Login | FAQs | About UTHM Portal
Laman Utama
Pro Canselor
Peta UTHM Cetak Emel
Hear this article
map uthm.gif  
Terakhir dikemaskini ( Jumaat, 29 Mac 2013 )
 
Peta Kampus - Versi Flash Cetak Emel
Hear this article

Nota :
Klik butang kanan tetikus di atas gambar untuk "Zoom In" atau "Zoom Out".

atau Klik Sini untuk gambaran lebih jelas.

Terakhir dikemaskini ( Jumaat, 26 September 2008 )
 
Peta Kampus Cetak Emel
Hear this article
Terakhir dikemaskini ( Jumaat, 29 Mac 2013 )
 
Panduan ke UTHM Cetak Emel
Hear this article

Universiti Tun Hussein Onn Malaysia (UTHM) adalah terletak di 86400 Parit Raja, Batu Pahat, Johor Darul Takzim. Kedudukan UTHM adalah terletak di antara perjalanan Batu Pahat - Air Hitam. Perjalanan yang perlu diambil untuk sampai ke UTHM sekiranya dari Bandar Batu Pahat adalah mengambil masa lebih kurang 30 minit (20 KM) dan 15 minit dari Pekan Air Hitam (15 KM). Bagi para pengguna Lebuhraya Utara - Selatan, mereka perlu memasuki ke persimpangan lebuhraya Air Hitam / Batu Pahat untuk sampai ke UTHM.

Pengangkutan


Perjalanan dari Batu Pahat - Air Hitam merupakan Jalan Persekutuan yang telah dinaik taraf dan juga merupakan laluan pengangkutan awam utama untuk sampai ke Universiti Tun Hussein Onn Malaysia (UTHM). Bagi mereka yang menggunakan pengangkutan awam seperti bas dan teksi, perkhidmatan tersebut boleh didapati di stesyen bas Batu Pahat, stesyen bas Kluang dan stesyen bas Air Hitam. Untuk mendapatkan khidmat penerbangan kapal terbang, ianya boleh mendapatkan khidmat tersebut di Lapangan Terbang Antarabangsa Senai, Johor Bahru. Manakala perkhidmatan keretapi boleh diperolehi di Stesyen Keretapi Tanah Melayu Berhad, Kluang, Johor Darul Takzim.

Penginapan


Penginapan di sekitar Universiti Tun Hussein Onn Malaysia: 

 • Di kawasan Parit Raja

  • D’Impian Inn ( 07-4532744/ 07-4541744/019-7143224 Fax: 07-4545224)
  • Harmoni Inn ( 07-4557333)
  • Golden Pearl Hotel (07-4556280)
  • Mokri's Hotel (07-4556000)
 • Di kawasan Batu Pahat

  • Hotel Katerina (No. Tel: 07-433 7111)
  • Hotel Pelican (No. Tel: 07-432 8111)
  • Landmark Hotel (No. Tel: 07-432 0001)
  • Novo Park Hotel (No. Tel: 07-432 8787)
  • Hotel Carnival (No. Tel: 07-431 5122)
  • Hotel Garden (No. Tel: 07-431 5999)
  • Crystal Inn (No. Tel: 07-431 5222)
  • Rumah Rehat Batu Pahat (No. Tel: 07-434 1181)
 •  Di Kawasan Kluang
  • Prime City Hotel (No. Tel: 07-771 1111)
  • Anika Hotel (No. Tel: 07-772 4977)
  • Nagaria Inn (No. Tel: 07-773 9999)
  • Merdeka Hotel (No. Tel: 07-772 4911)
  • Anika Inn (No. Tel: 07-773 0888)
  • Ailang Hotel (No. Tel: 07-772 3355)

Tempat Menarik di Batu Pahat


Dataran Batu Pahat

Kawasan ini dahulu lebih dikenali dengan Fountain Batu Pahat kerana terdapat sebuah air pancut pada ketika itu. Ianya telah dibangunkan dan di buka kepada orang ramai pada 17 Mei 1961. Sewaktu pengisytiharan Batu Pahat sebagai Perbandaran Batu Pahat, Fountain Batu Pahat telah diberi nafas baru dengan diberi nama sebagai Dataran Penggaram. Ini kerana ianya telah melalui proses pengubahsuaian dan dinaik taraf sebagai lapangan hiburan dan mempunyai pemandangan panorama indah serta telah dibina sebuah tugu sebagai mercu tanda Bandar Batu Pahat. Dataran ini juga dijadikan sebagai tempat pelaksanaan aktiviti sosial masyarakat bersama pemimpin setempat.

Tasik Y

Berhampiran Dataran Batu Pahat, terdapat sebuah tasik yang dahulunya merupakan bekas sebuah lombong dan dikenali ramai iaitu Tasik Y. Di kawasan tasik ini talah dijadikan sebagai taman rekreasi yang lengkap dengan prasarana taman permainan, alatan senaman, kawasan beriadah, pondok istirehat dan sebuah kawasan yang dilengkapi dengan batu refleksi bagi pengunjung menggunakannya. Di tasik ini juga terdapat gerai-gerai makanan dan minuman. Pada kebiasaannya penyediaan minuman ABC dan Yong Tau Foo merupakan menu popular dikalangan para pengunjung ke tasik ini. Di kawasan tasik ini juga menjadi pilihan para pengunjung dari kawasan berdekatan mahupun penduduk bandar Batu Pahat untuk melakukan riadah pada waktu petang saban hari. Pada setiap pagi hari Ahad, aktiviti yang biasa diadakan adalah senaman J-Robik sebagai pengisian kepada para pengunjung yang datang ke Tasik Y ini.

Pantai Minyak Beku

Walaupun Pantai Minyak Beku ini tidak sesuai untuk aktiviti mandi manda, ia amat sesuai untuk aktiviti memancing dan menikmati udara pantainya yang segar. Di sini terdapat sebuah perkampungan nelayan dan juga kuari untuk memproses batu dan pasir. Kawasan memancing paling sesuai dilawati di sini ialah Kampung Orang Asli dan Perkampungan Nelayan Cina Segenting. Perigi Batu Pahat yang terletak di Pantai Minyak Beku dipercayai merupakan tempat Daerah Batu Pahat mendapat namanya berdasarkan sejarah lalu. Jarak di antara Bandar Batu Pahat ke Pantai Minyak Beku adalah 8 km lebih kurang 20 minit perjalanan dan jalan raya menuju ke pantai tersebut agak berliku sedikit.

Pantai Punggor

Pantai ini terletak di perkampungan desa yang menarik di Punggor merupakan salah sebuah kawasan di Daerah Batu Pahat. Walaupun pantainya tidak sesuai untuk aktiviti mandi manda, Pantai Punggor menawarkan keindahan panoramanya untuk mereka yang ingin beristirehat dan cintakan kedamaian. Di persisiran pantai ini juga turut menyediakan tempat memancing.  

BP Walk

Pada waktu malam pula, Batu Pahat terkenal dengan "BP walk" iaitu sebuah kawasan sepanjang Jalan Rahmat yang penuh dengan bermacam-macam jenis gerai makanan termasuklah citarasa tempatan dan barat. BP Walk juga terkenal dengan pelbagai jenis sup yang boleh didapati di gerai-gerai tersebut. BP walk dibuka sehingga 3 atau 4 pagi setiap hari. BP Walk ini juga telah menjadi tumpuan pengunjung dari Kluang, Muar, Pontian dan Air Hitam pada waktu malam.

Air Hitam

Pekan Ayer Hitam, di sini sering menjadi tumpuan pengunjung dari negeri lain apabila di pekan kecil yang terletak berhampiran Lebuhraya Utara Selatan itu menawarkan pelbagai jenis produk seramik dan bunga plastik bermutu tinggi yang boleh dijadikan buah tangan untuk dibawa balik. Selain seramik dan pelbagai barangan perhiasan rumah serta kelengkapan hantaran pengantin, Ayer Hitam juga memiliki kawasan pelancongan berasaskan pertanian dengan adanya pusat pertanian moden terbesar di negara ini.

Parit Raja

Sebagaimana yang diketahui umum, Pekan Parit Raja memang terkenal dengan hasil kampung seperti rempeyek, pisang salai, dan beraneka kerepek. Memperolehi namanya, Parit Raja adalah bersempena lawatan kerabat di Raja Johor yang mana dikatakan ada Raja yang berhenti di kampung ini untuk mendapatkan air minuman pada masa dahulu. Mata pencarian penduduk di sini berasaskan kepada kegiatan pertanian, perniagaan dan nelayan. Di Pekan Parit Raja ini juga terdapat pelbagai gerai makanan yang menyajikan hidangan masakan tempatan, barat dan mamak. Pelbagai jenis buah-buahan juga boleh di perolehi di sini.

Pusat Membeli-Belah Terkenal


 • BP Mall
 • The Summit Parade Batu Pahat
 • Pasaraya Carrefour
 • The Store 

Hidangan Makanan TerkenalDi Batu Pahat sangat terkenal dengan nasi baryani gam, mee bandung, asam pedas, cendol dan rojak. Jika ingin mendapatkan nasi baryani, anda perlu singgah ke "Benteng". Di mana ianya merupakan suatu tempat menjamu selera yang terkenal di Batu Pahat terletak bersebelahan Sungai Batu Pahat dan berhadapan dengan Hospital Pakar Putra (Putra Specialist Hospital).Makanan yang popular di sini adalah Nasi Beriyani Gam Mat Syah yang sangat terkenal oleh penduduk setempat dan penduduk Johor.

Mee Bandung yang terkenal di sini terletak berhadapan dengan Hotel Garden Batu Pahat yang lebih di kenali sebagai "Mee Bandung Odean". Di Batu Pahat juga terkenal dengan masakan asam pedas dan gerai yang terkenal adalah terletak bersebelahan Pejabat Pos Batu Pahat di Jalan Rahmat. Minuman cendol yang terkenal di sini terletak di Jalan Omar yang terkenal dengan "Cendol Gelas" dan hidangan rojak yang sangat lazat.  
Terakhir dikemaskini ( Isnin, 18 Jun 2012 )
 
Kemudahan Kampus Cetak Emel
Hear this article


Ruang Kuliah / Dewan
UTHM menyediakan ruang dan dewan kuliah yang selesa, bilik seminar dan dewan teater yang  dilengkapi kemudahan alat bantuan mengajar dan hawa dingin.

bilik-kuliah.jpg

Pengangkutan
Perkhidmatan pengangkutan disediakan seperti bas dan van kepada pelajar yang menginap di luar kampus untuk berulang alik menghadiri kuliah setiap hari bermula jam 7.00 pagi hingga 11.00 malam.

bas.jpg

Kafetaria & Kantin
Kemudahan kafetaria dan kantin juga disediakan untuk staf dan pelajar menjamu selera.

cafe.jpg

Masjid
Sebuah Bangunan Masjid dan Kompleks Pusat Islam yang dilengkapi dengan Pejabat pentadbiran, bilik seminar Al-Farabi, bilik komputer Al-Khawarizmi, bilik sumber Harun Al-Rasyid dan lain-lain bangunan sokongan disediakan bagi  membolehkan aktiviti-aktiviti berkaitan ibadah dan kerohanian.


Bank / ATM

Cawangan Bank Muamalat telah dibuka di dalam kampus yang terletak di Pusat Khidmat Pelajar berhampiran dengan Pusat Kesihatan Universiti. Terdapat juga kemudahan Mesin Pengeluaran Wang( ATM)  seperti Bank Muamalat, Bank Simpanan Nasional-BSN, Agro Bank  yang terletak di Perhentian Bas Dataran Anggerik.


Pejabat Pos Mini
UTHM dengan kerjasama Pejabat Pos Batu Pahat telah membuka sebuah pejabat Pos Mini bagi kemudahan staf dan pelajar untuk kemudahan seperti bayaran bil-bil setempat, kiriman wang, bungkusan, surat berdaftar dan sebagainya.

pos.jpg

Sukan & Rekreasi
Diantara kemudahan sukan dan rekreasi di UTHM adalah seperti stadium lengkap dengan trek olahraga, padang bola sepak untuk kegunaan di waktu malam dan siang, padang ragbi, padang hoki, bola jaring, bola baling, bola tampar, sepak takraw, dewan badminton, bola keranjang, squash, lapang sasar memanah dan lain-lain lagi.

stadium.jpg

Perkhidmatan Kesihatan & Perubatan

Pusat Kesihatan Universiti menyediakan perkhidmatan kesihatan terutama rawatan pesakit luar dan kecemasan. Perkhidmatan ambulan turut disediakan bagi kes-kes kecemasan.

kesihatan.jpg

Makmal
Makmal-makmal yang dilengkapi dengan mesin dan peralatan terkini disediakan untuk meningkatkan kefahaman, kemahiran dan potensi pelajar UTHM dalam bidang teknologi dan kejuruteraan.

makmal.jpg

Perpustakaan
Bangunan baru perpustakaan UTHM boleh menampung sehingga 3,000 pengguna. Ia menyediakan ruang belajar yang luas dan kondusif sertai dilengkapi dengan 100 bilik karel, 40 bilik perbincangan, 2 bilik seminar, bilik penyelidikan pasca siswazah, auditorium dan juga bilik pencarian maklumat.


Kolej Kediaman
Kolej Kediaman yang dilengkapi dengan kemudahan seperti surau, kafetaria, bilik rehat, bilik tamu, bilik belajar berkumpulan, perkhidmatan fotostat, kafe siber dan lain-lain lagi.

asrama.jpg

Kiosk Perkhidmatan Pelajar & Kedai Koperasi

Antara produk dan perkhidmatan yang ditawarkan adalah alatulis, cenderamata, peralatan komputer, majalah, kafe siber,  kaunter tiket bas dan akhbar selain daripada barang keperluan harian termasuk makanan dan minuman ringan.

Perkhidmatan Kaunseling dan Kerjaya
Perkhidmatan kaunseling dan kerjaya juga diberikan kepada pelajar oleh kaunselor universiti.

ptptn.jpg

Pinjaman dan Biasiswa
Biasiswa dan tabung pinjaman PTPTN yang diuruskan oleh pihak UTHM.

Terakhir dikemaskini ( Isnin, 31 Disember 2012 )
 
W3C Disability Access Decrease Font Size Increase Font Size
default purple colour blue colour green colour

Last Update

Last update:
17 April 2014 11:35
© Universiti Tun Hussein Onn Malaysia 2009. Hak cipta terpelihara.

Laman ini tertakluk kepada Penafian, Dasar Privasi, Dasar Keselamatan & Notis Hak cipta yang dinyatakan.

Laman web ini sesuai dilayari menggunakan Internet Explorer "Compatibilty View activated" dan Mozilla Firefox dengan paparan resolusi 1024x768.