Login | FAQs | About UTHM Portal
Laman Utama
UTHM semarakkan sambutan Bulan Kemerdekaan Negara ke-60 Cetak Emel
Hear this article
Batu Pahat - Bagi menyemarakkan sambutan Bulan Kemerdekaan Negara ke-60, Universiti Tun Hussein Onn Malaysia (UTHM) turut mengadakan Majlis Sambutan Kemerdekaan peringkat universiti pada hari ini 20 Ogos 2017 bertempat di Dewan Sultan Ibrahim, kampus induk.

Majlis tersebut juga diadakan sebagai salah satu inisiatif untuk memupuk dan menyemai semangat patriotisme dan cintakan negara dalam kalangan warga universiti.

Sambutan dimulakan pada awal pagi dengan acara kayuhan basikal yang melibatkan kira-kira 50 peserta terdiri daripada Pegawai-pegawai Kanan Universiti yang diketuai oleh Naib Canselor UTHM, Profesor Dr. Wahid Razzaly. Majlis sambutan juga dimeriahkan dengan aktiviti senamrobik yang disertai oleh staf universiti yang berlangsung secara serentak di perkarangan Dewan Sultan Ibrahim.
Acara kemuncak pula menyaksikan perhimpunan beramai-ramai melibatkan staf dan kepimpinan universiti yang dimulakan dengan acara simbolik perarakan bendera Malaysia oleh staf keselamatan universiti ke dalam dewan dan acara menaikkan bendera sambil diiringi nyanyian Lagu Negaraku.

Hadir sama ke acara tersebut, Encik Abdul Rahman Hussein selaku wakil rasmi Pengarah Biro Tatanegara Johor.

Naib Canselor dalam ucapannya menyeru seluruh warga universiti untuk menghayati erti kemerdekaan sebenar dengan menzahirkan rasa cinta pada negara melalui tingkah laku dan juga sumbangan masing-masing. Beliau juga berharap warga kampus dapat mengibarkan jalur gemilang yang menjadi kebanggaan negara sepanjang berlangsungnya sambutan bulan kemerdekaan ini.

Turut diadakan simbolik penyerahan bendera Malaysia dari pihak Biro Tatanegara sebanyak 500 helai kepada Naib Canselor. Manakala Naib Canselor pula menyerahkan bendera Malaysia kepada Pendaftar dan sembilan orang Pegawai kanan yang lain sebagai simbolik Pelancaran Bulan Kemerdekaan ke 60 dan turut melekatkan bendera Malaysia pada kenderaan rasmi universiti. Majlis turut diserikan dengan deklamasi puisi kemerdekaan yang disampaikan oleh Pegawai Kebudayaan UTHM, Muhammad Shahrin Haron.

Sambutan yang bermula pada 20 Ogos hingga 16 September ini akan dipenuhi dengan aktiviti-aktiviti bertemakan kemerdekaan negara antaranya Majlis Bacaan Yasin dan Tahlil, Majlis Sembang Santai Kemerdekaan UTHM dan penyertaan Perbarisan Kemerdekaan.
 
 
Terakhir dikemaskini ( Ahad, 20 Ogos 2017 )
 
UTHM terima dana penyelidikan USD20,000 daripada Universitas Yarsi, Indonesia Cetak Emel
Hear this article
UTHM terima dana penyelidikan USD20,000 daripada Universitas Yarsi, Indonesia - tingkat kerjasama penyelidikan sains & teknologi herba
 
Pagoh - Universiti Tun Hussein Onn Malaysia (UTHM) menerima dana penyelidikan sebanyak USD20,000 daripada Universitas YARSI, Jakarta, Indonesia dalam satu majlis menandatangani memorandum perjanjian (MoA) yang diadakan pada 17 Ogos baru-baru ini yang bertempat di kampus UTHM Pagoh.
 
Sumbangan dana tersebut adalah bertujuan untuk menggalakkan dan mempromosikan penyelidikan sains dan teknologi herba, menggalakkan kolaborasi staf dan pelajar pra dan pasca-siswazah di antara dua universiti, penganjuran persidangan antarabangsa, penghasilan penerbitan bersama dan kerjasama lain yang dipersetujui oleh dua pihak.
 
Sesi menandatangani memorandum perjanjian ini diwakili oleh Naib Canselor UTHM, Profesor Dr. Wahid Razali manakala Universitas YARSI pula diwakili oleh Rektornya, Profesor Dr. Susi Endrini. MoA ini turut disaksikan oleh pendaftar UTHM Encik Abdul Halim Abdul Rahman, wakil rektor IV universiti tersebut, Dr. Vitri Tundjung Sari; Dekan Fakultas Teknik Infomatika, Dr. Ummi Azizah Rachmawati dan Ketua Pusat Penelitian Herba, Dr. Juniarti. 
 
Untuk rekod, Universitas YARSI merupakan universiti islam swasta yang terletak di Cempaka Putih, Jakarta, Indonesia. Universiti ini telah ditubuhkan oleh Yayasan Rumah Sakit Islam Indonesia (YARSI) pada 15 April 1967. Kini terdapat lima fakulti di Universitas YARSI iaitu Fakultas Kedokteran, Fakultas Teknologi Informasi, Fakultas Ekonomi, Fakultas Hukum dan Fakultas Psikologi serta sekolah Pascasarjana. Di Universitas YARSI juga terdapat Herbal Research Centre yang menjalankan penyelidikan berkaitan dengan sains, teknologi dan perubatan herba. Pada masa ini, Universitas YARSI berada di kedudukan 122 dari lebih kurang 4000 institusi pengajian tinggi negeri (awam) dan swasta seluruh Indonesia.
 
Bagi menyambut komitmen padu dari Universitas YARSI, UTHM turut mengeluarkan dana padanan (matching grant) untuk aktiviti yang berkaitan dengan MoA ini. UTHM melihat jalinan kerjasama dengan Universitas YARSI ini juga mampu merancakkan lagi aktiviti penyelidikan dan pendidikan serta perundingan di antara dua pihak. Kerjasama ini juga akan meningkatkan lagi  pembangunan dan pelaksanaan penyelidikan yang memberi tumpuan kepada pembangunan produk herba disamping pembangunan program Ijazah Sarjana (Sains dan Teknologi Herba) secara berkembar di antara dua negara.
 
 
 
Terakhir dikemaskini ( Ahad, 20 Ogos 2017 )
 
Jawatan Kosong (Pentadbiran) Sesi 2 / Tahun 2017 Cetak Emel
Hear this article

Universiti Tun Hussein Onn Malaysia (UTHM) mempelawa calon-calon Warganegara Malaysia yang berkelayakan dalam bidang-bidang yang berkaitan untuk mengisi kekosongan jawatan secara TETAP/ SEMENTARA/ KONTRAK.

Sila klik untuk maklumat lanjut 

Terakhir dikemaskini ( Ahad, 20 Ogos 2017 )
 
Penyelidik UTHM berkolaborasi hasil “Smart Recycle Bin” urus sisa pepejal dan pelihara alam sekitar Cetak Emel
Hear this article
Kumpulan Penyelidik Universiti Tun Hussein Onn Malaysia (UTHM) telah berkerjasama dengan Perbadanan Pengurusan Sisa Pepejal dan Pembersihan Awam (SWCorp) menghasilkan projek Smart Recycle Bin melalui Memorandum Persefahaman (MoU) yang telah ditandatangani oleh kedua-dua belah pihak pada Februari 2014 lalu.

Smart Recycle Bin merupakan satu sistem pengumpulan bahan kitar semula yang menempatkan sebuah tong pintar yang mampu menyukat dan mengenalpasti bahan kitar semula yang dimasukkan ke dalam tong. Selain itu, tong tersebut juga akan mengenalpasti pemilik bahan berkenaan melalui kad keahlian dan menyimpan rekod mata ganjaran terkumpul di pangkalan data secara atas talian. Smart Recycle Bin ini akan diletakkan di sekolah-sekolah yang telah melaksanakan Bank Kitar Semula yang dianjurkan oleh SWCorp bagi membantu menggalakkan budaya kitar semula dalam kalangan pelajar sekolah.

Projek hasil kolaborasi strategik bersama SWCorp ini disertai kumpulan penyelidik UTHM yang diketuai oleh Profesor Madya Dr. Aeslina Abdul Kadir dari Fakulti Kejuruteraan Awam dan Alam Sekitar (FKAAS) dan Dr. Mohd Razali Md Tomari dari Fakulti Kejuruteraan Elektrik dan Elektronik (FKEE).Turut bersama dalam kerjasama ini ialah Syarikat CENVIRO yang sedang membangunkan kaedah sistem ganjaran bersepadu tanpa wang tunai yang membolehkan masyarakat menyimpan ganjaran di dalam kad pintar dengan tujuan penebusan. Kad tersebut bertujuan mengumpul mata ganjaran yang diberikan mengikut berat sampah yang dimasukkan ke dalam tong sampah dan ia boleh di tebus di pasaraya Giant atau CMART.

Majlis pelancaran Smart Recycle Bin telah disempurnakan oleh Menteri Kesejahteraan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT), Tan Sri Noh Haji Omar bertempat di Sekolah kebangsaan Dato' Onn Jaafar Subang Jaya Selangor pada 17 Ogos lalu.

Tan Sri Noh dalam ucapannya berkata projek ini akan diperluaskan di seluruh negara secara berperingkat. Untuk permulaan, sebanyak 10 sekolah rendah dipilih menjadi perintis projek ini bermula Oktober depan dalam usaha menyebarkan maklumat mengenai pengurusan sisa pepejal dan pemeliharaan alam sekitar dalam kalangan generasi muda.

Kejayaan penyelidik-penyelidik UTHM ini telah membantu mengharumkan nama UTHM di samping sebagai salah satu usaha untuk membantu melestarikan alam sekitar dan masyarakat di luar sana melalui kepakaran yang dimiliki oleh universiti.
 
 
Terakhir dikemaskini ( Ahad, 20 Ogos 2017 )
 
Atlet UTHM Menyinar Di Karnival Sukan MASUM 2017 Cetak Emel
Hear this article
Karnival Sukan MASUM 2017 telah berlangsung pada 08 hingga 21 Julai yang lalu  adalah kejohanan tahunan anjuran Majlis Sukan Universiti Malaysia (MASUM) melibatkan semua instititusi pengajian tinggi  awam di Malaysia. Kejohanan yang berlangsung selama 2 minggu ini diadakan di sekitar Lembah Klang yang mana Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) menjadi tuan rumah pada edisi penganjuran kali ini.
 
UTHM menghantar sebanyak 12 jenis permainan iaitu bola tampar lelaki, berbasikal lelaki,  boling padang lelaki dan wanita, bola baling lelaki dan wanita, olahraga lelaki dan wanita, taekwando lelaki dan wanita, tenpin boling lelaki dan wanita, karate-do lelaki dan wanita, sepak takraw lelaki, catur wanita dan bola jaring wanita. Seramai 150 orang atlet dan pegawai membawa cabaran meraih pingat pada karnival tahun ini. 
 
Secara keseluruhan, UTHM berjaya memperolehi 2 pingat emas, 8 pingat perak, dan 8 gangsa dalam Karnival Sukan MASUM 2017 ini. Antara acara yang memberi sumbangan dalam kutipan pingat ialah tenpin boling, karate, taekwondo, olahraga, dan boling padang. Lebih istimewa lagi Pasukan Boling Padang Lelaki UTHM telah dinobatkan sebagai Johan Keseluruhan bagi acara tersebut mengalahkan juara bertahan iaitu Universiti Teknologi MARA (UiTM). 
 
Semoga pencapaian ini akan mencetus inspirasi di kalangan warga UTHM untuk terus bergiat aktif dalam bidang sukan sepanjang tempoh pengajian mereka walaupun sibuk dengan urusan pembelajaran. Penglibatan atlet UTHM di dalam Karnival Sukan MASUM ini juga merupakan sebagai tanda sokongan UTHM terhadap program-program sukan utama anjuran MASUM dan KPT. Diharapkan semoga melalui acara sukan ini dapat membentuk dan membina kemahiran insaniah pelajar agar menjadi mahasiwa yang terbaik di lapangan perkerjaan nanti. 
 
‘We Are UTHM Athlete Warrior’ 
 
 
Terakhir dikemaskini ( Isnin, 14 Ogos 2017 )
 
<< Mula < Sebelum 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Selepas > Akhir >>

Keputusan 1 - 9 dari 1192
Technically Above The Rest
W3C Disability Access Decrease Font Size Increase Font Size
default purple colour blue colour green colour
© Universiti Tun Hussein Onn Malaysia 2009. Hak cipta terpelihara.

Laman ini tertakluk kepada Penafian, Dasar Privasi, Dasar Keselamatan & Notis Hak cipta yang dinyatakan.

Laman web ini sesuai dilayari menggunakan Internet Explorer "Compatibilty View activated" dan Mozilla Firefox dengan paparan resolusi 1024x768.