Login | FAQs | About UTHM Portal
Laman Utama
Sukarelawan FKEE ke Chenor - bantu bersih Sekolah Cetak Emel
Hear this article

Batu Pahat - 40 Sukarelawan Universiti Tun Hussein Onn Malaysia (UTHM) melibatkan diri menyertai Misi Bantuan Pasca Banjir Fakulti anjuran Kejuruteraan Elektrik Dan Elektronik (FKEE) ke pantai timur pada 6 Mac lalu.

 

Program sukarelawan yang terdiri daripada pelajar dan staf FKEE ini adalah sebagai satu usaha fakulti menyahut saranan pihak Pengurusan tertinggi UTHM bagi melaksanakan Misi Bantuan Pasca Banjir ke lokasi-lokasi yang terjejas akibat banjir besar 2014 sebelum ini. 

 

Misi sukarelawan yang diketuai Timbalan Dekan Penyelidikan, Pembangunan dan Penerbitan, Profesor Madya Dr. Mohammad Faiz Liew Abdullah yang juga menjalankan tugas sebagai Dekan FKEE mengfokuskan kerja-kerja pembersihan di Sekolah Kebangsaan Paya  Pasir, Chenor, Maran, Pahang. 

 

Guru Besar, Tuan Haji Muhamad Abdullah serta warga sekolah menyambut baik kedatangan para sukarelawan dan mereka diberikan taklimat berhubung situasi semasa dan keperluaan bantuan yang diperlukan oleh pihak sekolah. 

 

Untuk rekod, sekolah yang mempunyai pelajar seramai 150 orang ini terjejas teruk akibat ditengelami air lebih daripada seminggu. Dengan kedalaman lebih 12 kaki, bencana ini telah menenggelamkan hampir keseluruhan bangunan sekolah.  prihatin dengan situasi yang dihadapi oleh pihak sekolah, FKEE telah mengatur misi bantuan ke sekolah berkenaan setelah mendapatkan pandangan dan nasihat dari pihak Pejabat Pendidikan Daerah Temerloh.

 

Kumpulan sukarelawan tersebut dipecahkan kepada dua kumpulan bagi memudahkan kerja-kerja pembersihan. Kumpulan staf J29, Penolong Jurutera menfokuskan kerja-kerja membaik pulih pendawaian dan pemasangan peralatan elektrik di bilik Multimedia dan Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG) sekolah tersebut manakala kumpulan staf lain dan pelajar pula melakukan kerja-kerja mengecat di bilik darjah, surau, tembok pagar dan dewan sekolah.

 

Selain bantuan tenaga, fakulti juga telah mengedarkan sumbangan berbentuk tunai, pembiayaan barangan bagi tujuan aktiviti mengecat dan barangan keperluan solat untuk kemudahan pelajar seperti sejadah, telekung, kain pelekat dan kain batik untuk diwakafkan di surau sekolah. 

 

Pihak sekolah merakamkan penghargaan mereka terhadap universiti di atas bantuan yang dihulurkan oleh fakulti dan turut mengalu-alukan sebarang bentuk bantuan kepada sekolah tersebut pada masa akan datang.

 

 
Tawaran Program Persediaan Ijazah bagi lepasan Diploma, Matrikulasi dan SPM Cetak Emel
Hear this article

Adalah dimaklumkan bahawa Universiti Tun Hussein Onn Malaysia (UTHM), melalui Fakulti Sains Teknologi dan Pembangunan Insan(FSTPi) dengan kerjasama anak syarikat UTHM Holdings Sdn Bhd iaitu K-UTECH Edu Sdn Bhd akan menjalankan Program Persediaan Ijazah(PPI) UTHM ambilan 2015. Program ini akan berlangsung selama tiga (3) bulan bermula pada Mei hingga Julai 2015. Program ini terbuka kepada pelajar lepasan Diploma, Matrikulasi dan STPM.
 
Program yang ditawarkan;
 
Permohonan online telah dibuka; 

Permohonan online bermula pada 25 Mac 2015 dan tutup pada 20 April 2015


Terakhir dikemaskini ( Isnin, 30 Mac 2015 )
 
Pencalonan Anugerah Sukan UTHM 2014 Cetak Emel
Hear this article
 

      PENCALONAN ANUGERAH SUKAN UTHM 2014

 SYARAT-SYARAT PENCALONAN:

  1. Hanya pelajar/ atlit berdaftar sepenuh masa sahaja yang layak dicalonkan.
  2. Telah mewakili UTHM selama 6 bulan.
  3. Pengesahan mewakili negeri/ negara mestilah disertakan dengan surat dari MSN (Negeri atau Negara) atau pengesahan oleh Pengurus Pasukan.
  4. Borang yang lengkap diisi hendaklah sampai kepada Urusetia Majlis Anugerah Sukan 2014 sebelum atau pada 9 April 2015.

KRITERIA BERIKUT HENDAKLAH DIPENUHI UNTUK LAYAK DIPERTIMBANGKAN BAGI KATEGORI:

 

1.         Anugerah Olahragawan dan Olahragawati

 

·         Mewakili negara di peringkat antarabangsa (Olimpik, Komanwel, Sukan Asia dan Sukan Sea) atau

·         Mewakili negara di peringkat antarabangsa (FISU/ AUSF/ AUSC) atau

·         Mewakili Persatuan Sukan Kebangsaan di peringkat antarabangsa dan

·         Mewakili UTHM dalam sukan MASUM/ KPT/ setara dan mendapat pingat

·         Pencapaian yang cemerlang dalam sukan dan kekerapan penyertaan dalam kegiatan sukan

·         Mempunyai sifat-sifat kepimpinan, ”softskill” dan ketekunan dalam kegiatan sukan

·         Konsisten dalam akademik dan memperolehi keputusan PNGK 2.0 ke atas pada tahun 2014

 

 

2.         Anugerah Bintang Harapan (Lelaki dan Wanita)

 

·         Mewakili negara di peringkat antarabangsa (Olimpik, Komanwel, Sukan

            Asia, dan Sukan Sea) atau

·         Mewakili negara di peringkat antarabangsa (FISU/ AUSF/ AUSC) atau

·         Mewakili Persatuan Sukan Kebangsaan di peringkat antarabangsa dan

·         Mewakili UTHM dalam sukan MASUM/ KPT/ setara dan mendapat pingat

·         Pencapaian yang cemerlang dalam sukan dan kekerapan penyertaandalam kegiatan sukan

·         Pelajar tahun 1

 

3.         Anugerah Pasukan Terbaik (Lelaki dan Wanita)

 

·         Mewakili universiti dan mendapat pingat dalam kejohanan peringkat

antarabangsa/ kebangsaan/ negeri atau

·         Mewakili universiti dan mendapat pingat dalam MASUM/KPT

·         Konsisten dalam prestasi pasukan dan memberikan pingat pada UTHM bagi tahun 2014

·         Mempunyai pengurusan pasukan yang mantap dan boleh dicontohi

·    Mempunyai rekod yang bersih tanpa apa-apa tindakan tatatertib terhadap mana-mana ahli pasukannya oleh mana-mana badan sukan atau universiti 

 

4.            Anugerah Pengurus Terbaik (Lelaki dan Wanita)

 

·         Dianugerahkan kepada pengurus yang telah menyumbangkan khidmat dan mendapat pingat dalam kejohanan peringkat antarabangsa/ kebangsaan/ negeri atau

·         Mendapat pingat dalam sukan MASUM/KPT/ Setara

·   Mempunyai sifat kepimpinan dan memberikan komitmen yang tinggi dalam menjayakan program sukan

·         Konsisten dalam pengurusan latihan

·    Calon perlu mempunyai keputusan akademik yang mencapai PNGK 2.0 dan ke atas pada tahun 2014

 

 

5.            Anugerah Jurulatih Terbaik (Lelaki dan Wanita)

 

·     Dianugerahkan kepada jurulatih yang telah menyumbangkan khidmat dan mendapat pingat dalam kejohanan peringkat antarabangsa/ kebangsaan/ negeri atau

·         Mendapat pingat dalam sukan MASUM/KPT/ Setara

·   Mempunyai sifat kepimpinan dan memberikan komitmen yang tinggi dalam menjayakan program sukan

·         Konsisten dalam pengurusan latihan

 

 

6.            Anugerah Program Sukan Terbaik

 

·     Dianugerahkan kepada program sukan anjuran kelab sukan di bawah pengurusan Pusat Sukan

·   Program melibatkan penyertaan yang tinggi dan memberikan kesan yang baik terhadap pembangunan sukan di UTHM

·         Menjana kewangan dalam membiayai kos penganjuran program

·         Program diuruskan dengan mantap dan boleh dicontohi

 

 

7.            Anugerah Khas Pusat Sukan

 

·   Dianugerahkan kepada atlit/ individu yang banyak menyumbang terhadap pencapaian dan pembangunan sukan UTHM pada tahun 2014

 

Catatan : Pencalonan bagi kategori 3 hingga 7 akan diuruskan oleh Pusat Sukan UTHM

 

 MUAT TURUN BORANG PENCALONAN

Copy 

<Klik Di sini Untuk Borang Pencalonan>  

 

 
Terakhir dikemaskini ( Rabu, 25 Mac 2015 )
 
50,000 pengunjung penuhi tapak Karnival Pendidikan Tinggi Negara 2015 zon selatan Cetak Emel
Hear this article

Seramai 50,000 pengunjung memenuhi tapak Karnival Pendidikan Tinggi Negara (KPTN 2015) bagi zon selatan yang diadakan di Padang Kawad Universiti Tun Hussein Onn Malaysia (UTHM)  pada 21 hingga 22 Mac lalu.

KPTN 2015 atau lebih dikenali dengan “Jom Masuk IPT” anjuran Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) ini diadakan buat kali ke-11 bermula dari 14 Februari lalu hinggalah 12 April ini. Karnival ini dibahagikan mengikut zon yang melibatkan beberapa negeri seperti Pahang, Pulau Pinang, Melaka, Selangor, Perak, Johor, Sarawak, Kelantan dan juga Sabah.

 

Karnival “Jom Masuk IPT” ini disasarkan kepada pelajar-pelajar lepasan Sijil Pelajaran Malaysia, Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia atau setaraf, pelajar lepasan asasi, diploma dan sijil, ibu bapa, guru dan komuniti setempat yang tercari-cari maklumat terkini berkaitan peluang-peluang melanjutkan pendidikan ke peringkat yang lebih tinggi dan program-program pengajian baharu yang ditawarkan oleh institusi-institusi pengajian tinggi (IPT) masa kini. 

 

Naib Canselor UTHM, Profesor Dato’ Dr. Mohd Noh Dalimin melahirkan rasa terima kasihnya kepada KPM kerana memberi kepercayaan kepada universiti ini sebagai tuan rumah penganjuran karnival bagi zon selatan.

 

“Pemilihan UTHM sebagai tuan rumah ini amat tepat sekali dari segi lokasi dan kumpulan sasarannya kerana universiti ini bukan sahaja institusi yang berfungsi menyedia dan melahirkan generasi cerdik pandai, malah mampu bertindak dengan baik sebagai penghubung rapat atau mekanisme penyaluran maklumat dan polisi kerajaan kepada masyarakat khususnya di negeri Johor ini.” 

 

Mohd Noh berharap peluang ini dapat digunakan sepenuhnya oleh komuniti sasaran tersebut bagi mendapatkan maklumat yang jelas dan tepat bukan sahaja untuk kegunaan peribadi malahan kefahaman yang mereka perolehi ini berupaya membantu KPM mempromosi dan menyebarluaskan maklumat mengenai program dan peluang pendidikan sedia ada serta program baharu yang ditawarkan oleh IPT.

Beliau berkata demikian ketika berucap di Majlis Perasmian karnival tersebut yang diadakan pada 21 Mac lalu bertempat di pintu masuk tapak karnival. Hadir sama ke majlis tersebut, Pengarah Bahagian Pengurusan Kemasukan Pelajar, KPM Puan Mazula Sabudin; Timbalan Naib Canselor (Akademik dan Antarabangsa), Profesor Hashim Saim; Timbalan Naib Canselor (Penyelidikan dan Inovasi), Profesor Dr. Wahid Razzaly dan Timbalan Naib Canselor (Hal Ehwal Pelajar dan Alumni), Profesor Ir. Dr. Amir Hashim Mohd Kassim.

 

Selain pameran peluang pendidikan, aktiviti-aktiviti lain turut diadakan antaranya aktiviti semakan syarat khas kelayakan program ke IPTA, Politeknik  dan ILKA melalui e-Panduan Permohonan Kemasukan ke IPTA dan e-Panduan Permohonan Kemasukan ke Politeknik Konvensional/METrO, Kolej Komuniti dan ILKA, taklimat kenali IPTA/Politeknik serta perkhidmatan bimbingan dan kaunseling yang bertujuan untuk mendidik dan memberi kefahaman tentang peluang pendidikan di Institusi Pendidikan Tinggi di Malaysia. Gerai-gerai jualan juga turut memenuhi tapak karnival bagi memeriahkan lagi penganjuran Karnival Pendidikan Tinggi Negara kali ke-11 bagi zon selatan ini.

Terakhir dikemaskini ( Selasa, 24 Mac 2015 )
 
UTHM mula agih Baucar Buku 1 Malaysia Cetak Emel
Hear this article
Universiti Tun Hussein Onn Malaysia (UTHM) akan mengagihkan pemberian Baucar Buku 1 Malaysia (BB1M) kepada pelajarnya yang layak bermula pada 11 Mac ini.
 
Dengan jumlah keseluruhan RM3,893,500.00 bagi pelajar UTHM, mereka akan menerima BB1M bernilai RM250 seorang dan boleh dituntut di fakulti atau pusat pengajian pelajar bermula 15 Mac 2015.

Untuk rekod, pemberian Baucar Buku 1 Malaysia telah diumumkan oleh Perdana Menteri Malaysia,Dato' Sri Mohd Najib Tun Abdul Razak pada pembentangan Bajet Tahun 2015 lalu. Sejumlah RM325 juta telah diperuntukkan untuk pemberian BB1M ini kepada 1.3 juta pelajar Institut Pengajian Tinggi (IPT) Malaysia.

Objektif utama pemberian BB1M ini adalah bertujuan untuk meringankan beban perbelanjaan pembelian buku para pelajar di IPT Malaysia.

BB1M ini diagihkan kepada semua pelajar warganegara Malaysia yang berstatus aktif bagi pengajian sepenuh masa atau separuh masa sehingga tarikh 31 Disember 2015. Tempoh sah laku BB1M adalah sehingga 30 Jun 2015.
        
Sementara itu, satu majlis penyerahan BB1M telah diadakan di kampus ini dan disempurnakan oleh Timbalan Naib Canselor (Hal Ehwal Pelajar dan Alumni), Profesor Ir. Dr. Amir Hashim Mohd Kassim pada 11 Mac lalu.

Semoga usaha ini akan dapat meningkatkan minat membaca dalam kalangan pelajar UTHM khususnya dan rakyat Malaysia umumnya.
Terakhir dikemaskini ( Selasa, 17 Mac 2015 )
 
<< Mula < Sebelum 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Selepas > Akhir >>

Keputusan 1 - 9 dari 879
W3C Disability Access Decrease Font Size Increase Font Size
default purple colour blue colour green colour

Last Update

Last update:
30 Mac 2015 07:21
© Universiti Tun Hussein Onn Malaysia 2009. Hak cipta terpelihara.

Laman ini tertakluk kepada Penafian, Dasar Privasi, Dasar Keselamatan & Notis Hak cipta yang dinyatakan.

Laman web ini sesuai dilayari menggunakan Internet Explorer "Compatibilty View activated" dan Mozilla Firefox dengan paparan resolusi 1024x768.