berumur empat tahun. 

Kursus ini telah dibimbing oleh Jurulatih yang amat berpengalaman dalam bidang bela diri iaitu Mejar (Rela) Mohd Noor Abd Samad. Mohd Noor atau lebih dikenali sebagai Cikgu Mohd Noor merupakan Gurulatih Tertinggi Pertubuhan Silat Seni Gayung Malaysia yang juga Pemegang Amanah Negeri Johor di dalam Pertubuhan Silat Seni Gayung Malaysia. Beliau berpengalaman mengajar silat gayung lebih dari 40 tahun  iaitu sejak tahun 1973 lagi.

Kursus ini memberi impak kepada peserta dalam memberi keyakinan apabila berhadapan dengan situasi cemas sekiranya diserang penjenayah. Intipati modul yang dibawa oleh jurulatih di dalam kursus ini adalah teknik yang sangat berkesan dan mudah untuk diaplikasi bila diperlukan. 

ABADI 2015 mendedahkan kepada setiap ahli peserta mengenai kepentingan mempelajari seni mempertahankan diri. Program ini dapat meningkatkan daya fokus, disiplin, ketahanan mental dan fizikal setiap peserta.
Terakhir dikemaskini ( Selasa, 24 November 2015 )
 
Khidmat Masyarakat Kinabalu Fasa 2 – UTHM terus bantu mangsa gempa Cetak Emel
Hear this article
RANAU – Fakulti Pengurusan Teknologi & Perniagaan (FPTP), Universiti Tun Hussein Onn Malaysia (UTHM) dengan kerjasama Persatuan Mahasiswa/i Sabah UTHM (PERMAS) telah menganjurkan program Khidmat Masyarakat Kinabalu Fasa 2 pada 11 hingga 13 November lalu. 

Gempa bumi yang berukuran 5.9 skala richter telah berlaku di 1.6 km barat laut Ranau pada 7.15 pagi pada 5 Jun. Gegaran daripada gempa bumi itu turut dirasai di kawasan-kawasan sekitar seperti Tambunan, Pendalaman, Tuaran, Kota Kinabalu dan Kota Belud. Peristiwa tersebut telah menyebabkan empat orang Malim Gunung Kinabalu terkorban dan terdapat beberapa buah kampung di sekitar daerah Ranau dan Kota Belud mengalami kerosakan yang teruk.
Khidmat Masyarakat Kinabalu Fasa 2 – UTHM terus bantu mangsa gempa

Berikutan peristiwa itu, pihak UTHM telah mengambil langkah proaktif dengan berusaha mengumpul sumbangan kewangan daripada pelbagai pihak sama ada di dalam mahupun luar kampus. Tabung sumbangan berkenaan telah digerakkan secara kolektif yang melibatkan inisiatif pihak fakulti dengan kerjasama pihak PERMAS bermula pada penghujung bulan Julai. 

Pada 12 November 2015, pihak FPTP yang diketuai Pengarah Projek, Profesor Madya Dr. Haryati Shafii yang juga merupakan Timbalan Dekan Hal Ehwal Pelajar & Alumni telah menyerahkan sumbangan berbentuk makanan asas serta alat-tulis persekolahan kepada kira-kira 30 buah ketua keluarga. 

Antara kampung yang menerima sumbangan adalah  Kampung Tomis Jaya, Kampung Mangi Pangi dan Kampung Tiong Ratau yang terletak di Pekan Nabalu, Ranau. Mangsa gempa tersebut menerima sumbangan masing-masing pada satu majlis ‘rewang’ bersama penduduk kampung yang disertai oleh pegawai dan pelajar-pelajar universiti. 

Empat aktiviti utama dalam program khidmat masyarakat ini ialah pemeriksaan kesihatan dan agihan ubatan, sesi kaunseling bersama pelajar sekolah rendah, majlis rewang serta penyerahan sumbangan. 
Selain FPTP, Program khidmat masyarakat ini juga telah berjaya menggabungkan kerjasama dengan beberapa pusat tanggungjawab iaitu Pusat Kesihatan Universiti (PKU) dan Pusat Pembangunan dan Pengembangan Pelajar (P3P). 

Program ini merupakan kesinambungan daripada program khidmat masyarakat fasa satu yang telah diadakan pada bulan Ogos lalu. Bagi program fasa kedua ini, ia membabitkan skala penganjuran yang lebih besar dengan penglibatan kira-kira 11 orang staf universiti dan 17 orang pelajar.

FPTP telah menghantar seramai lima orang staf iaitu Profesor Madya Dr. Haryati Shafii, Dr. Azlina Md Yassin, Encik Indera Syahrul Mat Radzuan, Cik Noreina Kepal @ Nasir dan Encik Edie Ezwan Mohd Safian. Manakala staf PKU yang terlibat dalam program ini ialah Dr. Maizatulakmal Pathor Rahman, Encik Ahmad Saiful Razali, Sn. Hartini Shafii dan Cik Juli Nazira Panior. Dua pegawai psikologi iaitu Encik Muhammad Khairullah Mohd Shaari dan Cik Nur Ashikin Sulaiman dari Pusat Pembangunan dan Pengembangan Pelajar (P3P) turut ditugaskan menyertai misi tersebut. Manakala pelajar-pelajar yang terlibat pula adalah terdiri daripada 11 orang pelajar FPTP dan tujuh orang pelajar PERMAS.

Program ini dilihat sebagai suatu langkah awal ke arah mewujudkan masyarakat yang prihatin dalam kalangan warga universiti untuk turut sama membantu keluarga mangsa yang terjejas kesan daripada tragedi gempa bumi di Sabah. Sesungguhnya program ini telah berjaya memberi kesan yang amat mendalam kepada penduduk kampung yang tidak putus-putus menyatakan penghargaan dan ucapan terima kasih kepada warga universiti yang prihatin dengan nasib mereka.
 
Malaysian University English Test (MUET) - Mac 2016 Cetak Emel
Hear this article

MALAYSIAN UNIVERSITY ENGLISH TEST (MUET)

SESI MAC TAHUN 2016

 

  1. 1.       Semua pelajar Tahun 4 bagi program Ijazah Sarjana Muda Sesi 2015/2016 kecuali :

i. Telah melepasi syarat tetapi belum mengemaskini di dalam sistem

ii. Telah mendaftar Ujian MUET Mac 2016 di pusat luar akan didaftarkan oleh pihak Universiti bagi menduduki UJIAN MUET Sesi Mac 2016 di UTHM.

 

  1. 2.  Sehubungan itu, pelajar berkenaan perlu memberi maklumat tersebut kepada pihak fakulti sebelum 9 Disember 2015.
  1. 3.       Untuk makluman, Program Penilaian Bahasa Inggeris (PPBI) tidak akan dilaksanakan pada tahun 2016.
  1. 4.       Bagi pelajar yang telah melepasi PPBI tahun 2015, perlu mengambil Ujian MUET Sesi Mac 2016 bagi tujuan graduan. Ini kerana PPBI hanya terpakai untuk pelajar yang bergraduan pada pada tahun 2015 sahaja. 
  1. 5.       Pada 13 Disember 2015, Universiti akan memutuskan sama ada pelajar tahun 1 didaftarkan secara automatik bagi menduduki Ujian MUET Sesi Mac 2016.
  1. 6.       Bagi pelajar program Pasca Siswazah yang ingin menduduki Ujian MUET Sesi Mac 2016, pelajar perlu memohon dan mendaftar sebagai calon persendirian (pusat luar UTHM) di Laman Web Majlis Peperiksaan Malaysia (http://online.mpm.edu.my/en/web/guest/calonlogin). 
  1. 7.       Maklumat lanjut sila hubungi :

URUS SETIA UJIAN MUET

Pejabat Pengurusan Akademik

Universiti Tun Hussein Onn Malaysia

Tel: (6) 07 - 453 7692 / 7687

Faks: (6) 07 - 453 6085

~ PERINGATAN MESRA ~

Pejabat Pengurusan Akademik (PPA) dengan kerjasama semua fakulti

memohon semua pelajar tahun 4 mengambil serius mengenai perkara

ini bagi memastikan pelajar dapat bergraduan pada masa yang

ditetapkan.

Terakhir dikemaskini ( Selasa, 24 November 2015 )
 
Sultan Johor rasmi Masjid UTHM Cetak Emel
Hear this article
  masjidsultanibrahimuthm.png
 


Sultan Johor, Duli Yang Maha Mulia Sultan Ibrahim Ibni Al-Marhum Sultan Iskandar merangkap Canselor Universiti Tun Hussein Onn Malaysia (UTHM) berkenan mencemar duli menyempurnakan upacara perasmian masjid baharu universiti ini yang kini dinamakan secara rasmi sebagai Masjid Sultan Ibrahim pada 20 November lalu.

Baginda menandatangani plak sebagai simbolik perasmian masjid baharu itu yang dibina dengan kos hampir RM33 juta sebelum Mufti Johor, Datuk Tahrir Samsudin membacakan doa selamat.

Sultan Johor menunaikan solat jumaat bersama lebih 2000 jemaah yang terdiri daripada warga UTHM, pemimpin tempatan serta masyarakat setempat dan turut beramah mesra dengan mereka sejurus selesai bersolat. Baginda kemudiannya berkenan berangkat ke majlis jamuan rakyat yang diadakan di masjid itu.

Turut hadir Pengerusi Jawatankuasa Agama Johor, Abd Mutalib Abd Rahim; Penasihat Majlis Agama Islam Johor (MAIJ), Datuk Noh Gadut dan Naib Canselor  UTHM, Profesor Datuk Dr. Mohd Noh Dalimin.

Masjid Sultan Ibrahim mula memainkan peranannya sebagai institusi Syiar Islam apabila mendapat kebenaran dari pihak Majlis Agama Islam Negeri Johor untuk beroperasi pada Oktober 2011. 

Masjid baharu yang berkeluasan 2.4 hektar ini mampu memuatkan seramai 3000 orang jemaah dalam satu-satu masa selain dilengkapi dengan kemudahan lain seperti pusat sumber, bilik komputer, bilik seminar, pejabat pentadbiran dan penempatan Institut Ahli Sunnah Wal Jamaah, UTHM. 

Masjid ini turut dijadikan masjid tumpuan kepada masyarakat setempat seperti warga Kolej Kemahiran Tinggi Mara, Perumahan Taman Universiti, Perindustrian Parit Raja selain beberapa kampung dan sekolah yang berhampiran untuk menunaikan solat jumaat dan solat sunat hari raya.

Bangunan masjid ini turut beroperasi sebagai Kompleks Pusat Islam yang bertindak sebagai pusat ilmu dan pelaksanaan pelbagai aktiviti kemasyarakatan. 

Antara aktiviti yang pernah dijalankan sepanjang tahun ialah seperti Kursus Haji Perdana peringkat negeri, Majlis Solat Hajat dan Bacaan Yasin, Program Takbir dan Solat Sunat Hari Raya, Program Ibadah Qurban Perdana, Kursus Pendedahan Pengajaran  Iqra’, Kursus Perkahwinan Dalam Islam, Karnival Bubur Asyura, Program Khidmat Komuniti Jalinan Ukhuwah Masjid Dan Surau, Sambutan Maal Hijrah dan Kuliyah Subuh serta Maghrib.
 
<< Mula < Sebelum 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Selepas > Akhir >>

Keputusan 1 - 9 dari 956
W3C Disability Access Decrease Font Size Increase Font Size
default purple colour blue colour green colour

Last Update

Last update:
24 November 2015 15:25
© Universiti Tun Hussein Onn Malaysia 2009. Hak cipta terpelihara.

Laman ini tertakluk kepada Penafian, Dasar Privasi, Dasar Keselamatan & Notis Hak cipta yang dinyatakan.

Laman web ini sesuai dilayari menggunakan Internet Explorer "Compatibilty View activated" dan Mozilla Firefox dengan paparan resolusi 1024x768.