Login | FAQs | About UTHM Portal
Laman Utama
Rayuan Menghuni Kolej Kediaman (Pelajar Kanan) Cetak Emel
Hear this article

NOTIS

 

RAYUAN MENGHUNI KOLEJ KEDIAMAN

(PELAJAR KANAN)

UNIVERSITI TUN HUSSEIN ONN MALAYSIA

 

 

Salam Sejahtera Dan Salam 1 Malaysia

 

Saudara/saudari,

 

Sukacitanya dimaklumkan bahawa Pusat Perumahan dan Pengangkutan Pelajar menawarkan kekosongan asrama bagi pelajar kanan yang gagal mendapat tempat dalam permohonan melalui sistem ehapp pilihan 1 dan 2. Borang permohonan boleh diperolehi di Pejabat Pusat Perumahan dan Pengangkutan Pelajar dan disemua Pejabat Pentadbiran Kolej Kediaman..

 

Maklumat tawaran adalah seperti berikut:

 

Bil

Tawaran

Kolej Kediaman

          Jumlah Ditawarkan

   Lelaki                   Perempuan

1

Lelaki dan perempuan

Kolej Kediaman Taman Universiti

120

100

2

Lelaki dan perempuan

Kolej Kediaman Perwira

102

41

3

Lelaki sahaja

Kolej Kediaman Melewar

42

-

 

SEMESTER PENGAJIAN                                  :               Semester 2 Sesi 2014/2015

 

TARIKH PERMOHONAN                                   :               23 DISEMBER 2014

 

TARIKH TUTUP PERMOHONAN                    :               29 DISEMBER 2014

 

SARINGAN PERMOHONAN                             :               30 DISEMBER 2014  - 5 JANUARI 2015

 

PAPARAN KEPUTUSAN                                   :               6 JANUARI 2015

 

TANDATANGAN AKU JANJI                            :               6  - 12 JANUARI 2015

 

                                                                                                                                                               

Borang yang telah siap diisi perlu di hantar ke Pejabat Pusat Perumahan dan Pengangkutan Pelajar selewat-lewatnya pada 29 DISEMBER 2014 jam 1.00 PETANG. Permohonan yang lewat TIDAK akan diproses.

 

Sebarang pertanyaan berhubung perkara ini saudara/saudari boleh berhubung terus dengan pihak Kolej Kediaman yang berkenaan atau hadir ke Pusat Perumahan dan Pengangkutan Pelajar UTHM.

 

Sekian, terima kasih.

 

‘DENGAN HIKMAH KITA MENEROKA'

 

 

Pusat Perumahan dan Pengangkutan Pelajar

Universiti Tun Hussein Onn Malaysia

22 Disember 2014

 
Staf dan Pelajar UTHM wakili Malaysia ke 17th ASEAN University Games, Palembang Cetak Emel
Hear this article


Seramai tiga orang staf dan tiga orang pelajar Universiti Tun Hussein Onn Malaysia   (UTHM) telah terpilih mewakili negara ke Kejohanan Sukan Universiti Asean ke 17 yang berlangsung di Palembang Indonesia bermula 10 hingga 23 Disember 2014. 

Kejohanan dwi tahunan ini menghimpunkan atlit - atlit terbaik dari universiti-universiti Asean. Kontinjen Malaysia menghantar  kekuatan seramai 322 atlit dan 77 pegawai menerusi 20 acara yang dipertandingkan. 

UTHM turut terpilih menerusi penyertaan Encik Ahmad Faizal Abu Bakar dan Encik Mohd Azrin Malek sebagai Jurulatih Pasukan Pencak Silat Malaysia manakala Encik Azli Puddin pula selaku Pengurus Pasukan Pencak Silat Malaysia. Sebagai Pusat Sukan Tumpuan (PST) Pencak Silat, UTHM berjaya melahirkan atlit di peringkat antarabangsa menerusi penyertaan saudara Muhammad Shaiful Zakaria dan saudara Mohamad Akmal Saidin yang akan beraksi dalam Sukan Pencak Silat bagi kategori Silat Seni. Manakala saudari Nurul Hamira Yusma akan beraksi dalam acara Futsal Wanita. 

Dengan status 'juara bertahan' Kontingen Malaysia mensasarkan untuk memperoleh 40 pingat emas dalam edisi kali ini. Semoga penyertaan staf dan pelajar UTHM dalam '17th Asean University Games' 2014 ini akan menyemarakkan lagi semangat serta mencetus inspirasi dalam kalangan atlit UTHM yang lain sekaligus merealisasikan harapan Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) untuk melahirkan 'The Thinking Athlete'  
 
UTHM monopoli anugerah di MyInovasi 2014 Cetak Emel
Hear this article

Empat kumpulan pelajar, Fakulti Kejuruteraan Mekanikal dan Pembuatan (FKMP), Universiti Tun Hussein Onn Malaysia (UTHM) berjaya memonopoli anugerah-anugerah yang ditawarkan dalam Pertandingan Peringkat Akhir Kemuncak Nasional MyInovasi 2014 yang diadakan pada 16 Disember lalu bertempat di Dewan Seri Melati, Putrajaya.
   
Daripada seramai 1,250 penyertaan, UTHM menjadi universiti kedua teramai terpilih untuk menjadi salah satu daripada 50 Pemenang Peringkat Zon yang layak ke Kemuncak Nasional. 
 
Empat kumpulan pelajar telah terpilih melalui projek Self-lifted Stand For Motorcycle Safety (SMARTS), Mesin Penanggal Sisik Ikan, Mesin Pemisah Kulit Nipis Kelapa dan Penggunaan Abu Kelapa Sawit sebagai Pigmen Warna Cat yang diselia oleh Dr. Mohd Fahrul Hassan, Dr. Kamarudin Ambak, Dr. Nik Hisyamudin Muhd Nor dan Dr. Sia Chee Kiong. Setiap kumpulan telah membawa pulang wang sebanyak RM5,000 pada pertandingan peringkat Zon pada bulan Oktober yang lalu. 
 
Dalam pertandingan Kemuncak Nasional MyInovasi2014, projek SMARTS yang telah diselia bersama oleh Dr. Kamarudin Ambak dari Smart Driving Research Center (SDRC), Fakulti Kejuruteraan Awam dan Alam Sekitar (FKAAS) dan Dr. Mohd Fahrul Hassan dari Engineering Design Research Group (EDRG) FKMP telah berjaya memenangi anugerah Juara Keseluruhan dengan membawa pulang wang tunai sebanyak RM50,000. 
 
UTHM juga berjaya memperolehi satu anugerah Bantuan Paten sebanyak RM10,000 melalui projek Mesin Penanggal Sisik Ikan, dan dua anugerah saguhati sebanyak RM1,500 setiap kumpulan melalui projek Mesin Penanggal Sisik Ikan dan Mesin Pemisah Kulit Nipis Kelapa yang menjadikan jumlah keseluruhan wang tunai yang dimenangi UTHM dalam MyInovasi2014 ialah sebanyak RM83,000.
 
Menurut Ketua Kumpulan Penyelidikan EDRG, Dr. Nik Hisyamudin Muhd Nor, projek-projek ini telah bermula dengan program Innovators yang dibiayai sebahagiannya di bawah Dana Kebolehpasaran Graduan Kementerian Pelajaran Malaysia (KPM), yang mana setiap projek yang dijalankan oleh pelajar haruslah bekerjasama dengan atau melibatkan pihak industri. Ini secara tidak langsung akan meningkatkan daya inovasi pelajar melalui penyelesaian masalah sebenar industri sekaligus membantu usaha kerajaan untuk membudayakan inovasi dalam kalangan masyarakat.
 
Projek inovasi ini dibantu dengan kerjasama erat oleh Pejabat Pengurusan Penyelidikan, Inovasi, Perundingan dan Pengkomersialan (ORICC) UTHM dan Dekan ORICC, Profesor Ayob Haji Johari telah sama-sama hadir mewakili UTHM dalam sesi penyampaian hadiah. Pihak ORICC telah menyatakan rasa bangga terhadap pencapaian ini dan berterima kasih kepada semua yang terlibat dalam menaikkan nama UTHM dalam bidang inovasi terutamanya pelajar dan penyelia terlibat serta Fakulti Kejuruteraan Mekanikal dan Pembuatan dan Fakulti Kejuruteraan Awam dan Alam Sekitar yang sentiasa proaktif dalam projek inovasi di UTHM. Ekosistem yang wujud di antara penyelidik, pelajar dan masyarakat harus sentiasa disemai dan dikembangkan agar usaha kerajaan dalam melahirkan masyarakat yang mampu mencipta teknologi menjelang tahun 2020 tercapai.
 
Naib Canselor UTHM, Profesor Dato’ Dr. Mohd Noh Dalimin ketika ditemui selepas majlis menyatakan rasa gembiranya dengan pencapaian tersebut dan ianya adalah selari dengan penilaian QS Rating yang memberikan pencapaian lima bintang dalam kategori Inovasi kepada UTHM. Ini membuktikan bahawa pengiktirafan tersebut benar-benar bertepatan dan bersesuaian dengan usaha UTHM dalam meningkat dan membudayakan inovasi dalam segenap aspek kehidupan masyarakat.

Terakhir dikemaskini ( Sabtu, 20 Disember 2014 )
 
Penyelidik UTHM bawa pulang 7 pingat di Biotechnology Asia 2014 Cetak Emel
Hear this article


Hasil penyelidikan dan Inovasi Universiti Tun Hussein Onn Malaysia (UTHM) telah berjaya menerima pengiktirafan di peringkat nasional apabila berjaya memperolehi satu pingat emas, satu pingat perak dan lima pingat gangsa dalam Pertandingan yang diadakan sempena Biotechnology Asia 2014 yang berlangsung pada 19 hingga 21 November  lalu di Kuala Lumpur Convention Centre (KLCC). 

Penyertaan UTHM kali kedua dalam pameran ini menyaksikan Profesor Madya Dr. Norzila Othman dari Fakulti Kejuruteraan Awam dan Alam Sekitar meraih pingat emas melalui produk ’Metal Removal and Antimicrobial Properties of Modified Watermelon Rind’.

Pameran yang berlangsung selama tiga hari ini telah disempurnakan oleh Dato' Eisah A. Rahman, Pengarah Kanan Perkhidmatan Farmasi selaku wakil rasmi Timbalan Menteri Kesihatan Malaysia. Pameran ini juga mendapat penyertaan lebih 100 produk hasil penyelidikan dan inovasi yang melibatkan peserta-peserta daripada institusi pengajian tinggi, syarikat korporat, agensi-agensi kerajaan serta penyertaan dari Batam Indonesia Free Zone Authority (BIFZA).

Pertandingan ini telah diadili oleh panel-panel hakim daripada pihak industri dan pelbagai agensi yang telah membuat penilaian berdasarkan beberapa aspek iaitu keaslian idea, pembaharuan dan inovasi yang dilakukan, sumbangan kepada masyarakat serta potensi untuk dikomersilkan.

Biotechnology Asia 2014 yang sebelum ini dikenali sebagai BioMalaysia ini telah menjadi medium bagi membantu para penyelidik untuk mewujudkan kerjasama dan hubungan dengan pihak industri bagi membantu mengkomersilkan hasil penyelidikan dan inovasi yang dihasilkan.

 
Program Sarjana Muda Pengurusan Teknologi (Pembinaan) dapat Akreditasi Penuh 5 tahun oleh CIOB, Unit Cetak Emel
Hear this article


Program Sarjana Muda Pengurusan Teknologi (Pembinaan) di bawah Jabatan Pengurusan Pembinaan (JPP), Fakulti Pengurusan Teknologi & Perniagaan (FPTP), Universiti Tun Hussein Onn Malaysia (UTHM) telah mendapat akreditasi penuh tanpa syarat selama lima tahun oleh Chartered Institute of Building (CIOB), United Kingdom.

Program ini telah diakreditasi oleh panel akreditasi CIOB  iaitu Mr. Michael Daws (CIOB, United Kingdom), dan tiga orang wakil CIOB Malaysia; Mr. Ong Bok Siong FCIOB (Presiden CIOB), Mr. Kong Weng Keong MCIOB (Pengerusi Novus), dan Ms. Audrey Chen (Setiausaha CIOB) pada 1 Disember lalu.

Akreditasi CIOB ini dilaksanakan bertujuan untuk menilai kekuatan program Sarjana Muda Pengurusan Teknologi (Pembinaan) untuk mendapat pengiktirafan di peringkat antarabangsa.

Terdapat empat aspek penting yang dinilai melalui akreditasi CIOB ini iaitu aspek pertama melibatkan penilaian sistem pengurusan program yang meliputi struktur dan kurikulum program, kaedah penilaian, pemarkahan, dan juga penambahbaikan program berserta jaminan kualiti.
 
Aspek kedua adalah penilaian terhadap staf akademik,dan staf sokongan termasuk penolong jurutera yang membantu dalam perlaksanaan program ini. Perkembangan kerjaya dan penyelidikan yang dilakukan oleh kumpulan ini amat dititikberatkan dan dinilai dengan sewajarnya oleh panel akreditasi CIOB. 

Manakala aspek ketiga pula merupakan penilaian terhadap tahap pembelajaran pelajar bagi program ini. Selain itu pengalaman pelajar, kemudahan dan sokongan berbentuk kewangan dan bukan kewangan yang diperolehi mereka sepanjang tempoh pengajian turut dinilai. Sementara itu, panel Akreditasi CIOB turut membuat semakan terhadap tugasan-tugasan yang telah dan sedang dilakukan oleh para pelajar program ini. 

Kemudahan dan fasiliti di FPTP khususnya, serta UTHM amnya merupakan aspek keempat yang dinilai oleh kumpulan panel akreditasi tersebut. Antara fasiliti yang dilawati dan dinilai oleh Panel CIOB ialah bilik dan dewan kuliah, makmal komputer, makmal amali, serta perpustakaan universiti.

Pengiktirafan akreditasi kepada program Sarjana Muda Pengurusan Teknologi (Pembinaan) ini menjadi satu pengiktirafan antarabangsa, khususnya berkaitan dengan kekuatan dan kualiti struktur kurikulum program serta staf dibawah JPP. 
Pengikitirafan ini  membuktikan bahawa program ini mampu bersaing di peringkat antarabangsa sekali gus dapat memenuhi hasrat UTHM untuk mendapat pengiktirafan antarabangsa sebagai institusi akademik yang berkualiti dan ‘sihat’ dalam bidang akademik.
 
<< Mula < Sebelum 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Selepas > Akhir >>

Keputusan 1 - 9 dari 862
W3C Disability Access Decrease Font Size Increase Font Size
default purple colour blue colour green colour

Last Update

Last update:
21 December 2014 15:20
© Universiti Tun Hussein Onn Malaysia 2009. Hak cipta terpelihara.

Laman ini tertakluk kepada Penafian, Dasar Privasi, Dasar Keselamatan & Notis Hak cipta yang dinyatakan.

Laman web ini sesuai dilayari menggunakan Internet Explorer "Compatibilty View activated" dan Mozilla Firefox dengan paparan resolusi 1024x768.