Login | FAQs | About UTHM Portal
Laman Utama
Prof. Dr. Ruzairi Abdul Rahim dilantik Timbalan Naib Canselor (Penyelidikan dan Inovasi), UTHM Cetak Emel
Hear this article
Profesor Dr. Ruzairi Abdul Rahim telah dilantik sebagai Timbalan Naib Canselor (Penyelidikan dan Inovasi), Universiti Tun Hussein Onn Malaysia (UTHM) berkuatkuasa mulai 1 Disember 2016. Pelantikan yang dibuat oleh Menteri Pendidikan Tinggi itu adalah untuk tempoh tiga tahun iaitu sehingga 30 November 2019.

Pelantikan Profesor Dr. Ruzairi Abdul Rahim adalah bagi mengisi jawatan Timbalan Naib Canselor (Penyelidikan dan Inovasi) UTHM yang sebelum ini disandang oleh Profesor Dr. Hashim Saim yang telah tamat tempoh lantikannya.

Anak kelahiran Sungai Petani, Kedah ini merupakan seorang Profesor dalam bidang Kejuruteraan Instrumentasi Elektronik dan sebelum ini bertugas di Universiti Teknologi Malaysia (UTM), Skudai sebagai Pengarah di Research Management Centre (RMC).

Lulusan PhD. dari Sheffield Hallam University, United Kingdom ini mempunyai kepakaran dalam bidang Process Tomography & Sensor Technology sehingga pernah dinobatkan sebagai Top Research Scientist Malaysia 2013 oleh Academic Science Malaysia.

Bapa kepada lima anak ini memulakan kerjayanya di UTM sejak 1998 dan sepanjang tempoh itu beliau telah meraih sebanyak 45 anugerah kecemerlangan di peringkat universiti dan juga antarabangsa. Beliau juga sangat aktif dalam bidang penerbitan termasuk penulisan buku dan jurnal dan telah menyelia 35 pelajar Phd dan juga projek penyelidikan.

Seluruh warga UTHM mengucapkan tahniah di atas perlantikan tersebut dan diharapkan Profesor Dr. Ruzairi akan terus menyumbang idea dan kepakaran beliau demi mencapai Visi dan Misi di Universiti ini.
 
 

Terakhir dikemaskini ( Khamis, 01 Disember 2016 )
 
Program Kepimpinan Harapan XIV 2016 perkasakan Majlis Kepimpinan Pelajar Kolej Kediaman Cetak Emel
Hear this article
Bagi memperkasakan lagi Majlis Kepimpinan Pelajar (MPK) kolej-kolej kediaman Universiti Tun Hussein Onn Malaysia (UTHM), seramai 138 orang pelajar telah menyertai Program Kepimpinan Harapan XIV 2016 (PKH XIV 2016) kali ke-14 yang berlangsung pada 17 hingga 19 November lalu bertempat di Kem Bina Negara, Ulu Sepri, Negeri Sembilan.
 
PKH XIV 2016 merupakan satu program pemantapan organisasi Majlis Kepimpinan Pelajar (MKP) kolej-kolej kediaman di peringkat kolej kediaman. Program tahunan Majlis Pengetua-Pengetua Kolej Kediaman ini telah diselaraskan oleh Kolej kediaman Tun Fatimah bersama beberapa kolej kediaman lain.
 
Para peserta terbabit datang dari lima organisasi kolej kediaman yang terdiri daripada Kolej Kediaman Tun Fatimah (KKTF), Kolej Kediaman Tun Dr. Ismail (KKTDI), Kolej Kediaman Tun Syed Nasir (KKTSN), Kolej Kediaman Perwira (KKP) dan Kolej Kediaman Taman Universiti serta Pelajar Tanpa Asrama.
 
Sepanjang tiga hari program berlangsung, MKP telah didedahkan dengan pelbagai modul sama ada berbentuk latihan dalam kumpulan yang bertujuan membentuk kerjasama pasukan, sehinggalah siri-siri ceramah yang berkisar berkenaan kepimpinan dan etika berorganisasi. Antara modul yang paling mencabar dan member impak tinggi ialah modul Amazing PKH XIV, iaitu satu modul explorace dan khidmat masyarakat yang telah disatukan, tugasan dalam modul ini memerlukan pelajar untuk menyelesaikan empat checkpoint explorace dan dalam masa yang sama menjalankan khidmat masyarakat sekitar Rembau bagi tujuan mengumpul dana sebanyak RM500 setiap satu kumpulan.
 
PKH XIV 2016  pada tahun ini dijalankan dengan pengisian 11 modul merangkumi indoor dan outdoor yang telah dibangunkan sendiri oleh Jawatankuasa PKH XIV 2016. Pembangunan  modul - modul yang dijalankan bermula seawal setahun sebelum program dijalankan dan diikuti dengan tiga siri Training of Trainers bagi memperkasakan fasilitator yang terdiri daripada felo dan pembantu felo.
 
Kemuncak PKH XIV 2016  adalah majlis perasmian penutup yang diadakan pada hari ketiga dan telah disempurnakan oleh Profesor Madya Dr. Asri Selamat, Timbalan Naib Canselor (Hal Ehwal Pelajar dan Alumni). Dalam majlis tersebut beliau turut menyampaikan watikah pelantikan kepada Majlis Kepimpinan Pelajar Kolej – Kolej Kediaman.Sumbangan berjumlah RM2510.50 turut diserahkan kepada badan kebajikan iaitu Rumah Kanak-Kanak Rembau yang diwakili Timbalan Pengetuanya, Puan Satirah binti Hamid. Sumbangan ini merupakan hasil dari dana khidmat masyarakat yang telah di usahakan oleh MKP melalui modul Amazing PKH XIV,  yang mana ianya kali pertama seumpamanya diterapkan di dalam PKH XIV 2016.
 
Program Kepimpinan Harapan untuk organisasi MKP dan Kolej Kediaman ini diharapkan dapat diteruskan legasinya untuk tahun akan datang dan menjadi satu teraju dan satu lagenda dalam usaha membentuk kepimpinan pelajar yang unggul, seperti yang dikatakan Profesor Madya Dr. Asri dalam ucapannya “Model kepimpinan terbaik adalah dari kolej kediaman.”


 
Kolej Perwira UTHM terus suburkan Budaya Ilmu dan Elemen 4C Cetak Emel
Hear this article
Dunia hari ini semakin mencabar apabila kebergantungan masyarakat terhadap teknologi semakin mendadak. Ini diburukkan lagi apabila budaya berhibur tanpa batasan semakin menular dan hal ini perlu diperhalusi agar budaya ilmu yang menjadi teras ketamadunan bangsa tidak terhakis. 

Ke arah merealisasikan fungsinya bukan hanya sebagai sebuah kolej kediaman, tetapi sebagai pusat pembelajaran kedua, Kolej Perwira terus melangkah ke hadapan dengan agenda pembudayaan ilmu dalam aktivitinya. Buktinya, pada 10 hingga 12 November 2016 lalu berlangsungnya Festival Kreativiti dan Inovasi (FEKI 2016) dengan pelbagai aktiviti yang bertujuan menajamkan empat elemen penting seperti yang digariskan oleh World Economic Forum, iaitu Critical Thinking & Problem Solving, Communication, Collaboration dan Creativity.

Membuka tirai FEKI 2016 ialah Slot Inspirasi Kejayaan yang menampilkan mantan Naib Canselor Universiti Tun Hussein Onn Malaysia (UTHM), Profesor Datuk Dr Mohd Noh Dalimin hadir berkongsi pengalaman dan ilmu bersama para penghuni. Menariknya, penyampaian beliau yang bersahaja dan penuh dengan interaksi dua hala ini berjaya menarik perhatian peserta. Selain daripada kisah pahit getir beliau dalam menuntut ilmu, turut diketengahkan ialah kepakaran beliau berkaitan bidang fizik bahan dan tenaga apabila beliau berbicara berkaitan Photovoltaic Solar. 

Menurut Profesor Datuk Dr Mohd Noh, aktiviti seperti ini adalah amat baik dan sangat diperlukan di Universiti. Jika Kolej Perwira mahu cemerlang seperti Oxford dan Cambridge, budaya ilmu hendaklah terus dikembangkan. Penghuni yang hadir dalam pengisian majlis ilmu seperti ini tidak tertekan seperti menghadiri kuliah yang mempunyai tugasan dan peperiksaan. Tetapi sesi seperti ini sangat bertepatan dalam menambahkan pengetahuan para pelajar dalam pelbagai isu walaupun mempunyai latar belakang yang berbeza. 

Selain daripada slot Inspirasi Kejayaan yang disampaikan oleh Profesor Datuk Dr Mohd Noh, pelbagai aktiviti bermanfaat lain dilaksanakan seperti Debat Kelestarian, Pertandingan Inovasi Penyelesaian Masalah Kolej Kediaman, Pertandingan Akustika Alam, Pameran Kelestarian serta Bengkel Penyediaan Poster Teknikal. Semua aktiviti ini adalah selari dalam pembudayaan ilmu dan pengembangan elemen 4C dalam kalangan mahasiswa. 

Selain itu pertandingan Inovasi Penyelesaian Masalah Kolej Kediaman yang dilaksanakan berjaya mengerah idea penghuni mencipta produk bagi penyelesaian masalah harian mereka. Antara yang diketengahkan ialah rak kasut serba guna, bekas mandian mudah alih, ampaian, rak pinggan, rak baju, lampu belajar dan banyak lagi yang semuanya dibina dengan menggunakan barang terpakai. Selain menajamkan kemahiran penyelesaian masalah, kerja berpasukan, komunkasi, kepimpinan, berfikir secara kreatif dan inovatif, penggunaan barang terpakai juga mendidik penghuni lebih mencintai alam sekitar dan ini juga dapat merealisasikan Kolej Perwira sebagai Kolej Kediaman Karbon Rendah. 

Ringkasnya, usaha ini janganlah hanya berhenti di sini. Usaha pembudayaan ilmu mesti terus menjadi sinonim dengan Kolej Perwira UTHM sebagai sumbangan kepada negara dan bangsa tercinta!
 
 

Terakhir dikemaskini ( Khamis, 24 November 2016 )
 
Pelajar FKEE UTHM ungguli IEEE Young Professional Poster Competition Cetak Emel
Hear this article
Penglibatan para pelajar dalam persatuan profesional semasa pengajian adalah sangat signifikan dalam usaha memupuk nilai profesionalisme selain memberikan pendedahan terhadap cabaran sebenar di luar sana. Selain itu, pelbagai penglibatan aktif dalam aktiviti profesional berkaitan bukan sahaja membantu menajamkan kemahiran akademik para pelajar malah pastinya kemahiran insaniah (KI) para pelajar. 

Diumumkan oleh IEEE Young Profesional pada 16 November 2016 lalu keputusan bagi IEEE Young Profesional Poster Competition memberikan khabar gembira kepada Universiti Tun Hussein Onn Malaysia (UTHM) apabila dua pelajar di bawah seliaan Dr Afandi Bin Ahmad yang juga merupakan Dekan Fakulti Kejuruteraan Elektrik dan Elektronik (FKEE) muncul sebagai juara dan pemenang tempat kedua. 

Muhammad Muzakkir Mohd Nadzri yang juga merupakan pelajar Sarjana Kejuruteraan Elektrik (Penyelidikan) mengungguli sebagai juara menerusi kajian bertajuk “Efficient Reconfigurable Architectures of Surveillance System for Wildlife” yang turut dibiayai menerusi Geran Penyelidikan Pascasiswazah (GPPS). Manakala kajian berkaitan kejuruteraan sukan mendayung oleh Zarina Tukiran, pelajar Doktor Falsafah Kejuruteraan Elektrik bersama Syafuan Syafiee dan Faris Roslan pula berjaya meraih sebagai naib juara. Kedua-dua kejayaan ini adalah bagi kategori Pelajar Pascasiswazah Kejuruteraan yang turut disertai oleh pelajar-pelajar pascasiswazah lain Universiti Awam dan Swasta di Malaysia. Tempat ketiga bagi kategori ini pula diraih oleh Shing Chyi Chua, Eng Kiong Wong dan Alan Wee Chiat Tan dari Multimedia University. 
 
Majlis penyampaian hadiah kepada para pemenang akan dilaksanakan pada 13 Disember 2016 (Selasa) bertempat di Berjaya Times Square Hotel, Kuala Lumpur bersempena dengan penganjuran IEEE Students' Conference in Research & Development (SCOReD 2016) oleh IEEE Young Professional. Pastinya kejayaan ini adalah suatu perkara yang memotivasikan dan juga membuktikan bahawa kajian dan kebolehan para pelajar FKEE UTHM berada pada landasan yang baik dan cemerlang serta diiktiraf.  

 
Festival dan Anugerah Kecemerlangan Penyelidikan & Inovasi 2016 lonjak Inovasi dan Visibility UTHM Cetak Emel
Hear this article

Pejabat Pengurusan Penyelidikan, Inovasi, Pengkomersilan dan Perundingan (ORICC), Universiti Tun Hussein Onn Malaysia (UTHM) sekali lagi menganjurkan Research & Innovation Festival (R&I Fest 2016) buat kali ke-10 pada 14 dan 15 November lalu bertempat di Dewan Sultan Ibrahim, kampus induk.

Penganjuran kali ini telah berjaya menarik lebih 1000 pengunjung yang terdiri daripada staf UTHM dan juga jemputan luar. Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI) Malaysia, Datuk Seri Panglima Madius Tangau telah menyempurnakan Majlis Perasmian Penutup R&I Fest 2016 dan Majlis Penyampaian Anugerah Kecemerlangan Penyelidikan dan Inovasi 2016 yang diadakan pada 15 November lalu.

Upacara perasmian telah diselitkan dengan pelancaran Sistem Maklumat Penerbitan Universiti (SMPU) Versi 3.0 dan pelancaran Sistem MyExpert Versi 2.0 iaitu satu sistem yang ditambah baik untuk menyelaras keperluan penarafan data MyRA®, MyMOHES & QS Rating serta penjanaan statistik dan laporan yang diperlukan oleh pengurusan universiti.

Bagi memeriahkan lagi festival, pihak penganjur telah menyediakan 110 hadiah cabutan bertuah kepada pelajar-pelajar sekolah manakala untuk staf pula sebanyak lima cabutan. Majlis tersebut turut menyaksikan Datuk Seri Panglima Madius menyampaikan hadiah utama berupa tiket penerbangan pergi dan balik serta penginapan ke Bandung Indonesia, tiket penerbangan ke Ho Chi Minh Vietnam, barangan elektrik serta hamper kepada penerima bertuah.

Bermula tahun 2007, R&I Fest merupakan program yang signifikan dalam meningkatkan repositori hasil penyelidikan dan inovasi universiti. Bertemakan ‘Wealth Creation Through Innovation’, program ini menyediakan peluang dan ruang kepada para penyelidik mempamerkan hasil penemuan daripada kajian yang telah dijalankan. Pada kebiasaannya, produk-produk R&I Fest yang berkualiti dan memenangi hadiah akan menjadi ‘feeder’ dan berpotensi untuk dipilih mewakili universiti dalam pameran atau pertandingan di peringkat kebangsaan dan antarabangsa.

Sepertimana penganjuran tahun sebelumnya, R&I Fest 2016 menawarkan penyertaan pertandingan kepada warga UTHM dalam dua katogeri utama iaitu Kategori Penyelidikan (Staf) dan Kategori Inovasi (Pelajar). Menariknya pada tahun ini, penyertaan R&I Fest telah diperluaskan kepada Kategori Inovasi (Pelajar Sekolah). Bilangan penyertaan dalaman yang diterima adalah sebanyak 120 bagi staf dan 54 bagi pelajar UTHM. Manakala sebanyak 18 penyertaan adalah daripada pelajar sekolah sekitar negeri Johor.

Sementara itu, Anugerah Kecemerlangan Penyelidikan dan Inovasi 2016 pula merupakan program dwi-tahunan yang memberi pengiktirafan kepada para penyelidik yang menyumbang kepada peningkatan hasil penerbitan, penyelidikan dan inovasi universiti. Penilaian data bagi Anugerah Kecemerlangan Penyelidikan dan Inovasi 2016 adalah bagi tempoh dua tahun iaitu 2014 dan 2015, manakala bagi Anugerah Kecemerlangan Penerbitan, data yang dinilai adalah sehingga pada 13 Oktober 2016.

 

Terakhir dikemaskini ( Isnin, 21 November 2016 )
 
<< Mula < Sebelum 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Selepas > Akhir >>

Keputusan 1 - 9 dari 1088
Technically Above The Rest
W3C Disability Access Decrease Font Size Increase Font Size
default purple colour blue colour green colour

Last Update

Last update:
01 Disember 2016 12:35
© Universiti Tun Hussein Onn Malaysia 2009. Hak cipta terpelihara.

Laman ini tertakluk kepada Penafian, Dasar Privasi, Dasar Keselamatan & Notis Hak cipta yang dinyatakan.

Laman web ini sesuai dilayari menggunakan Internet Explorer "Compatibilty View activated" dan Mozilla Firefox dengan paparan resolusi 1024x768.