Login | FAQs | About UTHM Portal
Laman Utama
ITB Indonesia terima graduan Diploma UTHM - sambung pengajian peringkat ijazah Cetak Emel
Hear this article
Institut Teknologi Bandung (ITB), Indonesia bersetuju menerima graduan Diploma Sains Gunaan, Universiti Tun Hussein Onn Malaysia (UTHM) untuk menyambung pengajian di peringkat Ijazah di kampusnya.

Pusat Pengajian Diploma (CeDS), UTHM sebelum ini telah mengadakan lawatan akademik ke Sekolah Farmasi, ITB Indonesia pada 21 September 2015 lalu bertujuan membuat artikulasi program Diploma Sains Gunaan dengan Program Ijazah Sarjana Muda Pharmaceutical Science and Technology dan  Ijazah Sarjana Muda Clinical Pharmacy and Community, ITB Indonesia.

Lawatan yang diwakili Tuan Hj Amir Khan Suwandi, Timbalan Dekan (Akademik dan Antarabangsa) dan Puan Aida Muhamad, Ketua Jabatan Sains dan Matematik itu melibatkan perbincangan bersama Timbalan Dekan Akademik ITB, Dr. Kusnandar Anggaderedja.

Rentetan itu, satu lawatan balas delegasi dari Sekolah Farmasi, ITB yang diwakili oleh Dr. Kusnandar Anggadiredja, Dr. Marlia Singgih Wibowo, Dr. Diky Mudhakir dan Dr.Lucy Dewi N. Sasongko telah diadakan melibatkan pertemuan bersama Dekan CeDS , Timbalan Dekan Akademik dan Antarabangsa, Timbalan Dekan Inovasi, Penyelidikan dan Hands On Service Centre serta Ketua Jabatan Sains dan Matematik di Pejabat UTHM Business Centre, Bangi pada 10 Disember 2015.

Pertemuan tersebut telah membincangkan secara lanjut berkaitan artikulasi bagi graduan program Diploma Sains Gunaan melanjutkan pengajian dalam bidang Farmasi di ITB.

Hasil perbincangan tersebut, pihak Sekolah Farmasi ITB telah bersetuju untuk menerima graduan Diploma Sains Gunaan UTHM untuk menyambung pengajian di Sekolah Farmasi sekali gus meletakkan mereka sebagai pelajar tahun dua di institusi tersebut.


 
UTHM ketengah konsep perniagaan ‘Carboot Sales’ Cetak Emel
Hear this article

  

UTHM car boot sales

uthm carboot sale 

Program ini adalah rentetan daripada penganjuran “Mega Mobile Fiesta Carboot Sales UTHM 2015” iaitu satu program yang telah menghimpunkan sebanyak 579 penyertaan kenderaan carboot sales pada 25 dan 26 Disember 2015 lalu, sekali gus berjaya mencipta rekod dalam the Malaysia Book of Records sebagai ‘Most Number of Vendor Participating in a Carboot Sales Carnival’.Pejabat Hubungan Universiti dan Masyarakat (PHUM), Universiti Tun Hussein Onn Malaysia (#UTHM) terus mengetengahkan konsep perniagaan Carboot Sales di kampus dengan menganjurkan aktiviti yang dinamakan “Friday Night Fever Mobile Fiesta Carboot Sales UTHM 2016” pada 29 Januari lalu bertempat di tapak letak kereta bersebelahan Padang Kawad UTHM.

Program Friday Night Fever Mobile Fiesta Carboot Sales UTHM 2016 merupakan satu inisiatif sebagai memenuhi kehendak dan permintaan yang tinggi daripada golongan usahawan-usahawan mikro yang mempunyai kiosk bergerak seperti kereta, van, lori kecil makanan dan motosikal untuk mendapatkan platform perniagaan bagi barangan terpakai, produk dan perkhidmatan yang mereka dijalankan.

Selain itu, aktiviti perniagaan seperti ini diteruskan bertujuan untuk memberi pendedahan dan peluang aktiviti keusahawanan kepada pelajar dan masyarakat khususnya di UTHM dan Batu Pahat serta kawasan sekitarnya.

Mengikut perancangan, aktiviti ini akan diteruskan pada hari jumaat terakhir setiap bulan sepanjang tahun 2016 dengan memperkenalkan tema dan pengisian aktiviti yang berbeza bagi setiap bulan. Berikut adalah tema-tema yang telah dirancang sepanjang tahun:

Tarikh

Tema/Aktiviti/Pengisian

Masa

29 Januari 2016

Meraikan Kejayaan The Malaysia Book of Records

2.00 petang – 12.00 malam

26 Februari 2016

Sambutan Tahun Baru Cina

25 Mac 2016

Kesihatan dan Kecergasan

29 April 2016

Pet Show

27 Mei 2016

Hari Belia Negara

24 Jun 2016

Semarak Hari Raya

27 Julai 2016

Kerohanian dan Keagamaan

26 Ogos 2016

Kemerdekaan dan Patriotik

30 September 2016

Town and Gown (Brassband/Badan Beruniform)

28 Oktober 2016

Pesta Graduan

25 November 2016

Kebudayaan dan Rekreasi

30 Disember 2016

Kembali ke Sekolah

 

PHUM akan meneruskan kolaborasi dengan beberapa pihak NGO seperti Majlis Penyelaras Gabungan NGO Melayu Negeri Johor (GABUNG) dan Mobile Fiesta Management (MF) yang telah dilantik sebagai pengurus tapak sepanjang program berlangsung. Program ini turut mendapat sokongan dan kerjasama erat daripada Majlis Perbandaran Batu Pahat dan REC Development Sdn. Bhd. yang menyediakan komuniti pelbagai ‘food truck’, Komuniti Polis Batu Pahat dan Boy of Straight JDT (BOS). - Technically Above The Rest

Terakhir dikemaskini ( Selasa, 02 Februari 2016 )
 
Malaysian University English Test (MUET) Sesi Mac 2016 Cetak Emel
Hear this article

UJIAN MUET LISAN

NAMA PUSAT

UNIVERSITI TUN HUSSEIN ONN MALAYSIA    

TARIKH

SEPERTI DI DALAM SLIP PENDAFTARAN (MUET/D)

WAKTU

SEPERTI DI DALAM SLIP PENDAFTARAN (MUET/D) 

TEMPAT

BILIK SEMINAR 1, TINGKAT 3,

PERPUSTAKAAN TUNKU TUN AMINAH

ANGKA GILIRAN

 

MJ0071/****

MJ0072/****

MJ0073/****

MJ0074/****

MJ0075/****

MJ0076/****

 

·         Slip Pendaftaran (MUET/D) boleh dicetak di Laman Sesawang Majlis Peperiksaan Malaysia bermula 22 Januari 2016.

 

·         Semua calon Ujian MUET hendaklah mencetak Slip Pendaftaran (MUET/D) dan dibawa semasa ujian berlangsung.

 

·         Semua calon Ujian MUET hendaklah berada di luar dewan peperiksaan 15 minit  sebelum ujian bermula.

 

·         Sebarang pertanyaan lanjut, sila hadir atau hubungi Pejabat Pengurusan Akademik (PPA) di talian +607 - 453 7690 / 7692 / 7696.  Semoga Berjaya! 

Terakhir dikemaskini ( Rabu, 27 Januari 2016 )
 
UTHM bina bangunan baharu Kompleks Pertanian – ganti tapak lama Cetak Emel
Hear this article
Bagi menggantikan bangunan lama Kompleks Pertanian yang terletak di hadapan kampus Universiti Tun Hussein Onn Malaysia (UTHM), pihak universiti telah membina satu bangunan baharu yang berlokasi di Parit Karjo, Batu Pahat bagi menempatkan staf Jabatan Pertanian yang sedia ada di sana.

Pertukaran tapak ini adalah di bawah Projek Gantian Kompleks Pertanian (MOA) yang memulakan pembinaannya pada  Februari  2012 dan siap sepenuhnya pada April 2015. Kompleks Pertanian baharu yang menelan belanja sebanyak RM7.6 juta ini dibina dengan keluasan lantai 2,257 meter persegi di atas tanah berkeluasan 10 ekar yang mana enam ekar lagi masih kekal dengan ladang sawit.

Projek yang telah mendapat Certificate of Practical Completion (CPC) ini melibatkan pembinaan sebuah blok pentadbiran yang menempatkan ruang pejabat, bilik pameran, bilik seminar, bilik mesyuarat dan surat dan blok stor simpanan yang didalamnya terdapat stor baja, stor racun dan stor peralatan. Turut dibina sebuah blok kuarters yang memuatkan empat unit rumah, sebuah rumah pegawai, garaj kenderaan, pondok pengawal, rumah sampah dan juga sebuah padang permainan.

Rentetan itu, satu Majlis Penyerahan Rasmi Bangunan MOA telah diadakan pada 20 Januari lalu bertempat di perkarangan bangunan baharu tersebut.  

Penolong Naib Canselor (Pembangunan, Pengurusan Fasiliti dan ICT), Profesor Dr. Ahmad Tarmizi Abd Karim berkata dengan adanya bangunan baharu ini ia dapat memberi manfaat dan keselesaan kepada semua staf Jabatan Pertanian yang akan berpindah sepenuhnya selepas ini.

Menurutnya lagi, tapak lama kompleks ini akan digunakan oleh UTHM untuk tujuan komersial yang lain yang mana projeknya masih dalam perancangan.

“Saya mengucapkan tahniah kepada pihak perunding, kontraktor dan semua staf UTHM yang terlibat dalam menjayakan projek ini walaupun sebelum ini terdapat beberapa halangan yang menyebabkan projek ini tertangguh seketika,” katanya.

Hadir sama, Pengarah Jabatan Pertanian Negeri Johor; Encik Ahmad Kamil Mohd Yunos, Pengarah Pejabat Pertanian Daerah Batu Pahat; Encik Rosdin Kimin serta Pegawai-pegawai kanan UTHM dan Jabatan Pertanian.  
Terakhir dikemaskini ( Khamis, 21 Januari 2016 )
 
International Conference On Community Service 2016 (ICCS2016) Cetak Emel
Hear this article

The International Conference on Community Service (ICCS 2016)  is jointly organised by Pusat Kokurikulum, Universiti Tun Hussein Onn Malaysia (UTHM) and Universitas Gadjah Mada, Indonesia (UGM) as part of efforts to enhance regional cooperation in education.
iccs2016dateline.jpg
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 For further details please visit http://iccs.uthm.edu.my/
 
- Technically Above The Rest - 
Terakhir dikemaskini ( Khamis, 21 Januari 2016 )
 
<< Mula < Sebelum 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Selepas > Akhir >>

Keputusan 1 - 9 dari 988
Technically Above The Rest
W3C Disability Access Decrease Font Size Increase Font Size
default purple colour blue colour green colour

Last Update

Last update:
11 Februari 2016 14:00
© Universiti Tun Hussein Onn Malaysia 2009. Hak cipta terpelihara.

Laman ini tertakluk kepada Penafian, Dasar Privasi, Dasar Keselamatan & Notis Hak cipta yang dinyatakan.

Laman web ini sesuai dilayari menggunakan Internet Explorer "Compatibilty View activated" dan Mozilla Firefox dengan paparan resolusi 1024x768.