Login | FAQs | About UTHM Portal
Home arrow News Archive arrow Pelajar UTHM bentang Projek Sarjana Muda di tiga universiti terkemuka Turki
Pelajar UTHM bentang Projek Sarjana Muda di tiga universiti terkemuka Turki Print E-mail
Hear this article

 

 uthmturki.jpg

 

Empat pelajar Fakulti Kejuruteraan Mekanikal dan Pembuatan (FKMP) dan seorang pelajar Fakulti Teknologi Kejuruteraan (FTK), Universiti Tun Hussein Onn Malaysia (UTHM) telah membentangkan Projek Sarjana Muda di tiga universiti terkemuka Turki iaitu Istanbul Technical University (ITU), Sakarya University (SU) dan Istanbul Aydin Universiti (IAU) melalui program “MyFKMP International Mobility Programme (MyFIMP)” pada 7 hingga 17 Disember lalu.

Menurut Penyelaras program Dr. Mohammad Sukri Mustapa, program ini adalah bertujuan memberi pendedahan kepada pelajar terhadap persekitaran pembelajaran dan budaya Turki serta mempelajari sejarah kegemilangan Kerajaan Khalifah Uthmaniyyah dan Sultan Muhammad Al Fateh.

“Program mobiliti ini merupakan medium yang sangat berharga kepada pelajar UTHM untuk menimba sebanyak mungkin ilmu serta pengalaman sepanjang program berlangsung di negara antara dua benua ini,” katanya.

Antara pengisian utama program ini ialah pembentangan Projek Sarjana Muda yang telah dilaksanakan oleh para pelajar tahun akhir berkenaan bagi mendapatkan perkongsian ilmu penyelidikan daripada profesor-profesor dalam bidang tertentu. Prestasi cemerlang mereka terbukti apabila panel penilai memberi penilaian yang amat cemerlang semasa pembentangan projek tersebut.

Pencapaian yang membanggakan ini secara tidak langsung berjaya mengharumkan nama UTHM di peringkat antarabangsa seterusnya berjaya membina hubungan baik antara UTHM dan universiti-universiti di Turki.

Last Updated ( Selasa, 22 Disember 2015 )
 
logo-25-tahun-menegak_95.jpg
Technically Above The Rest
W3C Disability Access Decrease Font Size Increase Font Size
default purple colour blue colour green colour
© Universiti Tun Hussein Onn Malaysia 2009. All Rights Reserved.

This website is bound by the Legal Disclaimer, Privacy Policy, Security Policy and Copyright Notice mentioned.

This website is best viewed using Internet Explorer with Compatibility Viewed activated and Mozilla Firefox with screen resolution of 1024x768.