Login | FAQs | About UTHM Portal
Laman Utama
Dr. Mahadi sahut cabaran UTHM – terima lantikan tugas dari dua institusi pendidikan luar negara Cetak Emel
Hear this article

Dr. Muhammad Mahadi Abdul Jamil dari Jabatan Kejuruteraan Elektronik, Fakulti Kejuruteran Elektrik dan Elektronik (FKEE) berjaya mendapat pengiktirafan dan kepercayaan dari dua buah universiti luar negara iaitu University of Bradford (UoB), United Kingdom (UK) dan Abu Bakar Tafawa Balewa University (ABTBU), Nigeria apabila beliau dilantik sebagai Honorary Visiting Researcher (HVR) dan Visiting Professor  (VP). 

Pelantikan Dr. Muhammad Mahadi sebagai HVR di UoB adalah untuk tempoh selama dua tahun berkuatkuasa mulai 1 Januari 2015 hingga 31 Disember 2016 dan dibawah tanggungjawab School of Engineering and Informatics, UoB, UK. Manakala untuk pelantikan sebagai VP di ABTBU adalah untuk tempoh satu tahun bermula tahun 2015. Pelantikan sebagai VP ini adalah dibawah tanggungjawab Faculty of Engineering and Engineering Technology, ABTBU.

Menurut Dr. Muhammad Mahadi, pelantikan-pelantikan yang diterima oleh beliau ini adalah merupakan hasil kerja keras yang berstrategi dan menyeluruh kepimpinan-kepimpinan UTHM khususnya Naib Canselor, Profesor Dato’ Dr. Mohd Noh Dalimin dan Timbalan-Timbalan Naib Canselor di dalam memastikan kecemerlangan dan visibiliti UTHM sentiasa bergerak di dalam ruang pandangan mata umum di peringkat negara dan juga di peringkat antarabangsa. Beliau secara peribadi berpandangan bahawa UTHM memiliki sesuatu nilai tambah yang terbaik berbanding dengan institusi pengajian tinggi yang ada di dalam Malaysia. Justeru, beliau berusaha melonjakkan diri untuk memanipulasi dan bekerja dengan kelebihan yang UTHM miliki ini.

        Sebagai pemegang Ijazah Doktor Falsafah dalam bidang kepakaran khusus kejuruteraan elektronik perubatan dan kini sedang berusaha untuk memperkayakan bidang fokus penyelidikannya iaitu Cell Engineering, Telemedicine, Implant Design and Technology, Home Nursing dan Biocompatibility Study, beliau berpendapat adalah menjadi satu cabaran yang besar bagi beliau untuk menunaikan kepercayaan yang diberikan oleh kedua-dua buah universiti luar negara ini. Apatah lagi dengan keperluan dan kehendak UoB yang usianya bakal mencecah 50 usia penubuhan; sudah tentu piawaian, prosedur dan penanda arasnya adalah lebih tersusun dan tinggi harapannya. 

Manakala bagi ABTBU pula, beliau turut menjangkakan akan menemui kesukaran di peringkat awal urusannya kerana beliau sehingga kini belum pernah berurusan secara langsung dengan mana-mana pengurusan Institusi-Institusi Pengajian Tinggi di Benua Afrika.

Namun begitu, beliau menyatakan bahawa dengan keazaman yang ada dan di atas nama baik UTHM, semua kemungkinan yang bakal dilalui akan beliau selesaikan dengan baik sesuai dengan moto Universiti;  “Dengan Hikmah Kita Meneroka”. Menurut beliau lagi, bahawa dengan pemilikan aset berupa pengalaman lalu hasil daripada pelantikan-pelantikan yang diterima beliau sebelum ini seperti pelantikan sebagai Ketua Jabatan, Jabatan Kejuruteraan Elektronik, FKEE, pelantikan sebagai Profesor Pelawat Kolej Kemahiran Tinggi Mara Ledang, pelantikan sebagai Ahli Jawatankuasa Penasihat Teknikal, Jabatan Tenaga Manusia, pelantikan sebagai Programme Assessors  Universiti Kuala Lumpur dan pelantikan sebagai Ahli Panel Penilai Program Agensi Kelayakan Malaysia, beliau dengan yakin menjangkakan tanggungjawab-tanggungjawab ini mampu beliau tunaikan.

Di akhir temubual, beliau juga menyatakan bahawa untuk melunaskan kepercayaan-kepercayaan yang diberikan oleh UoB dan ATBTU ini, beliau sebenarnya amat memerlukan sokongan, bantuan idea, pandangan dan penasihatan daripada semua staf-staf akademik yang lain bukan sahaja dari dalam Fakulti Kejuruteraan Elektrik dan Elektronik malahan juga daripada Fakulti-Fakulti lain. 

UTHM mengucapkan syabas dan tahniah kepada Dr. Muhammad Mahadi Abdul Jamil atas pelantikan yang diterima dan berharap beliau dapat menggalas tanggung jawab yang diterima dengan jayanya.
 
UTHM bawa pulang 6 pingat dalam MRC-IIE 2014 Cetak Emel
Hear this article
Universiti Tun Hussein Onn Malaysia (UTHM) berjaya membawa pulang dua pingat emas, dua pingat perak dan dua pingat gangsa dalam 9th Malaysian Road Conference, Invention & Innovation Exhibition(MRC-IIE 2014) yang berlangsung pada 10 hingga 12 November lalu di Pusat Konvensyen Sunway Pyramid (SPCC). 

Kesemua pingat tersebut telah diraih oleh tenaga pengajar dari Fakulti Kejuruteraan Awam dan Alam Sekitar (FKAAS). Dr. Mohd Ezree Abdullah membawa pulang satu pingat emas dan satu pingat perak, Dr. Nor Azizi Yusoff pula membawa pulang satu pingat emas, Dr. Saiful Azhar Ahmad Tajudin membawa pulang satu pingat Perak, manakala Dr. Aziman Madun dan Dr. Kamarudin Ambak masing-masing membawa pulang satu pingat Gangsa.

MRC-IIE 2014 ini merupakan program yang dianjurkan dengan kerjasama KKR Malaysia, JKR Malaysia, LLM, Construction Development Board (CIDB) REAM dan dibantu oleh Chartered Institution of Highways & Transportation (Malaysia Branch) serta Intelligent Transport System Association of Malaysia (ITS Malaysia). Tujuan utama penganjuran program adalah bagi menggalakkan pembangunan dan penyelidikan baharu dalam kalangan ahli akademik, jurutera, institut penyelidikan, pelajar-pelajar universiti serta badan kerajaan. Pameran ini juga turut diiktiraf oleh Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) dan disenaraikan dalam salah satu kriteria Malaysian Research Assessment Instrument (MyRA).

Majlis perasmian pembukaan MRC 2014 telah disempurnakan oleh Menteri Kerja Raya YB Dato' Sri Fadillah Haji Yusof yang turut mengambil kesempatan meluangkan masa melawat ke semua tapak pameran manakala majlis perasmian penutup pula disempurnakan oleh Timbalan Menteri Kerja Raya, Y.B. Datuk Rosnah Abd. Rashid Shirlin.

MRC-IIE 2014 telah menyaksikan pelbagai penyertaan daripada IPTA, IPTS dan agensi-agensi Kerajaan. Selain itu, pameran yang diadakan ini turut membuka peluang yang cukup luas dalam membantu penyelidik UTHM bagi mengkomersilkan produk-produk yang telah dihasilkan. Terdapat beberapa pihak seperti Jabatan Kerja Raya (JKR), Lembaga Lebuhraya Malaysia (LLM) dan lain-lain lagi yang telah menyatakan persetujuan untuk mengadakan perbincangan lebih lanjut bagi jalinan kerjasama yang lebih erat dengan beberapa orang penyelidik.

Jutaan terima kasih diucapkan kepada semua peserta yang telah terlibat serta pihak fakulti/pusat yang telah membantu memberikan kerjasama yang cukup baik serta ucapan syabas dan tahniah kepada semua peserta yang telah berjaya memperolehi pingat dalam pertandingan ini.
 
UTHM-UNPAR tarik Penyertaan Dunia - anjur persidangan “Soft Soils Engineering and Ground Improvement Cetak Emel
Hear this article

Pusat Penyelidikan Tanah Lembut (RECESS) dan Fakulti Kejuruteraan Awam serta Alam Sekitar (FKAAS), Universiti Tun Hussein Onn Malaysia (UTHM) bersama dengan Universiti Katolik Parahyangan (UNPAR) menganjurkan persidangan antarabangsa “Soft Soils Engineering and Ground Improvement 2014” pada 20 hingga 23 Oktober lalu bertempat di Mercure Hotel, Bandung, Indonesia. 

Persidangan yang berlangsung selama empat hari ini diisi dengan beberapa slot iaitu kursus pendek, perbentangan kertas kerja dan lawatan ke tapak-tapak projek di sekitar Bandung dan Jakarta.

Kursus pendek selama satu hari yang diwakili oleh pakar-pakar dalam bidang geoteknik seperti Profesor Paulus P. Rahardjo dari Parahyangan Catholic University, Indonesia, Dr. Hirochikan Hayashi dari Research Engineer, Ditto, Japan, Michael Dobie dari Ceng FICE, Australia serta ramai lagi dilaksanakan bertujuan untuk berkongsi idea, pandangan dan pendapat dalam bidang berkaitan.

Kursus yang diwakili oleh Keller Foundation ini juga membentangkan permasalahan geoteknik dari sudut industri bagi membuka minda dan pandangan peserta terhadap penyelidikan yang sedang dijalankan serta untuk tujuan pengkomersilan hasil kajian mereka.

Persidangan ini telah disempurnakan oleh Prof. Dr. Robertus Wahyudi Triweko dari UNPAR.  Turut hadir Timbalan Naib Canselor (Hal Ehwal Pelajar dan Alumni) Profesor Ir. Dr. Amir Hashim Mohd Kassim dari UTHM selaku wakil rasmi Naib Canselor UTHM, Profesor Dato' Dr. Mohd Noh Dalimin. 
 
Sementara itu satu majlis menandatangani Memorandum Persefahaman (MoU) antara UTHM dan UNPAR telah diadakan bagi melebarkan lagi jalinan kerjasama antara kedua-dua institusi ini terutama dalam bidang penyelidikan dan program mobiliti staf serta pelajar. 
 
Turut serta dalam persidangan ini, Dekan Fakulti Kejuruteraan Awam dan Alam Sekitar, Profesor Madya Dr. Abd Halid Abdullah, Timbalan Dekan (Penyelidikan & Pembangunan) Profesor Madya Dr. Adnan Zainorabidin, Ketua Jabatan Kejuruteraan Infrastruktur dan Geomatik, Dr. Aziman Madun,  staf-staf FKAAS, staf-staf RECESS, pelajar pasca siswazah dan pelajar ijazah pertama dari FKAAS serta RECESS.

Persidangan  anjuran bersama UNPAR dan UTHM ini telah mendapat sambutan hebat daripada ramai penyelidik dari beberapa negara seperti Jepun, Australia, Hong Kong, Thailand, Singapore, Indonesia dan Malaysia. Sebanyak 71 kertas kerja telah diterima dan sebanyak 67 kertas kerja telah dibentangkan dalam persidangan dan empat kertas kerja dibentangkan melalui poster. 

Persidangan ini telah mendapat penyertaan sebanyak 15 kertas kerja daripada pelajar pasca-siswazah UTHM dalam bidang geoteknik. Dua kertas kerja telah dibentangkan sebagai ‘keynote paper’ yang disampaikan oleh Profesor Dr. Dato’ Ismail Haji Bakar dan Profesor Dr. Devapriya Chitral Wijeyesekera. 

RECESS, UTHM turut diberi ruang pameran untuk membentangkan kajian yang sedang dijalankan dan hasil kajian yang telah dicapai. Di samping itu, peluang keemasan ini juga diambil untuk memperkenalkan RECESS, FKAAS dan UTHM pada para peserta dan masyarakat satempat.

Selain itu, satu sesi perkongsian ilmu turut berlangsung melibatkan pakar-pakar geoteknik seperti Profesor Buddhima Indraratna dari University of Wollongon, Australia, ProfeIkuo Towhatta dari Tokyo University, Japan, Profesor Leung Chun Fai dari NUS, Singapore, Profesor Jian Hua Yin dari Hong Kong Polytechnic University, Hong Kong, Dr. Noppadol Phien-Wej dari Asian Institute of Technology, Bangkok, Thailand dan Profesor Masyhur Irsyam dari Bandung Institute Technology, Bandung, Indonesia.
 
Persidangan ini diteruskan dengan lawatan ke tapak-tapak projek di Bandung dan Jakarta iaitu Projek Gedebuk Dam dan Pamanukan-Ceberon Toll Road. Bagi terus membawa nama universiti ke mata dunia, UTHM turut mengadakan rundingan kerjasama bersama Institut Teknologi Bandung (ITB) dan Universiti Indonesia di Jakarta. RECESS dan FKAAS bertekad untuk meneruskan persidangan ini pada tahun akan datang dengan penglibatan pelbagai universiti dari seluruh dunia terutama dari rantau Asia.
 
27 Negara sertai Seminar WoCTVET Cetak Emel
Hear this article

Fakulti Pendidikan Teknikal dan Vokasional (FPTV) melalui Pusat Pendidikan Teknik dan Vokasional Termaju (ACTiVE), Universiti Tun Hussein Onn Malaysia (UTHM) telah menganjurkan 4th World Congress on Technical Vocational Education and Training (WoCTVET 2014) pada 5 hingga 6 November lalu bertempat di Hotel Equotorial, Melaka.

Seminar ini telah berjaya menarik penyertaan 27 buah negara dengan penyertaan seramai 300 peserta dari Jerman, USA, Itali, Australia, Korea Selatan, Hong Kong, Nigeria, Indonesia, Filipina, China, Bangladesh, Bhutan, Fiji, India, Maldives, Mongolia, Myamar, Nepal, Pakistan, Papue New Guinea dan beberapa buah negara lain. 

Penganjuran seminar ini turut mendapat kerjasama daripada rakan-rakan dari dalam dan luar negara yang terdiri daripada Akademi Kepimpinan Pengajian Tinggi (AKEPT), Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM), Jabatan Pengajian Politeknik, KPM serta Colombo Plan Staff College (CPSC), Universitas Pendidikan Indonesia (UPI), UNESCO-UNEVOC, SEAMEO-VOCTECH, dan Regional Association for Vocational Teacher Education (RAVTE).
 
Seminar yang bertemakan TVET Capacity Development: Career & Life Skills for 21st Century ini telah disempurnakan oleh Ketua Menteri Melaka, YAB Datuk Seri Ir. Haji Idris Harun. Hadir sama, Exco Pelajaran, Pengajian Tinggi, Sains & Teknologi, Teknologi dan Inovasi, YB Datuk Wira Haji Yunos Husin; Timbalan Exco Pelancongan, Pembangunan Pantai, Sungai dan Pulau Melaka, YB Datuk Haji Ghazale Muhamad; Ketua Pengarah Jabatan Pengajian Politeknik, Kementerian Pendidikan Malaysia, Datuk Haji Mohlis Jaafar yang juga merupakan ahli lembaga pengarah UTHM dan Naib Canselor UTHM, Profesor Dato’ Dr. Mohd Noh Dalimin.

Seminar selama dua hari yang memfokuskan kepada enam sub tema utama iaitu Management & Leadership, Curriculum & Instruction, Information and Communication Technology (ICT), Assessment & Evaluation, Innovation & Educational Technology dan  Job and Career Development bukan sahaja menjadi landasan perbincangan secara  ilmiah dalam kalangan ahli sarjana, penyelidik, para pendidik TVET, pembuat dasar, pengamal-pengamal dalam bidang TVET dan para pelajar dari seluruh dunia tetapi juga memberi peluang kepada FPTV melebarkan jalinan kerjasama di peringkat antarabangsa. Sekaligus ia mengukuhkan lagi peranan FPTV sebagai peneraju bidang TVET di Malaysia. 

Majlis penutupan WoCTVET ini pula telah disempurnakan oleh Timbalan Naib Canselor (Akademik & Antarabangsa), Prof Dr. Hashim Bin Saim. 

 
Permohonan Jawatan Felo Kolej Kediaman Cetak Emel
Hear this article

 

IKLAN PERMOHONAN JAWATAN FELO KOLEJ KEDIAMAN

UNIVERSITI TUN HUSSEIN ONN MALAYSIA

 

Kepada staf UTHM yang berkelayakan dan berminat untuk menyumbang bakti dalam hal-hal berkaitan dengan kebajikan serta pembangunan sahsiah pelajar adalah dipelawa untuk memohon jawatan Felo Kolej Kediaman.

Syarat-Syarat Kelayakan Felo Kolej Kediaman :

·         Terbuka kepada warga UTHM sahaja

·         Sekurang-kurangnya mempunyai Ijazah Sarjana Muda (daripada mana-mana IPTA/IPTS & mana-mana jurusan/program pengajian)

·         Mesti tidak di dalam tempoh cuti belajar atau sedang dalam tempoh pengajian

·         Mesti mempunyai minat yang tinggi dalam membentuk sahsiah pelajar dan berkaitan perkembangan pelajar

·         Sedia berkhidmat dalam setiap masa

·         Felo Kolej Kediaman juga boleh terdiri daripada :

Ø  Kakitangan akademik UTHM

Ø  Atau bukan akademik UTHM (Gred 41 dan ke atas atau Gred 41 ke bawah tetapi mempunyai Ijazah Sarjana Muda)

Faedah-Faedah Yang Diperolehi :

·         Rumah kediaman bersama kemudahan asas meliputi perabot,elektrik dan air

·         Elaun Pentadbiran (RM 300.00/sebulan) - Hanya untuk Felo Pelajar Tanpa Asrama sahaja

·         Elaun telefon (RM 80.00/sebulan)

·         Bantuan Pembelian telefon bimbit (setiap 2 tahun/kadar bantuan mengikut gred jawatan hakiki)

Tarikh Tutup Permohonan :        15 DISEMBER 2014 (ISNIN)

Borang Permohonan :

·         Sila dapatkan borang permohonan seperti dilampiran

                                                   SaveMuat Turun Borang

·         Sila datang terus ke Pejabat Pusat Perumahan dan Pengangkutan Pelajar (P2P), UTHM

 

Sekian. Terima kasih.             

 

Pusat Perumahan dan Pengangkutan Pelajar (P2P)

Universiti Tun Hussein Onn Malaysia

86400 Parit Raja, Batu Pahat

Johor Darul Ta'zim

Tel  : 07-453 7571

Terakhir dikemaskini ( Rabu, 19 November 2014 )
 
<< Mula < Sebelum 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Selepas > Akhir >>

Keputusan 1 - 9 dari 847
W3C Disability Access Decrease Font Size Increase Font Size
default purple colour blue colour green colour

Last Update


Warning: fread() [function.fread]: Length parameter must be greater than 0 in /opt/lampp/htdocs/v2/modules/mod_lastupdate.php on line 74
Last update:
(The service is
unavailable now.
Please contact site
administrator.)
© Universiti Tun Hussein Onn Malaysia 2009. Hak cipta terpelihara.

Laman ini tertakluk kepada Penafian, Dasar Privasi, Dasar Keselamatan & Notis Hak cipta yang dinyatakan.

Laman web ini sesuai dilayari menggunakan Internet Explorer "Compatibilty View activated" dan Mozilla Firefox dengan paparan resolusi 1024x768.