Login | FAQs | About UTHM Portal
Akses Orang Kurang Upaya Print E-mail
Hear this articleLaman Web Rasmi UTHM menyediakan kemudahan untuk Orang Kurang Upaya (OKU) bagi memenuhi matlamat W3C Web Accessibility Initiative (WAI). Antara kemudahan yang disediakan pada masa ini ialah:

Pengubah saiz teks Laman Web UTHM menyediakan kemudahan pilihan saiz teks yang berbeza. Pilihan saiz teks tersebut dipaparkan di ruangan atas setiap halaman . Pengguna boleh memilih samada untuk memilih saiz teks yang lebih besar atau lebih kecil, mengikut kesesuaian dengan mengklik butang
Pembaca teks

Laman Web UTHM juga menyediakan pembaca teks bagi setiap artikel yang terdapat di dalam laman web ini, seperti ucapan, berita serta beberapa lagi kandungan yang lain. Pembaca teks tersebut akan menghasilkan bunyi yang dijana secara automatik supaya mereka yang tidak dapat membaca dengan jelas maklumat yang dipaparkan dapat mendengarnya. Anda boleh menggunakan:

  •  Pautan ke Pembaca Teks - Semasa melayari laman ini, anda akan menemui ikon pada penjuru-atas kanan kandungan tersebut. Klik padanya dan satu tetingkap baru akan muncul. Sila tunggu sebentar sementara laman tersebut sedang dimuatkan Anda boleh mendengar suara pembaca teks sejurus selepas ianya selesai dijana. Sila ambil perhatian bahawa ini ialah sebuah aplikasi luaran dan dihos pada pelayan luaran serta merupakan perkhidmatan yang disediakan secara percuma. Masa menunggu akan menjadi lebih lama sekiranya teks yang hendak diproses lebih panjang. Sila ambil perhatian juga, bahawa sebutan yang terhasil tidaklah sesempurna ucapan manusia dan buat masa ini ia hanya menyebut perkataan Bahasa Inggeris dengan betul. 

  • IE Page Reader - Dapatkan IE Page Reader di sini . Sebelum anda boleh menggunakan komponen ini, anda harus memuat turun MS Speech API. Jika anda menggunakan Windows 2000, besar kemungkinan sistem anda sudah memiliki komponen ini. Anda juga perlu memuat turun sekurang-kurangnya satu Speech engine . Speech engine adalah 'suara' seseorang lelaki atau perempuan, yang akan bercakap dalam Bahasa Inggeris atau bahasa-bahasa lain. Untuk arahan selanjutnya bagi menggunakan komponen ini, sila klik di sini .
Last Updated ( Isnin, 23 November 2009 )
 
logo-25-tahun-menegak_95.jpg
Technically Above The Rest
W3C Disability Access Decrease Font Size Increase Font Size
default purple colour blue colour green colour
© Universiti Tun Hussein Onn Malaysia 2009. All Rights Reserved.

This website is bound by the Legal Disclaimer, Privacy Policy, Security Policy and Copyright Notice mentioned.

This website is best viewed using Internet Explorer with Compatibility Viewed activated and Mozilla Firefox with screen resolution of 1024x768.