Login | FAQs | About UTHM Portal
Laman Utama
UTHM terima 2276 Pelajar Baharu Program Ijazah Sarjana Muda Cetak Emel
Hear this article
Universiti Tun Hussein Onn Malaysia (UTHM) menerima seramai 2276 orang pelajar baharu bagi program Ijazah Sarjana Muda sesi 2014/2015 pada hari pertama pendaftaran yang berlangsung pada 1 September baru-baru ini.

Daripada jumlah tersebut, 1010 terdiri daripada pelajar lelaki manakala 1266 lagi adalah pelajar perempuan. Untuk semester ini, UTHM juga menerima pelajar dari luar Negara seperti dari Yemen, Somalia, Palestin dan Bangladesh.

Kesemua pelajar yang mendaftarkan diri ini akan mengikuti pelbagai kursus yang ditawarkan oleh lapan fakulti iaitu Fakulti Kejuruteraan Awam dan Alam Sekitar, Fakulti Kejuruteraan Elektrik dan Elektronik, Fakulti Kejuruteraan Mekanikal dan Pembuatan, Fakulti Pengurusan Teknologi dan Perniagaan, Fakulti Sains Komputer dan Teknologi Maklumat, Fakulti Pendidikan Teknikal dan Vokasional, Fakulti Teknologi Kejuruteraan  dan Fakulti Sains, Teknologi dan Pembangunan Insan.

Bagaimanapun, jumlah pendaftaran pelajar dijangka akan terus meningkat sehingga tempoh rayuan berakhir.

Pelajar-pelajar baharu tersebut akan menginap di kolej-kolej kediaman yang disediakan oleh pihak universiti dan mereka diwajibkan mengikuti Minggu Haluan Siswa (MHS) yang dijadual berlangsung selama seminggu.
 
 
 
 
 
Terakhir dikemaskini ( Selasa, 02 September 2014 )
 
Tawaran mengikuti Program Sarjana Muda Sains (Kepelbagaian Biologi dan Pemuliharaan) Cetak Emel
Hear this article

Permohonan Program Sarjana Muda Sains (Kepelbagaian Biologi dan Pemuliharaan)

Cara Memohon :

1.  Permohonan Atas Talian :

     http://e2.uthm.edu.my/ppa/mohonmasuk 

 2. Tempoh Permohonan atas talian :

     01 hingga 06 September 2014


Terakhir dikemaskini ( Isnin, 01 September 2014 )
 
AKRAB UTHM Adakan Mesyuarat Agong Tahun 2014 Cetak Emel
Hear this article
Mesyuarat Agong Rakan Pembimbing Perkhidmatan Awam untuk tahun 2014 telah diadakan di Dewan 5 UTHM pada 26 Ogos 2014 dan telah dirasmikan oleh wakil Penyelaras AKRAB UTHM dari Bahagian Sumber Manusia Pejabat Pendaftar UTHM. Mesyuarat ini telah dijalankan serentak dengan Majlis Seindah Syawal Potluck Megaraya AKRAB UTHM 2014. Pada mesyuarat kali ini, pembubaran Majlis Tertinggi AKRAB UTHM sesi 2012/2014 telah diadakan dan mesyuarat juga telah melantik Majlis Tertinggi sesi 2014/2016 seperti berikut :

Presiden      :   Prof. Madya Tn. Hj. Sapon Bin Ibrahim ( Fakulti Pendidikan Teknikal & Vokasional ) 
Timbalan Presiden 1 :    En. Sahizan Bin Mohd Sagi ( Unit Audit Dalam )
Timbalan Presiden 2 :   Pn. Zalinah Bte Salehon ( Pusat Kokurikulum )
Setiausaha :   En. Hairul Azmir Bin Leman ( Pejabat Antarabangsa )
Timbalan Setiausaha :   Pn. Siti Hasnah Bte Hud ( Fakulti Kejuruteraan Awam dan Alam Sekitar )
Bendahari :   En. Nor Azuwan Bin AB Rahman ( Fakulti Kejuruteraan Elektrik & Elektronik )
Timbalan Bendahari :   Pn. Norsyalina Bte Idris ( Pejabat Pengurusan Pembangunan & Hartabina ) 

Ketua Biro & Pemeriksa Kira-kira :
1) En. Mohd Lathfi Bin Rohman ( Pusat Teknologi Maklumat )
2) En. Daud Bin Ahmad ( Fakulti Pendidikan Teknikal & Vokasional )
3) En. Zulkifli Bin Kairon ( Perpustakaan )
4) En. Mohd Idrus Bin Abd Samad ( Fakulti Pendidikan Teknikal & Vokasional )
5) Cik Ng Wee Fern ( Pejabat Naib Canselor )
6) En. Hashim Bin Hamdan  ( Pejabat Bendahari )
7) Pn. Nor Azlina Bte Hasan ( Pusat Kesihatan Universiti )

Ucapan syabas dan tahniah kepada barisan kepimpinan AKRAB UTHM sesi 2014/2016 yang baru. Semoga kepimpinan AKRAB UTHM yang baru ini dapat lebih mengembangkan lagi fungsi dan peranan AKRAB bagi membantu staf UTHM mencapai Visi dan Misi Universiti.

BERITA TELAH DISUNTING OLEH :

Mohd Lathfi Bin Rohman,
Ketua Biro Publisiti & Komunikasi,
Rakan Pembimbing Perkhidmatan Awam (AKRAB) , 
Universiti Tun Hussein Onn Malaysia
Samb : 7246

 
Kor SISPA UTHM menang Tempat Ketiga dalam Majlis Pentauliahan dan Perhimpunan Kebangsaan Kor SISPA Cetak Emel
Hear this article
Kor Siswa-Siswi Pertahanan Awam (Kor SISPA), Universiti Tun Hussein Onn Malaysia (UTHM) menang tempat Ketiga secara keseluruhan di dalam Majlis Pentauliahan dan Perhimpunan Kebangsaan Kor SISPA Kali Kelima bagi tahun 2014 yang diadakan di Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Bangi pada 16 hingga 19 Ogos lalu. 

Kontinjen Kor SISPA UTHM diwakili oleh 110 orang ahli yang terdiri daripada 63 Pegawai Kadet SISPA, 37 Pegawai Bakal Tauliah serta 10 orang pegawai dan jurulatih. Dengan menyertai kesemua acara yang dipertandingkan, Kor SISPA UTHM telah berjaya menjadi johan di dalam Pertandingan “Menyelamat” manakala “Melawan Kebakaran” di tempat keempat dan “Pertolongan Cemas” serta “Pertandingan Kawad Kaki” masing-masing di tempat kelima. 

Dalam perhimpunan yang disertai oleh 26 institut pengajian tinggi ini, seramai 37 Pegawai Kadet SISPA UTHM telah ditauliahkan pangkat Leftenan Muda (PA) di dalam Majlis Pentauliahan Pangkat. Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi telah menyempurnakan upacara pentauliahan tersebut yang melibatkan seramai 445 orang Pegawai Kadet SISPA IPT.

Persediaan dan usaha keras yang dilakukan serta komitmen tinggi yang diberikan oleh kontigen sebelum pertandingan ini banyak membantu dalam membentuk dan memantapkan penyertaan Kor SISPA UTHM pada tahun ini. Sokongan dan bantuan yang berterusan daripada Pejabat Negeri Pertahanan Awam Johor dan Pejabat Daerah Pertahanan Awam Batu Pahat juga telah menambahkan lagi semangat pasukan untuk terus mengekalkan kecemerlangan.

Tahniah dan syabas buat Kor SISPA UTHM.
 
 
Terakhir dikemaskini ( Rabu, 27 Ogos 2014 )
 
Projek Youth Environment Symbiosis (YES) raih Anugerah Projek Paling Popular Cetak Emel
Hear this article
Projek Youth Environment Symbiosis (YES) di bawah kendalian belia Kolej Kediaman Perwira, Universiti Tun Hussein Onn Malaysia (UTHM) telah berjaya meraih Anugerah Projek Paling Popular dalam “Your Action Project Competition” (YAPC) pada 8 Ogos lalu yang membawa pulang wang tunai berjumlah RM1,500.

Anugerah tersebut telah disampaikan oleh YAB Tan Sri Dato' Haji Muhyiddin Haji Mohd Yassin, Timbalan Perdana Menteri Malaysia bersempena Festival Makanan dan Kebudayaan ASEAN 2014 serta Rumah Terbuka Aidil Fitri Majlis Belia Malaysia bertempat di Taman Pudu Ulu Cheras, Kuala Lumpur. 

Menyedari peranan universiti yang seharusnya berupaya menjadi pemangkin kepada kecemerlangan komuniti yang lestari, Projek YES yang diketuai oleh Muhammad Shafiq Nizar dengan bimbingan Pengetua, Dr. Afandi Ahmad merupakan kesinambungan kejayaan kajian rintis yang telah dilaksanakan dalam kursus Kreativiti dan Inovasi (BEE31202) bersama kumpulan 29 orang pelajar, Fakulti Kejuruteraan Elektrik & Elektronik (FKEE). 

Dengan membawa jenama The Royal Creek – YES, konsep yang dicadangkan merupakan idea inovatif ke arah membentuk perubahan positif dalam komuniti tempatan. Dengan konsep “trash to cash”, idea ini mengembangkan sumber asas kain rentang terpakai sebagai faktor pengganda dalam pembangunan sosial, ekonomi dan alam sekitar. Lebih menarik lagi, dengan kekuatan penggeraknya yang juga merupakan para belia, impian menjadikan komuniti Parit Raja sebagai komuniti lestari contoh bukan lagi halangan.    

YAPC merupakan pertandingan yang dianjurkan oleh Majlis Belia Malaysia dan terbuka kepada seluruh belia di Malaysia. Projek YES telah berjaya melepasi beberapa halangan dan disenarai pendek untuk sesi penilaian dan temubual pada 10 Jun 2014.

Kejayaan ini diharapkan menjadi motivasi kepada seluruh belia KK Perwira khususnya dan warga UTHM amnya dalam usaha meningkatkan lagi kemahiran insaniah (KI) dalam diri mahasiswa serta membawa jenama cemerlang UTHM ke peringkat yang lebih tinggi. 
 
 
Terakhir dikemaskini ( Rabu, 27 Ogos 2014 )
 
<< Mula < Sebelum 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Selepas > Akhir >>

Keputusan 1 - 9 dari 837
W3C Disability Access Decrease Font Size Increase Font Size
default purple colour blue colour green colour

Last Update

Last update:
02 September 2014 11:35
© Universiti Tun Hussein Onn Malaysia 2009. Hak cipta terpelihara.

Laman ini tertakluk kepada Penafian, Dasar Privasi, Dasar Keselamatan & Notis Hak cipta yang dinyatakan.

Laman web ini sesuai dilayari menggunakan Internet Explorer "Compatibilty View activated" dan Mozilla Firefox dengan paparan resolusi 1024x768.