Login | FAQs | About UTHM Portal
Laman Utama
Video Perutusan Hari Raya Aidilfitri 2017/1438 Hijrah Cetak Emel
Hear this article


Disampaikan oleh YBhg. Profesor Dr. Wahid Razzaly, Naib Canselor UTHM
Terakhir dikemaskini ( Rabu, 21 Jun 2017 )
 
FPTP bawa 60 pelajar lawat ke kilang pengeluar Industralised Building System Cetak Emel
Hear this article
Fakulti Pengurusan Teknologi dan Perniagaan (FPTP), Universiti Tun Hussein Onn Malaysia (UTHM) dengan kerjasama Kelab Pengurusan Pembinaan (CMC) telah membawa 60 pelajarnya melawat ke Syarikat Proven Holdings, sebuah kilang pengeluar Industralised Building System (IBS) berlokasi di Rawang Selangor pada 11 Mei lalu bagi mempelajari elemen dan prinsip kerjasama dan perkongsian ilmu dengan pihak industri yang mempunyai ilmu dalam bidang pembinaan.

Program yang melibatkan pelajar Pengurusan Teknologi (Pembinaan) dan  ahli CMC serta sembilan orang pensyarah sebagai pengiring ini diadakan bertujuan untuk berkongsi ilmu berkaitan dengan mata pelajaran yang terdapat dalam pengajian bersama pelajar-pelajar yang menghadiri program ini.

Program Lawatan Akademik ke IBS yang dimulakan dengan taklimat oleh Tuan Hj Suffian telah memberikan impak positif kepada pelajar mengenai penggunaan IBS dan Syarikat Proven Holding. Dalam taklimat tersebut, beliau telah menerangkan kelebihan sistem IBS berbanding sistem konvensional seperti pengurangan pekerja di tapak, pengurangan pembaziran bahan binaan, pengurangan bahan binaan di tapak, alam sekitar dan tapak binaan lebih bersih, kawalan kualiti lebih baik, tapak pembinaan lebih teratur dan selamat serta tempoh pembinaan lebih singkat.

Program ini juga menyediakan platform bagi para pelajar untuk mengenali lebih lanjut berkenaan penggunaan IBS dalam industri pembinaan secara dekat. Proses-proses pembikinan komponen – komponen IBS yang ditawarkan dalam Syarikat IBS Proven ini adalah seperti Precast Concrete, framing and panel, Formwork system, Metal framing system, blockword system, hybrid dan prefabricated timber teelepas taklimat tersebut, pelajar telah diberi peluang untuk melawat kilang IBS tersebut dan dapat melihat sendiri cara pemprosesan bagi beberapa komponen IBS seperti block concrete.

Program yang juga disertai oleh lima orang pensyarah di bawah Jabatan Pengurusan Pembinaan dan seorang Profesor Pelawat dari Loughborough University, Profesor Andrew Dainty dilihat telah memberikan banyak input dan manfaat kepada para pelajar dan juga pensyarah mengenai teknologi yang digunakan dalam IBS. Melalui program ini, pelajar dapat mengetahui dengan lebih terperinci berkenaan penggunaan IBS dalam projek pembinaan dan juga dapat membantu pelajar meningkatkan pemahaman dalam mengikuti program di bawah Jabatan Pengurusan Pembinaan di samping meningkatkan hubungan universiti dan industri.
 
 
Terakhir dikemaskini ( Rabu, 14 Jun 2017 )
 
Pelajar dan Pensyarah FPTP bantu baiki kediaman ibu tunggal Cetak Emel
Hear this article
Bagi membantu seorang ibu tunggal menikmati kehidupan yang lebih selesa dan dapat menyambut aidilfitri yang bakal tiba tidak lama lagi, pelajar tahun satu hingga tahun tiga Fakulti Pengurusan Teknologi dan Perniagaan, Universiti Tun Hussein Onn Malaysia (UTHM) telah menghulurkan bantuan dalam bentuk penambahbaikan rumah yang berlokasi di Parit Daun, Parit Raja Batu Pahat.

Program Khidmat Masyarakat kerjasama empat jabatan di bawah FPTP di Parit Daun yang bertemakan “Endah FPTP” telah dilaksanakan pada 22 April 2017 lalu. Program di bawah penyelarasan Dr. Kamaludin Bilal ini dapat mempertingkatkan elemen kemanusian dalam kalangan pelajar FPTP. Selain itu, program yang berbentuk bantuan kemasyarakatan ini dapat memupuk kesedaran kepada pelajar bahawa peranan mereka bukan sekadar di sekitar ruang lingkup kuliah malahan sebagai agen penggerak masyarakat dalam kerja-kerja kesukarelawanan. Antara impak yang signifikan diperolehi daripada program ini adalah dapat mengurangkan jurang di antara masyarakat setempat yang memerlukan bantuan dengan warga UTHM.

Program tersebut telah disempurnakan oleh Dekan FPTP iaitu Dr Mohd Lizam Mohd Diah. Pelbagai kerja-kerja khidmat masyarakat yang telah dijalankan seperti pembersihan kawasan sekitar rumah, kerja-kerja mengecat dinding, kerja-kerja menggantikan dan memasang tikar getah, pemasangan kipas siling telah dilakukan oleh pelajar-pelajar serta pensyarah-pensyarah FPTP.

Aktiviti-aktiviti ini juga dilihat dapat mendedahkan para pelajar dalam memupuk semangat integrasi bersama masyarakat luar dan berkongsi ilmu mendalami budaya masyarakat kampung. Program ini juga telah membuka ruang dan peluang untuk para pelajar meningkatkan sahsiah diri dan kepimpinan di samping mengeratkan silaturahim bersama pensyarah dan masyarakat setempat. Kerja-kerja penambahbaikan rumah yang telah dijalankan dua minggu lebih awal dan ditambah dengan aktiviti-aktiviti gotong royong berakhir pada pukul 3 petang. Program yang telah mendapat sumbangan dari wakil rakyat Parit Daun, Ketua Kampung, pelajar-pelajar tempatan dan luar negara serta warga UTHM telah ditutup secara rasmi oleh Timbalan Dekan Hal Ehwal Pelajar dan Alumni FPTP, Dr. Md. Asrul Nasid Masrom serta diiringi dengan sesi penyampaian sumbangan barang-barang keperluan asas kepada ibu tunggal, Puan Sharifah sekeluarga.

Program Endah FPTP ini telah berlangsung dengan lancar seperti yang dirancang sekali gus  memberi peluang dan ruang kepada pelajar-pelajar, semua staf FPTP, dan warga UTHM untuk menghulurkan bantuan kepada masyarakat setempat. Melalui program sebegini, ia dapat meningkatkan rasa keinsafan, kepekaan terhadap keperluan golongan masyarakat yang memerlukan di samping memperkasakan lagi semangat kerjasama di antara warga UTHM dan masyarakat setempat.
 
 
Terakhir dikemaskini ( Rabu, 14 Jun 2017 )
 
MUET Sesi Julai dan November 2017 Cetak Emel
Hear this article
Adalah dimaklumkan bahawa Universiti Tun Hussein Onn Malaysia (UTHM) TIDAK MEMBUKA PUSAT BAGI MUET SESI JULAI DAN NOVEMBER 2017. 

Sehubungan itu, bagi calon Sesi Julai 2017; saudara/i akan ditempatkan di SMK Tun Ismail, Jalan Sekolah, 86400 Parit Raja, Batu Pahat, Johor mengikut maklumat seperti di dalam Slip Pendaftaran (MUET/D) masing-masing.  

Bagi pelajar yang ingin mendaftar MUET Sesi November 2017, sila daftar secara online sebagai calon persendirian dan rujuk kepada laman web Majlis Peperiksaan Malaysia (MPM) di http://online.mpm.edu.my/web/guest/calonlogin

Sekian, terima kasih. 

Timbalan Pendaftar Kanan 
Pejabat Pengurusan Akademik 
Tel: 07 – 453 7696 / 7692 
Faks: 07 – 453 6085
Emel: Alamat emel ini telah dilindungi dari spam bots, anda perlukan benarkan Javascript untuk melihatnya
8 Jun 2017

 
Program Textile Kasih FSTPi zahirkan keprihatinan terhadap anak yatim Cetak Emel
Hear this article
Pertumbuhan dan perkembangan sesebuah universiti boleh direalisasikan melalui satu langkah utama iaitu pembentukan sahsiah dan modal insan dalam kalangan mahasiswa. Hal ini dapat dicapai melalui Program Projek Baju Raya dan Iftar Jamaie Bersama Anak Yatim (Tekstil Kasih) yang dianjurkan oleh Fakulti Sains Teknologi Dan Pembangunan Insan (FSTPi), Universiti Tun Hussein Onn Malaysia (UTHM).
 
Program Projek Baju Raya dan Iftar Jamaie Bersama Anak Yatim (Tekstil Kasih) ini di laksanakan oleh pelajar tahun satu FSTPi dan merupakan langkah efektif bagi memupuk kemahiran insaniah mahasiswa dalam berkomunikasi, pemikiran kritis, kerjasama kumpulan, etika dan moral serta nilai kepimpinan melalui pengisian sepanjang program ini.
Program yang telah disempurnakan oleh YB Datuk Ab Aziz Kaprawi, Timbalan Menteri Pengangkutan Malaysia merangkap Timbalan Menteri Mentor UTHM ini melibatkan 56 anak yatim dari daerah Kluang. Bagi menzahirkan tanda keprihatinan universiti, anak-anak yatim tersebut dibawa membeli baju raya dan turut menerima sumbangan duit raya sebagai persediaan menyambut aidilfitri akan datang.
Program khidmat masyarakat seumpama ini dapat melahirkan mahasiswayang mempunyai nilai tambah terutamanya dalam aspek kemahiran berkomunikasi dan kepimpinan di samping mendedahkan kepada mereka tentang kemahiran Insaniah.
 
Program ini juga dapat melahirkan graduan yang mempunyai daya saing yang tinggi dan kompeten selari dengan matlamat utama UTHM dalam melahirkan graduan holistik.Mahasiswa memainkan peranan penting dalam memastikan kelestarian pembangunan negara yang mapan, justeru mereka seharusnya diberikan pendedahan serta bekalan yang mencukupi agar matlamat dan agenda negara dapat terus diwarisi.
 
Pihak fakulti berharap melalui penganjuran program kemasyarakatan ini juga, pengetahuan dan pengalaman yang dikongsi menjadi lebih bermakna dalam menjayakan visi dan misi universiti.
 
 
Terakhir dikemaskini ( Khamis, 08 Jun 2017 )
 
<< Mula < Sebelum 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Selepas > Akhir >>

Keputusan 1 - 9 dari 1165
Technically Above The Rest
W3C Disability Access Decrease Font Size Increase Font Size
default purple colour blue colour green colour
© Universiti Tun Hussein Onn Malaysia 2009. Hak cipta terpelihara.

Laman ini tertakluk kepada Penafian, Dasar Privasi, Dasar Keselamatan & Notis Hak cipta yang dinyatakan.

Laman web ini sesuai dilayari menggunakan Internet Explorer "Compatibilty View activated" dan Mozilla Firefox dengan paparan resolusi 1024x768.