Login | FAQs | About UTHM Portal
Laman Utama
Fakta & Angka Cetak Emel
Hear this article

Fakta Dan Angka

  

Terakhir dikemaskini ( Selasa, 26 Julai 2016 )
 
Pelajar FPTV sertai ASEAN Vocational and Engineering Camp IoT for Smart University 2016 Cetak Emel
Hear this article
Pelajar dari Fakulti Pendidikan Teknikal dan Vokasional (FPTV), Universiti Tun Hussein Onn Malaysia (UTHM) Muhammad Faiz Ghazali dan Muhammad Ammar Noor Azman menyambut Hari Raya Aidilfitri 2016 di Thailand apabila menyertai Program ASEAN Vocational and Engineering Camp IoT for Smart University (AVEC 2016).

Kedua-dua pelajar Ijazah Sarjana Muda Pendidikan Vokasional Multimedia Kreatif menyertai program anjuran Rajamanggala University of Technology Lanna (RMUTL) ini yang berlangsung selama tujuh hari bermula 3 hingga 10 Julai lalu di Chiang Mai, Thailand.

Program ini memberi tumpuan dalam meningkatkan penggunaan konsep Teknologi Maklumat dan komunikasi (ICT). Kem ini memfokuskan kepada reka bentuk kejuruteraan intensif, memupuk kreativiti dan pembangunan kejuruteraan melalui penumpuan kepada projek-projek reka bentuk teknologi. Inisiatif program ini bertujuan untuk mengeratkan hubungan antara negara-negara ASEAN dengan matlamat untuk meningkatkan daya saing global di rantau ini dan juga mengintegrasikan komuniti ASEAN yang berbeza ke dalam satu kepelbagaian sosial serantau ASEAN.  

Kem yang diketuai Dr. Nopadon Maneetien ini melibatkan beberapa aktiviti berkenaan ICT yang dijalankan untuk meningkatkan kemahiran berfikir secara kreatif dalam kalangan pelajar kejuruteraan. Antaranya ialah ceramah, aktiviti ice breaking,  aktiviti berpasukan  dalam  membangunkan bahasa pengaturcaraan untuk menggerakkan butang hardware, menerokai  embedded system dan juga microcontroller training,  mempelajari penggunaan STM32 dengan WiFi adapter, membina prototaip bagi bahasa pengaturcaraan, perkongsian idea dan pengalaman setiap aktiviti yang telah dilakukan dan sesi dialog di antara setiap peserta.

Program ini juga menjadi medium sebagai pertukaran maklumat, idea dan pemikiran mengenai reka bentuk dan kejuruteraan inovatif. Matlamatnya adalah untuk melahirkan para pemimpin yang terdiri daripada para pelajar muda bagi memastikan mereka dapat memperjuangkan pendirian dan menggalas tanggungjawab untuk segala cabaran bagi mewakili komuniti ASEAN. Selain itu, matlamat program ini adalah untuk mengekalkan hubungan yang kuat, mewujudkan perpaduan dan pembangunan seluruh komuniti di rantau ASEAN.
Terakhir dikemaskini ( Khamis, 21 Julai 2016 )
 
Program Segar Sedekah Ramadan membeli sambil menderma Cetak Emel
Hear this article
Sebanyak 5,664 botol Air Mineral UTHM telah berjaya dikumpulkan hasil sumbangan warga Universiti Tun Hussein Onn Malaysia (UTHM) dan Anak Syarikatnya selain beberapa individu lain sempena Ramadan tahun ini.

Kesemua Air Mineral tersebut telah diagihkan kepada masjid-masjid dan surau-surau di sekitar Parit Raja, Sri Gading dan Batu Pahat selain Wisma Anak-anak Yatim Batu Pahat untuk digunakan semasa berbuka puasa atau moreh.

Selain daripada itu, UTHM Commercial turut memberikan sumbangan tersebut kepada Hospital Sultanah Nora Ismail, Batu Pahat untuk diagihkan kepada kakitangan, pesakit di wad dan ahli keluarga pesakit atas dasar prihatin dan sokongan kepada mereka.

Selain itu sebanyak 500 botol air mineral turut diagihkan kepada orang kurang mampu, gelandangan, peniaga-peniaga serta mereka yang menggunakan perkhidmatan bas dan teksi melalui program anjuran Kelab Gerakan Pengguna Mahasiswa UTHM iaitu ‘Street Food Johor’ yang diadakan di Stesen Bas Batu Pahat.

Semua wakil penerima sangat menghargai usaha murni ini selain dapat mengenali dan mengeratkan hubungan dengan sebuah Universiti Awam yang berdekatan dengan mereka. Sokongan penderma yang bermurah hati pada bulan mulia ini juga dapat membantu syarikat mengkomersialkan jenama universiti melalui jualan air mineral.
 
Staff wanita FPTV prihatin hulur bantuan menjelang Syawal Cetak Emel
Hear this article
Batu Pahat, 27 Julai - Fakulti Pendidikan Teknikal dan Vokasional (FPTV), Universiti Tun Hussein Onn Malaysia (UTHM) telah mengadakan majlis penyerahan sumbangan daripada staf fakulti kepada mereka yang dikenal pasti layak menerima bantuan menjelang Syawal 1437 pada tahun ini.

Fitrah lembutnya sifat dan sucinya hati wanita menjadi pemangkin untuk staf-staf wanita FPTV mengangkat tema ‘FPTV Prihatin,’ sebagai cetusan minda untuk membantu golongan tertentu supaya mereka turut sama menikmati kemeriahan suasana hari raya Aidil Fitri.

Bermula dengan sesi perbincangan, mencari dan mengesahkan kumpulan penerima, melancarkan pemakluman Program FPTV Prihatin 2016/1437H sehinggalah penyerahan bantuan kewangan kepada mereka yang layak menerimanya pada hari tersebut, semuanya telah diusahakan oleh staf wanita FPTV.

Dekan FPTV, Profesor Madya Dr. Ahmad Esa berkata dalam sesebuah organisasi, staf wanita turut memainkan peranan yang penting dalam merealisasikan visi dan misi yang telah ditetapkan.

“Program yang dicetus dan dilaksanakan oleh staf wanita FPTV adalah antara petunjuk bahawa mereka sangat signifikan dan memberi impak positif kepada FPTV dan universiti,” katanya.

Sementara itu, Pengerusi Ad-Hoc Wanita FPTV, Puan Nor Afizah Omar pula berkata mereka memilih pekerja pembersihan di UTHM sebagai golongan sasar untuk diberi bantuan pada kali ini  kerana berdasarkan temu bual yang telah dijalankan, mereka mendapati terdapat beberapa pekerja terbabit hidup di bawah paras kemiskinan.

Tujuh orang yang terpilih telah menerima bantuan berupa wang tunai dan juga barangan keperluan harian. Majlis penyerahan telah disempurnakan oleh Ketua Jabatan Ikhtisas, FPTV, Dr Mimi Mohaffyza Mohamad. Turut hadir, Ketua Jabatan Pendidikan Kejuruteraan, Dr Saifullizam Putih. Selain itu, tiga orang mahasiswa juga turut menerima bantuan dalam majlis yang diadakan di Studio FPTV itu.

Semoga usaha murni seperti ini dapat diteruskan pada masa akan datang dan harapan Dekan FPTV untuk melihat wujudnya persatuan Wanita FPTV setanding Majlis Wanita Johor (MAWAR) dapat direalisasikan.
 
UTHM raih tempat kedua di Pertandingan Pengisahan Kenegaraan 1Malaysia peringkat negeri Cetak Emel
Hear this article
Pasukan ‘Semarak Penggaram’ di bawah Kelab Warisan dan Unit Kebudayaan Hal Ehwal Pelajar Universiti Tun Hussein Onn Malaysia (UTHM) telah meraih tempat kedua di pertandingan Pengisahan Kenegaraan 1Malaysia Peringkat Negeri Johor 2016 yang telah berlangsung pada 25 Mei lalu bertempat di Dewan Jubli Intan, Kota Tinggi Johor.

Pasukan UTHM yang diketuai Encik Rosdi Abdullah yang juga bertindak sebagai pengarah dan pelakon telah membawa naskah bertajuk “Bintang Tiga Di Batu Pahat” karya Puan Rohaidah Yon.

10 kumpulan telah mewakili daerah masing-masing bagi menyertai pertandingan ini iaitu  Kumpulan Aksara dari Kota Tinggi, Kumpulan Anak Teater Johor dari Johor Bahru, Kumpulan Warisan Sri Segamat dari Segamat, Kumpulan Angga Bestari dari Kulai, Kumpulan Kelab Sri Mersing dari Mersing, Kumpulan Pewaris Ledang dari Tangkak, Kumpulan Tiara Pesona dari Pontian, Kumpulan Semarak Penggaram/UTHM dari Batu Pahat, Muar (Kumpulan Muorian Culture Group dari Muar dan Kumpulan Panji Semerah Kluang dari Kluang.

Pertandingan ini telah disempurnakan oleh Adun Pasir Raja, Dato' Dr. Adham Baba dan turut dihadiri Pengarah Penerangan Negeri Johor, Encik Zainudin Ismail.  Kumpulan Semarak Penggaram, UTHM membawa pulang hadiah berupa wang tunai, piala dan sijil penyertaan.

Antara pelakon yang terlibat ialah Mohd Naim Afandi Mohd Azami dan Muhammad Faizul Mustafa, Jannatul Izzati Berhanudin sebagai krew tayangan video, Siti Hajar Mohammad sebagai krew bunyi dan Muhammad Adib Ahlami Mohd Azmi sebagai krew set dan props.
 
<< Mula < Sebelum 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Selepas > Akhir >>

Keputusan 1 - 9 dari 1046
Technically Above The Rest
W3C Disability Access Decrease Font Size Increase Font Size
default purple colour blue colour green colour

Last Update

Last update:
26 July 2016 08:43
© Universiti Tun Hussein Onn Malaysia 2009. Hak cipta terpelihara.

Laman ini tertakluk kepada Penafian, Dasar Privasi, Dasar Keselamatan & Notis Hak cipta yang dinyatakan.

Laman web ini sesuai dilayari menggunakan Internet Explorer "Compatibilty View activated" dan Mozilla Firefox dengan paparan resolusi 1024x768.